Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Most worrying attempt at terrorist attack in crowded part of central Stockholm. Failed...


Tryggare kan ingen vara.. eller? Stockholm natten före det misslyckade försöket till självmordsbombning.


Rubriken ovan är ett citat från utrikesminister Carl Bildts twitterflöde, och den första "officiella" svenska reaktionen på det som nu klassas som just en terrorattack. Sedan blev ju utrikesministern "tagen i örat" av stadsministern, något senare dök följande tweet upp i Bildts flöde:
"Twitter is part of the open diplomacy that is a part of the modern world. Not everyone likes it. Some didn't like the Internet either. Or the steam engine... "

Jag gör tre - av varandra oberoende - iakttagelser med anledning av attentatsförsöket och mediarapporteringen kring det:

1. Internet och sociala medier har för alltid förändrat medialandskapet och hur vi kan tillgodogöra oss fakta och relevant information. Även för nyhetsfotografin - de första och intressantaste bilderna togs av privatpersoner och spreds via sociala medier - därifrån plockades de upp av nyhetsredaktionerna. Likaså fanns information om attentatsmannen osv ute timmar innan "gammelmedia" hakade på, faktum är att många journalister verkar göra sin research på olika Internetforum ;-)

2. Sverige är ingen ö - och om vi lever i en "bubbla" så är den skapad av våra egna medier. Sverige är på inget sätt förskonat från terror, vi är nog snarare i förhållande till vår folkmängd ett ganska typiskt europeiskt land. Jag tänker på brandattentatet mot Norrskensflamman, ockupationen av Västtyska ambassaden, för att inte tala om morden på vår statsminister och utrikesminister på öppen gata. Och räknar vi in alla hatbrott och attentat med rasistiska förtecken så blir listan riktigt lång (tex de två "lasermännen", i Stockholm och Malmö). Jag tror att vi mår bra av att uppdatera vår självbild en smula.

3. Attentatsmannen var muslim, han anger den svenska närvaron med trupp i Afghanistan samt Vilks sk rondellhundar som orsak till attentatet. Jag tror att vårt öppna samhälle och vår livsstil i stort är en utmaning för alla extrema muslimer. Dvs vi hade tyvärr fått uppleva detta även utan Vilks och insatsen i Afghanistan, vilka båda borde vara marginella i ett "jihadistiskt" perspektiv. Värre är att hans initiativ kan verka inspirerande på andra marginaliserade och frustrerade individer.

Vår största utmaning kan mycket väl bli att stoppa den våldsspiral som riskerar födas ur denna tragiska händelse.

Inlagt 2010-12-14 20:50 | Läst 7868 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänkvärt. Min första reaktion är att jag helt håller med dig om punkt ett och två vad gäller punkt tre måste jag nog fundera och "grunna" lite till både på hur du tänker och hur jag tänker.

Extremister tycks alltid finnas, ibland här och ibland där, ibland av politiska skäl, ibland av religiösa skäl, i olika kulturer, i olika religioner. Vårt val är om vi skall spela med i detta hat och våld eller motarbeta detta i litet eller i stort, allt efter kraft och förmåga. Om vi börjar motarbeta varandra så har extremisterna på ett eller annat sätt vunnit en seger.

Så tänker jag spontant just nu.
Genomtänkt och välskrivet. Punkt 1 är ju särskilt intressant för FS-medlemmar. Det vore intressant att höra hur pressfotograferna ser på den nya situationen.
Jag instämmer i alla tre punkter. Men eftersom jag hatar politisk korrekthet måste jag ställa den självklara fråga som ingen annan ställer:

– Varför hände detta just i Sverige av alla västländer, just nu?

Mitt svar: – För att Svenska politiker är naivare än andra. De tror att alla människor är goda och vill väl, bara de får komma till Sverige. Dags att revidera den åsikten.
"– Varför hände detta just i Sverige av alla västländer, just nu?

Mitt svar: – För att Svenska politiker är naivare än andra. De tror att alla människor är goda och vill väl, bara de får komma till Sverige. Dags att revidera den åsikten."

Delvis intressant fråga, men totalt intetsägande och populistiskt svar. Lite mer konstruktivt tänkande kan jag önska mig.
Kloka funderingar. Skrev i någon annans blogg att hopkok av religion/politik & extremism & hjärntvätt är aldrig någon bra kombination. Inga exempel denna gång, men sådana hopkok kan vara ödesdigra både i det småskaliga religiösa livet (typ scientologi) eller i större skala (stora religioner). Både på individnivå och på samhällsnivå. Både här och annorstädes. Gott om exempel om följderna finns från alla kanter både här och där. Förtryck och våld i alla former måste bekämpas. Men vi ska inte bekämpa varandra (vilka vi än är), att bekämpa varandra är fel väg.