Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Nördar nördar är vi allihopa...

Medbloggaren Reis bloggbilder om en kanotpaddlares vedermödor  mitt i vintern väckte mig ur törnrosasömnen - snilleblixt! - jag har ju bilder av liknande slag - fast från en helt annan sport! 

Vi normalt funtade, vanliga idrottsutövare tar oss fram i en fantasilös stil på Kåbo golfbana:

 

Men de verkliga entusiasterna och livsnjutarna nöjer sig inte med de enkla lösningarna. De bromsas inte av några hinder, typ vinter och snö, utan ägnar sig åt sina nöjen oförblommat oblygt. Ingen Luther eller Jante här inte...

Här på kullen var det inte så extremt mycket snö, men värre var det i den övriga terrängen. Håller mig på behörigt avstånd till att börja med. De kanske inte gillar en fotonisse...

 

Smyger lite närmare.... En stilren chip förbereds....

Bollarna var inte helt lätta att lokalisera ens efter korta slag..... Ännu närmare...

 

Samtal inleds. Förklaringar. Bortförklaringar. Intygar att jag förstår precis hur det är när man har ett brinnande intresse.... Och det gör jag ju!

 

En hygglig runda blev det i alla fall. Och vi kommer med på FS!

 

Bilderna togs med min sämsta kamera, en liten Samsung, en "vackert väder"-kamera som har levererat någon hygglig bild ibland. En av döttrarna ledsnade på den och jag adopterade (populärt ord på FS just nu) den omgående. Har dock i princip övergett den jag också, det passar fint med denna "upprättelse" för stackars kameran. 

En bonusbild tillkommer från ett ""halvsportigt" sammanhang, en något motbjudande självporträtt. Det "halvsportiga" består av något som inte syns, nämligen av poolvattentemperatur som låg uppskattningsvis kring 15 grader. Uppskattningen är baserad på resultatet av mina årliga övningar i Hanöbuktens ohyggligt kalla vatten. 

Postat 2011-02-09 19:39 | Läst 5330 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bruce under vatten - undervatten!

Det hände sig en gång att en liten haj med namnet Bruce hade kommit på torra land. Det gillade han inte riktigt. Han var arg. Han ville bada. Och det gick till slut! Bildbevis nedan.

VATTEN! Jag ska i!

Oj vad det bubblar och har för sig...

Jag är beredd!

Den där fotografen till linslus gjorde i alla fall någon nytta; flyttade på tvålflaskan. Det sällskapet behöver jag inte!

Nu är jag i mitt rätta element. Fast jag ligger ju på botten. Kan jag inte simma?

Vad händer...!!!???

Det kommer mer... HJJJÄÄÄLLLPPPP....!!! Jag kan inte röra en FENA...!

Uhhh..., jag känner mig så hjälplös... Ingen som kan hjälpa mig?

Men titta, de där bubblorna är lite fina... :)

Slutbadat, lille Bruce!

Men jag är fit for fight igen, det är ju mer vatten på gång!

Nix nix, det är bara slutspolning.

 

Detta var alltså ett kamouflerat undervattentest av Olympus µTough 3000, den vackra(eller hur?). Är rätt nöjd med vad kameran presterar för det relativt hyggliga priset och den verkar också tät.

Men, några frågor infinner sig vid efterbehandlingen: Skulle behövt seriebehandlingsmöjligheten vid efterbehandlingen. Fick inte till det. Bara häromdagen gjorde jag detta med RAW-filer utan problem. Antog att jag måste ta in dessa jpg-bilder till PSE som Camera Raw vilket jag också har gjort tidigare, utan bekymmer. Men se, det verkade inte fungera när man skulle plocka in flera åt gången. Det blev till att plocka in dem en och en och redigera dem en och en, därav följde sedan den rätt ojämna färgsättningen på bilderna.

Min fråga alltså: Finns seriebehandlingsmöjligheten bara för RAW-formatet i PSE?

PS. Bruce var rätt rörlig (= för lätt) så fotografen hade fullt upp med att inte skapa vattenrörelser vid fotograferingen; minsta lilla rörelse fick Bruce att guppa omkring. Ett stort tack därför till medhjälparen som var oumbärlig för att det skulle bli lite liv i bilderna! Utan honom hade det blivit omöjligt att sköta flaskan med WC-Anka samtidigt med att sköta kameran och samtidigt när man skulle vara alldeles stilla.  Det vill säga, tålmodiga medhjälpare är guld värda för en fotograf! DS.

Förresten, heter han Bruce, från Nemo? Tror det men är inte säker.

Postat 2011-01-04 19:24 | Läst 4649 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

...raska ryck från det ena till det andra...

DET ENA: Vinter. Kyla. Snö. Jul. Sverige. Uppsala. Vintriga bilder. DET ANDRA: Vinter. Värme. Hav. Ledighet. Indien. Jordanien. Kanarieöarna. Undervattensbilder. Blomfoto. 

Flera dagar under julhelgen gladdes jag åt att dottern och jag skulle alldeles snart ut på en resa till Indien, bokningen skedde nästan som en julklapp på Julaftonsmorgonen. På Annandagens besök i det stora teknikvaruhuset med lurendrejeripriser - förlåt, 20 % rea på allt (en scanner skulle inhandlas) -  kom jag på att en ny kamera behövdes för resan. En enklare kamera som kunde tjänstgöra under ytan. Olympus Mju Tough 3000 hade jag tittat på sedan tidigare för detta ändamål. Utöver att den lär kunna leverera hyggliga undervattensbilder ser den också fin ut, den finns i flera färger, och därtill har den ett skapligt pris. Sagt och gjort, det blev ett köp. En liten (!) protest undslapp maken, men han börjar bli van...

 

Sent på söndagkvällen stod det klart; det blir problem med att hinna få visum i tid då dotterns pass, som behövdes för visumansökan, fanns i en annan stad. Skulle någon av hennes kompisar kunna hämta den och skicka den? Och jag som icke-svensk skulle få fylla i ett extra formulär, hur lång tid skulle min visumansökan ta att behandla? Hur vi än räknade på antalet dagar gick det inte ihop. Inte ens om resan skulle skjutas fram en vecka kunde man vara säker. Det blev till att bita i det sura äpplet och låta bokningen krympa ihop till ingenting.

På måndagmorgonen kastade jag mig in i ett nytt bokningsäventyr och efter någon timme stod det klart; i stället för det exotiska Indien, och i stället för de andra lite exotiska målen Jordanien, Egypten, Tunisien eller Marocko så blev det - Kanarieöarna! Fast inte vad som helst där utan en liten kanarisk by på sydsidan av Gran Canaria, Puerto de Mogan. Var där på kort visit 10 år sedan när inga charterresor gick dit. Har sedan dess tänkt att någon dag ska jag dit på riktigt; få se nu om byn har lyckats behålla den där orörda känslan som fanns där en gång. Det jag inte kommer att få med mig från denna resa är undervattensbilder på fiskar och annat. Synd när jag nu har en kamera för det...

Ingen badkruka längre

Som lite tröst tittar jag på bilder som jag tog knappt ett år sedan i Jordanien. Fick låna makens Casio kompaktkamera med tillhörande underhus, denna utrustning dög väl för våra behov under snorklingsturerna i Röda havet. Lite pyssel var det med undervattenshuset dock. Vilken fantastisk upplevelse det var att snorkla och se alla färgglada fiskar och koraller! Och fota därtill!

Det får bli blombilder från Puerto de Mogan, det finns blommor där även denna årstid!

En liten bjässe

Blåa och röda

Arabian surgeonfish

Strössel

Vid korallrev

En kompis

Postat 2010-12-28 20:46 | Läst 8300 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera