Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Dagnys fotofika idag

Det blev ett fotofika med Dagnys kärngäng idag! Det är många fler som tillhör kärngänget, men lastbilsmek, snöyra, klocka som inte är "med en", allmän morgonsömnighet osv satte stopp för ett antal fotonördar. Det ledde till att det blev lite extra pratigt - alla med alla - vilket i vanliga fall inte är lika enkelt när vi blir många fler. Temat "motor" då? Visst, den avhandlades förstås via ett antal circulerande bilder samt en fotobok.

 

Så här såg det ut i Uppsala vid tidpunkten för fotofikat...

Detta inlägg är nr 2 för dagen för min del och nr 301 sedan jag startade mitt FS-fotoblogg i september 2010. Flaggade lite försiktigt i förra inlägget för att jag firade med det dåvarande inlägget, men de förväntade reaktionerna i form av ovationer och gratulationer uteblev....Eller var det ingen som orkade räkna... Numera ligger jag ju inte bland de halvflitiga bloggarna och då får man inte siffran serverad sådär utan vidare.  Nåjaa, i och för sig tycker jag nog att 300 inlägg inte är direkt något att glädjas åt, jag hade nog kunnat använda den nerlagda tiden på bloggfoton och -skriverier till något mycket nyttigare och vettigare!!! Men vad skulle det varit...? ;-)

Jamen rapporten från fotofikat då?! Här kommer den, men först: nästa fotofika beräknas till den första lördagen i maj och platsen är Broströms kafé om inget annat meddelas närmare högtidsdagen. Men OBS! klockslaget ändras till kl 11.00, på prov, efter många påstötningar från när och fjärran!

 

Vårt gäng är rätt "modernt", dvs mobiltelefoner och fotandet med dem accepteras fullt ut, det tycker i alla fall Per och Johan.

 

Bert-Ola håller klart med!

 

Men, se där är vi ju! Skärmen på Johans Samsung är rejält stor.

 

Han mittemot mig var ett lämplig fotoobjekt.

 

Torbjörn satt lite knepigare till. Här är han försjunken i Pers fina fotobok om Arlanda.

 

Ett antal gammaldags foton i pappersformat gick också runt. Fast Per verkar lite konfunderad; den här känner jag igen, snodd från mig? Måste kollas!

 

Bert-Olas kamera är fin. Tror inte att han tog några makrobilder på oss för att stacka ihop oss till några otäcka monsterkryp...

 

Lena är sanslöst road av mina "motorbilder".

 

Men Pers bok om Arlanda var verkligen något att imponeras över! Det fanns några bekanta medverkande statister med i boken, de uppträdde i bilderna mestadels som "dagisbarn" i färgglada västar för att inte försvinna så lätt från förmyndarens övervakande blick.

 

 

Om du vill se några av de foton som Per hade i sin bok så kolla hans blogginlägg här . Andra bilder hittar du i hans album, åtminstone många av dem, tror jag. 

Obs! Alla bilderna i inlägget är tagna med Pentax K7.

 

 

 

Postat 2012-04-14 16:01 | Läst 4018 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Trevlig fotohelg!

Det är aldrig för sent att plocka bort sådant som skulle plockats bort för länge sedan redan... Och andra sidan: Julen vara ända till påska, det vet ju alla, så det är inget fel att ha Lisa Larssons underbara Luciatåg framme ända tills nu.

 

 

Luciatåget får maka på sig för påskharar och påskblommor och andra påsktillbehör som vill komma fram ur gömmorna!

Det är risken att sådana här bilder blir lite väl mycket gullegull... Varför inte förråa dem nästintill till oigenkännlighet...?

 

 

 

 

 

 PS. För den nyfikne: Fotona är tagna med min Pentax K-7, redigerade främst via Pixlr-o-matic, men viss handpåläggning har skett även i PSE. DS.

 

 

Postat 2012-04-05 23:09 | Läst 2946 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lite lek här med...

Det är aldrig för sent att apa efter andra... gav mig på Pixlr-o-matic jag med... Tog två foton som inte uppfyllde några direkta kvalitetskrav, och voilà, här är bilderna "försämrade" efter bästa förmåga. 

Vackert? Neeej..., men min avsikt var inte heller att skapa något vackert... ;-)

 

 

 

 

 

 

Postat 2012-04-04 22:43 | Läst 2959 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Att måla via N8 och PSE slutar med en plums i en vak med riktiga målargrejer

Det skulle vara kul att använda bildsinnet till något annat också än till att spana efter motiv som lämpar sig för "avbildning" via kameran/mobilen. Måla vore väl något? Akvarell? Akryl eller olja? Eller någon annan teknik?

I väntan på den verkliga inspirationen och möjligheten att ta till penslar och palettknivar och dylikt så tog jag till penslarna i PSE. Motivet med de otroligt färglada molnen i kvällsmörkret fångade jag i kväll på väg hem från jobbet. Ingen kamera, men väl en N8. Inget stativ förstås, men väl en cykel. Tog bilden in i PSE via Camera Raw och släppte loss en aning, bl.a. med akvarellstuk. Huvudsaken blev att behålla något av det jag upplevde med det himmelska skådesspelet med de märkliga färgade ljusa molnen jagandes fram i mörkret.

 

Förstora gärna, annars ser du inte "penseldragen" utan bara en dålig bild....

 

Det får bli lite riktig konst också som belöning för din titt in här och den är förevigad med en riktig kamera också. Att titta på oriktiga bilder tagna med en oriktig kamera samt redigerade med oriktiga metoder är ju tröttande, en åt gången får räcka nu...

Bilden nedan är en del av en tavla som min syster har målat. Man anar fornfinska Kalevala-influenser här (svanar, figuren överst på bilden) fast hon själv har nog inte nämnt det. Paret föreställer min farmor och farfar. Hon dog i relativt unga år innan jag ens var påtänkt. Farfar minns jag från ålderdomshemmet, han orkade inte så många minuter åt gången med oss barnbarn, minns jag....

 

 

Nästa bild är en delstudie ur en ganska stor tavla som systern är också upphovsmakare till. Hon är en vinterbadare och hon vill här ge uttryck för de tvehågsna känslor som många vinterbadare känner för änder. I Finland håller man vinterbadställen öppna med hjälp av pumpanordningar och det uppskattas naturligtvis av änder också. De söker sig alltså gärna till samma platser som människan (= vinterbadare) under den bistraste delen av vintern.  Långtifrån alla av människosläktet uppskattar dock ändernas närvaro och särskilt inte när fåglarna verkar i dessa förhållanden tappa sin naturliga rädsla för att komma en människa nära. De kan rent utav bli obehagligt närgångna i vattnet.  

 

 

Om du vill se vinterbadarbilder så kolla ett tidigare inlägg om vinterbadare här . Noterbart att våren har kommit och områden med öppet vatten i Uleälven brer ut sig. Frågan är om det är änder eller vinterbadare som är gladast...

Noterar nu att inlägget i fråga måste nog vara mitt mest "lästa" inlägg någonsing (1585 ska ha tagit en titt hittils); kan det bero på ordet "lättklätt" i rubriken och att "tjejer" nämns redan i första meningen...?

 

 

Postat 2012-02-08 22:06 | Läst 3576 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Måste bli bättre på....??? Ja vadå? Allt!

Det är mycket nu. Det är mycket man borde bli bättre på. Inom foto verkar det finnas så oändligt mycket man borde bli bättre på. Kamerakunskap. Teknik i största allmänhet.  Estetiska faktorer med färglära, komposition och annat som hör till. Ljussättning. Psykologi (hantera modeller, situationer vid gatufotografi). Redigering.

 

 

 

Just det sistnämnda slår mig när jag började titta på alla fantastiska bilder i FS-galleriet; man måste nog bli bra på typ Photoshop utöver att man ska skaffa sig rätta ögon för övrigt också och kunna hanterera sin utrustning utan och innan och... Gatufotografi och annan lite traditionell fotografi verkar inte platsa i galleriet i någon större utsträckning. Möjligen om miljöerna är lite spektakulära eller att man har lyckats fånga in något rätt exceptionellt. Surt sa räven. ;-) Har visserligen gjort bara ett försök att få med en bild dit, rätt länge sedan dessutom,  få se när mitt nästa försök infaller... Kanske den dag jag har blivit en mästare på allt i fotoväg!

 

  

 

Glad påsk i alla fall, redan nu, allesammans! Kanske tar jag nu ledigt från datorn några dagar fast absolut inte från fotografering. Kanske blir det lite naturfoto, kanske lite habila försök till något slags hemvävd gatufotografi.

 

 

 

Postat 2011-04-18 22:42 | Läst 4264 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 Nästa