Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Den romska nationaldagen

Många finska romer är aktiva i kristna sammanhang i Finland, framförallt i frikyrkoförsamlingar, men så även i den lutheranska kyrkan. Därför var det inget märkligt med denna annons som jag fick syn på häromdagen, under mitt besök i Finland - paret i bilden skulle framföra romska andliga sånger i en kyrka. Dock blev annonsen också en påminnelse om att den romska nationaldagen (romernas internationella dag) skulle infalla i tisdags, den 8 april.

.

.

Kollade lite om det är någon i Sverige som bryr sig om denna dag. Ja, javisst! I Uppsala domkyrka skulle man ha en ekumenisk högtidsgudstjänst för att fira denna dag. Egentligen hade jag inte tid att gå dit, men sen på jobbet som jag blev tog jag ändå en omväg via domkyrkan på väg hem. Kanske skulle jag få se och höra den sista glimten av tillställningen. Och så blev det också, några tal kvarstod fortfarande när jag anlände. Representanter för romska organisationer samt för lutheranska kyrkan, katolska kyrkan och frikyrkor var där. Ärkebiskopen. Några fler eminenta representanter för Svenska kyrkan. Så även en minister och en EU-parlamentariker (som tillika är en präst i Svenska kyrkan). Mängder med andra människor deltog också förstås.

.

.

.

När den seriösa delen var över var det dags för musik och stämningen blev mycket uppsluppen. Första gången någonsin som jag har hört dragspel spelas i en kyrka! Det blev riktigt drag med When the saints are marching in med både dragspel och allehanda instrument och allmän sångglädje.

.

En fortsättning följde med en mycket vackert sjungande solist. Och dans till det! Till att börja var det en ung flicka som framförde solodans - se dagens bild.

.

Fler dansare tog plats och någon av talarna anslöt sig också..

.

.

I "kulisserna" väntade en överraskning - se damen med sjalen på huvudet, i bakgrunden på vänster sida.

.

.

Överraskningen: en av de romska tiggare/musikanter som man har sett så många gånger på stan. Har aldrig hört henne sjunga - men vilken röst hon har, vilken inlevelse och vilket framträdande! Tyvärr lyckades jag inte få någon bra bild på henne där jag stod, men denna bild nedan kanske förmedlar något lite av det hur det var att lyssna på henne.

.

.

.

Kolla kvällens Go'kväll SVT Play om du är intresserad av att höra Majgull Axelsson berätta om sin bok "Jag heter inte Miriam". En recension finns här .

.

Postat 2014-04-10 21:16 | Läst 2891 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

FIKA!!!

Dagnys fotofika - nu på lördag den 5 april kl 10.30 - Konditori Fågelsången i Uppsala! Ni som vill ansluta ännu tidigare är särskilt välkomna för att se till att fikagänget får plats. Vid skrivande stund är det tämligen osäkert om det kan bli någon bokning såsom ett par tillfällen tidigare. Själv har jag det lite körigt just nu och det är oklart om min "fotoassistent" hinner med denna extra uppgift... Och det är högst oklart om kondiset är intresserat av en bokning efter våra tidigare occupationer...

.

.

Sitter vid en helt främmande dator, alla bilder ser helkassa ut på skärmen (så även allt som ni publicerar här på FS!). Har därför lagt på lite skojigheter, sk effektsökeri, för att dölja ev brister i fotot. Det ni eventuellt kan se är i alla fall en rysk samovar (för te), lite påskliljor, lite videkvistar och levande ljus på det. Voilà!

.

.

Postat 2014-04-03 19:44 | Läst 5075 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera