Mina bilder och tankar för dagen

Nä, nä. Aldrig färg...

Fotokompisen Göran Tonström har börjat plåta i färg!

På riktigt.

Han säger att han vill "tillföra" färgen i sina bilder.

Som gammal Strömholm-elev ryste det först till i mig. Färg tillhörde mode och reklam-världen på den tiden jag gick omkring med en Nikon F, en 35:a och framkallade Trio-X efter 1600 asa i High Sensitive från Scanfors. Det var "a la mode" då bland oss som skulle ut i - och förändra, världen med våra bilder. I någon mån kanske också några av oss lyckades i denna strävan, men kornigt blev det, hårda kontraster likaså. men nä nä. Aldrig färg...

Nu är det så att Göran Tonström är en utsökt fotograf även i svartvitt, en fotograf av det klassiska snittet. Gatan, människorna och en inkännande humanism präglar hans bilder och arbetssätt. Han är också formsäker till tusen. En riktig hejare som vi säger i Norrland.

Hur som helst så är ju alltid digitalbilden i färg i tagningsögonblicket (undantaget lyxvarianter på kameror typ Leica M, men den har få råd med...). Min ryggmärgsreflex har alltid varit att snabbt som tusan sopa undan varje uns av färg i efterarbetet i Lightroom och Photoshop. Möjligen lägga till en svag toning, eller handkolorera för att "styra" färgen som jag vill ha den. Men i grunden är jag en svartvit fotograf.

Men Görans nya färgpassion intresserar mig... sagt och gjort... på köksbordet stod en bukett halvfräscha tulpaner under kökslampan när jag vaknade mitt i natten och gick upp för att dricka ett glas vatten..... tog fram Fuji-kameran och exponerade... kollade färgerna... för grälla. Möjligen en sotad svartvit bild med sepiatoning...

Men att efter en stund ha dragit lite i spakarna blev bilden genast mer behaglig, mer som den färg jag såg inatt....

Hur som helst ska det bli spännande att se vad Göran kommer fram till. Vem vet, kanske är färg nåt att försöka sig på trots allt?,  även om gamla hundar sägs ha svårt att lära sig sitta vackert.

Inlagt 2016-03-09 14:26 | Läst 2195 ggr. | Permalink
Visst. Grått, svart, och gråskalor, ligger på en annan del av paletten - men det är ändå samma palett. Det är bara att välja, blanda, och stå i - tills man har det man vill uttrycka.
Motiv och färg som en gammal holländsk 1600-tals målning. Bugar.
/ Gunnar Staland
Jo färg är svårt, en parameter till att hålla reda på som också är väldigt tongivande (;)). Göran fixar det säkert som den utmärkte fotograf han är. En utmaning i utmaningen mot bra bilder? Kanske är det detta man behöver? Dina nattblommor blev ju fina, gillade Oddners fotoserie av blommor i olika grad av upplösning som han tog i färg. :)
/Affe
Vackert, helt enkelt!/ Björn T
Snyggt det här många av våra stora fotografer har i sin karriär fotograferat
mycket stilleben så varför inte fortsätt med det här...menar de som enbart tog svartvitt från början...
Gun-Inger