Mina bilder och tankar för dagen

Denna dag i Karlshamn

Stockholm 2016-04-28

Jag åkte t o r Sthlm-Karlshamn idag för att träffa och intervjua Moustafa Jano, flykting och grafisk konstnär från Aleppo i Syrien. Det blev en bra intervju och ett verkligt möte. Vi snackade RGB, dpi, Photoshop, konst och bild i en salig röra. Som man gör när man har bild som gemensamt intresse och med människor som man vet fattar.

I bilen på vägen hem hörde jag på Ekot på radion att sjukhuset i Aleppo bombades sönder och samman i natt. Flera av de omkomna var barn och även den siste barnläkaren i tvåmiljoner-staden strök med. T o m Läkare utan gränser har nu lämnat staden och dess människor åt sitt öde

I bilen satt jag också och tänkte;

Jag är välmående, har pass och personnummer, bostad, en underbar familj och hyfsat ordnad ekonomi. T o m en liten bil finns i garaget och en hund som hälsar glatt och ett gammalt torp i Norrland som sommarviste.
Moustafa är  utbildad på Konsthögskolan i Damaskus, men är utan personnummer. Hans fru sitter fast i norra Irak med två småbarn en sjumånaders baby som Moustafa aldrig träffat annat än via internet. Han bor sedan 19 september-2015 i en mycket enkel bostad i en av Bert Karlssons flyktingförläggningar i Blekinge. Flykten från Turkiet till Grekland skedde i en liten båt med 55 andra. Allt slängdes överbord allteftersom båten sakta men säkert vattenfylldes innan några grekiska fiskare kom till undsättning i sista stund. Resan till Sverige var ingen söndagspromenad heller. Idag lever Moustafa på 24 kronor om dagen från Migrationsverket.

Jag kan nästan inte ta in vad han varit med om.
Ändå är vi så lika, min nyfunna vän och jag.
Det är bara världen som är outhärdlig.
Fullständigt outhärdlig.




Inlagt 2016-04-28 22:55 | Läst 2111 ggr. | Permalink
Outhärdlig är nog rätt ord. Och mycket ofattbar.
Och ditt inlägg har gjort starkt intryck på mig...vad mer kan man säga? Jag sitter inne i en bekväm lägenhet bakom en megaskärm och har precis ätit dyr hämtmat....
Att lägga till orättvist känns nästan fånigt.
Svar från per-erik åström 2016-04-29 09:32
Tack Lena. Visst är det berörande...

mvh/per-erik
Detta är tragik på nära hål inget mer att säga om det. Mer än bara tragiskt frågan är bara hur löser vi detta, jag tror inte att problemet kan lösas med den flyktingpolitik som förs idag, problemet kvarstår hos respektive nation eller nationer och måsta lösas där. Och då samtidigt pågår en process här i Sverige och sedan långt tillbaka där människor som de facto är födda i landet hamnar så att säga utanför normen som EU idag fastställer som normen för att kunna överleva och då tvingas leva på sk existensminimum av olika skäl. Ett exempel är att du har av olika skäl hamnat på obestånd och då fungerar lagen så att du döms till ett livslångt straff med utmätning för att du av olika skäl har hamnat i denna situation, alltså du döms som om du vore kriminell. Skulle du hamna totalt utanför samhället, mister tex din bostad om du befinner dig i denna situation, har du små eller inga möjligheter till att få hyra en bostad och få tak över huvudet tex inom allmännyttan eller ens hos en privatvärd. Med nuvarande lagnormer så blir du kastad på gatan trots att du har bidragit till samhället genom hårt arbete och gjort rätt rätt för dig. Det finns många som är i denna situation och våra politiker blundar för detta faktum liksom dom blundar inför mycket annat, det handlar i grund och botten om politisk feghet. Jag tycker personligen att man bör städa upp i sin egen trädgård innan man städar i andras. Men naturligtvis borde och skall man ta emot människor ändå som av olika humanitära skäl söker politisk asyl i tex Sverige. Samtidigt kan jag också se att det finns människor som skor sig på det stora humanitära problem som finns, pga av krig och konflikter som pågår över världen. Samhället och i slutändan våra politiskt tillsatta betalar stora summor för detta humanitära världsproblem som då tillfaller dessa sutenörer. Det finns så många förutom flyktingar som borde tas hand om och hjälpas tillbaka till ett värdigt liv.
Ha de fint i din trädgård
😊
Svar från per-erik åström 2016-04-29 09:37
Hej Hans-Åke. Det6 är viktiga saker du skriver om. Jag har också synpunkter på en massa politiska frågor, men jag åkte för att träffa Moustafa för att jag blev nyfiken efter att ha sett hans bilder på nätet. Det blev ett möte, inte om flyktingpolitiken, utan mer om bild och bildskapande, ett samtal mellan två människor, i grunden så lika varandra. Men med så olika förutsättningar i den värld vi lever i. Det var det jag ville berätta om.
mvh/per-erik
Väldigt bra bild och repotage.
Svar från per-erik åström 2016-04-29 09:38
Tack Stefan. Det var snällt sagt av dig.
mvh/per-erik
Mycket fin bild på Moustafa!

Bra skrivet om situationen som råder. Jag försöker i alla fall möta/träffa och lära känna de jag kan. Har fått flera vänner bland de som kommit hit.

Daniel
Svar från per-erik åström 2016-04-29 09:39
Tack Daniel. Precis så känner jag också. Det är i mötet vi blir människor för varandra.
mvh/per-erik