Mina bilder och tankar för dagen

Tillfälligt uppehållstillstånd beviljat

2016-11-30

Vännen, flyktingen och konstnären Moustafa Jano beviljades idag tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Jag har skrivit om honom tidigare, både i min blogg och i den tryckta versionen av Fotosidan.

Moustafa kom som flykting från Aleppo i Syrien i september förra året undan Syrienkrigets fasor. Under tiden som asylsökande har han bott på en flyktingförläggning i Blekinge och gjort sina bilder på en liten laptop som vänliga människor på orten skänkt honom. Hans bilder är av den kalibern att de ställdes ut på Fotografiska i Stockholm tidigare i höstas plus att han nu den 6 december har vernissage på Konsthallen i Karlshamn.

Att få tillfälligt uppehållstillstånd innebär att Moustafa kommer att få de fyra sista siffrorna i sitt personnummer och därmed kan fungera som "en vanlig" person, skaffa bankkonto, teckna telefon osv. Framförallt innebär det att han söka jobb och bostad, läsa svenska på SFI och om han efter 13 månader kan visa att han kan försörja sig även ansöka om permanent uppehållstillstånd och därmed svenskt medborgarskap. Det innebär vidare att han kan ansöka om familjeåterförening. Hans fru och två barn finns i relativ trygghet norra Irak om än under mycket enkla förhållanden

Välkommen till Sverige Moustafa!

Inlagt 2016-12-01 01:31 | Läst 1095 ggr. | Permalink
Välkommen Moustafa!
Härligt!

Daniel
Så skönt för Moustafa att få ett positivt besked.
Härligt!
/Krister
Instämmer - välkommen till Sverige, Moustafa. Hoppas att du nu kan skapa dig en framtid här och kan fortsätta att bidra med din fotografi.

/ vänliga hälsningar, FiCa1
sawantphotography.com
vad roligt! hoppas allt löser sig till det bästa för honom å hans familj. / Ronny