Mina bilder och tankar för dagen

Ett kärt återseende

Idag kom den med Postnord efter flera dagars väntan (Postens leveranstider är inte längre vad de var...).

Yashica LM, några hundralappar på Tradera och som det verkar i skick så som ny.

Varför jag föll för den? Ja, inte är det för att jag tänkter återgå till analog fotografi, även om jag tänkt  ge mig på lite svartvita 6x6 bilder i sommar. Skog och porträtt tänker jag mig som teman. Och optiken lär vara bra enligt entusiaster på nätet. I klass med Rolleiflex.

Jag köpte den mest p g a att det var den första kamera jag använde professionellt. Nåja, professionellt och professionellt... 16 år tror jag visst jag var. På den sedan länge nedlagda tidningen Nya Norrlands lilla lokalredaktion i Härnösand hade jag fått helgjobb och på redaktionen härskade en lokalredaktör som också ledde ABF:s fotokurser. Han var en butter figur som ingav en gammaldags, närmast militärisk respekt.

Alltnog, första söndagen fick jag äran att knalla upp till Härnösands domkyrka (Sveriges minsta f ö) för att ta ett porträtt på en nyanställd präst. "Centralredaktionen i Sollefteå vill ha en tvåspaltare tills imorgon". Så beväpnad med en jättelik blixt av märket Braun och Yashican gjorde jag mig beredd. Lokalredaktören visade inställningarna på kameran; "Titta här grabben! Här står det 5,6 och 125. Det är nåt som du inte begriper och inte heller behöver begripa. Rikta bara blixten mot prästfaan och tryck här. Veva fram ett varv här tills det tar stopp och tryck för säkerhets skull en gång till. Sen kommer du tillbaka så rullen hinner med tre-bussen till Sollefteå".

Ordergivningen var solklar. Ännu tydligare blev den med orden; " Och du grabben. Du ger faan i att röra där det står 5,6 och 125. DET ÄR INSTÄLLT FRÅN FABRIKEN!"

Jag minns inte bilden, men jag fick med rullen med bussen och var omåttligt stolt när jag såg den återgiven  i grynigt tryck över två spalter i tidningen dagen efter....

Vad prästen hette har jag  glömt sedan länge. Någon bildbyline var det inte heller tal om och tur var väl kanske det.

Inlagt 2017-03-21 20:56 | Läst 1773 ggr. | Permalink
Säger inte Oj vilken fin bild den här gången men en riktigt kul historia du delger oss.
Sten
Kul historia din Yashica verkar förinställd också, så att du får väl fortsätta köra på det.
🙂
Du menar att det går att ställa in annorlunda???? :)
Kul berättelse och en fin kamera.