Mina bilder och tankar för dagen

Äntligen en vettig programvara för oss svartvita nördar

I skåpet har jag närmare två meter pärmar med gamla negativ. Resultatet av 40 års fotograferande, i huvudsak Tri-X, framkallat i D-76, Rodinal eller High Sensitive. Har inte räknat antalet rullar men det är en jäkla massa. Långsamt arbetar mig igenom pärmarna för att en gång för alla digitalisera rubbet.

Jag började med en negativscanner av märket Plustek, men höll på att bli tokig av all surrande väntan. Provade ett gäng mjukvaror också men blev inte nöjd med resultatet.

Av en händelse visade Thomas på Crimson hur dom gjorde när dom ”scannar” negativ; en DSLR fullformatare på ett pelarstativ, negativet mot ett ljusbord och sedan exponera i raw. Genast blev det mycket bättre, men fortfarande återstod invertering och en massa pillande i Photoshop och Silver EFX för att få till en acceptabel ”kopia”, hög och lågdagrar osv.

Det är sällan jag gör reklam för något, men det som verkligen blev pricken över i för mig var när jag hittade en programvara som heter Negative Lab Pro. Det är ett konverteringsprogram, i form av en plug-in för Lightroom, som med några snabba inställningar gör en mycket snygg konvertering av det avfotograferade negativet. Det inehåller precis vad man behöver för att ställa in ”kopieringen”. Och tydligen funkar det utmärkt för färgnegativ också, men det har jag inte provat ännu.

Bilden ovan har precis den tonkurva, kornskärpa osv som när jag gjorde på papper på den analoga tiden i mörkrummet för 35 år sedan. Plus att jag lagt till en försiktig toning.

Tack Negative Lab Pro för hjälpen. Mitt digitala mörkrum är f o m nu mer eller mindre komplett.

./.

Mer av mina bilder på www.fyrafotografer.se

Inlagt 2019-10-17 14:24 | Läst 1632 ggr. | Permalink
Väldigt fin bild tycka jag, på flera sätt! Mamma och dotter eller storasyster och lillasyster? Min känsla säger mig det senare. Hälsningar/ Björn T
Svar från per-erik åström 2019-10-18 10:40
Mor och dotter. Tog bilden 1981.
Med vänlig hälsning/per-erik
Intressant! (och en utomordentligt fin bild för övrigt). Jag har scannat enligt den metoden men istället för ett ljusbord har jag haft ett Dursthuvud uppochnervänt och använt huvudets negativhållare. Jag stoppade i en 4700K Ledlampa motsvarande 75W. Den ger ett stabilt och bra ljus så det är lätt att ställa in färgtemperaturen. Och väldigt mycket ljus, så tiderna kan hållas korta. Nu använder jag inte Lightroom, utan en kombo av Camera Raw och Photoshop. Med lite utnyttjande av sparade inställningar i CR och funktionsmakron i PS kan man komma långt. Men ett program som Negative Lab vore inte dumt!
hälsningar Gunnar S
Svar från per-erik åström 2019-10-18 10:43
Låter som en utmärkt modell för”scanning”. Testa negative lab, gratis att prova några exponeringar. Finns att ladda ner för test här: negativelabpro.com Jag blev glatt överraskad över resultatet.
Med vänlig hälsning/per-erik
Det ser mycket bra ut, och en härligt varm bild från en svunnen tid (så snabbt gick det) LO
Svar från per-erik åström 2019-10-18 10:44
Tack Lars-Olof!
Med vänlig hälsning/per-erik
Ska kolla på firman du nämner!

Jag har byggt en rigg för att fota av negativ på ergonomiskt skonsamt sätt, kamera - bälg - lins - negativhållare - diffusor - LED-lampa sitter på en bom som jag kan luta på lämpligt sätt med stativet.

Den funkar OK då det gäller svartvitt och dia men efterbehandlingen är tradig. Negativa färgbilder är jättesvåra att få till. Allt jag provat kräver att man ska mickla med varenda bild. Nån gång blir det OK men ofta inte.

Fortsätt gärna redovisa hur det går och hur du jobbar!

Fin bild! Jag läser in glädje att vara nära mamma, glädje och ansvar att vara nära barnet.
Svar från per-erik åström 2019-10-19 00:09
Kolla in gratisversioner!
Bra instruktionsvideo också.
Med vänlig hälsning/per-erik