Mina bilder och tankar för dagen

Äntligen lite hyfs på ljuset

I övergången från analog till digital fotografi har mitt problem främst varit att kunna "krama ur" så mycket information som möjligt ur gamla negativ. 

-Köp en scanner, sa någon. Visst, det gjorde jag. En Plustek för dyra pengar. Och en närmast obegriplig programvara från Tyskland (Silverfast). Resultatet blev på sin höjd nästan godkänt. Svårt att sätta fingret på vad, antagligen mest beroende på mina egna tekniska tillkortakommanden. Till detta kommer att mina analoga negativ är av mer eller mindre god kvalitet, ofta exponerade mellan tummen och pekfingret. 

Men nu börjar det röra på sig. Jag plåtar helt enkelt av negativen i RAW-formast mot ett ljusbord med en FX-kamera och tar ett par tre exponeringar, bakar ihop de digitaliserade negativen till ett i Photoshop. HDR helt enkelt.  Resultatet blir banns mig bättre än jag kunde ha kopierat analogt. Större tonomfång och mer kontroll över huvud taget. När bilden kommer ut ur skrivaren blir jag skitglad helt enkelt.

Bilden tog jag i Gaza City, i en av alla dessa gränder för ett reportage om barn och unga, drabbade av vardagligt våld. Pojken, som hade träffats i huvudet av en israelisk gummikula, hade utvecklat svår epilepsi och satt mest av dagarna hemma hos sin morfar eftersom skolan inte längre var att tänka på.

Det är precis så här jag minns ljuset vid fotograferingen.

Inlagt 2014-03-04 11:39 | Läst 2855 ggr. | Permalink
Ser väldigt bra ut! Och stark bild är det också! LO
Svar från per-erik åström 2014-03-04 19:19
Tack Lars-Olov. Kopian ur skrivaren blev kanon. En jpeg på skärm ger inte rättvisa, möjligen en fingervisning.

mvh/per-erik
Smart gjort. Det ser bra ut, och en fin bild dessutom. Annars kan jag rekommendera dig programmet Vue Scan, det laddade jag ner för 30 dollar för några år sen. Passar till de flesta skanners på marknaden. Med det så kan du krama ut mer information i negativen, än vad du kan med skannerprogrammet som hänger med skannern.

http://www.hamrick.com/
Svar från per-erik åström 2014-03-05 12:34
Tack Johan, ska testa vid tillfälle. men just nu är jag mer än nöjd med den teknik jag använder. det är ett större #kopieringsprojekt" jag håller på med, för en utställning vintern 2014-15 och jag märker att HDR-negativ ger oanade möjligheter.

mvh/per-erik