Mina bilder och tankar för dagen

Ett tillfälligt boende

2015-10-20

Det brinner på tillfälliga asylboenden i Sverige. Vissa kommuner vågar inte ens tala om var man planerar att flyktingarna skall bo av rädsla för mordbrand....

Den här flickan satt i en tillfällig skolsal i ett flyktingläger i Bosnien på 90-talet när jag tog den enkla bilden. 
Hon var blyg men mötte min blick ändå. Som barn brukar göra. 
Jag har ibland funderat vart hon tog vägen och jag brukar titta på bilden för att bli påmind om min egen priviligerade situation. Inte för att få dåligt samvete utan för att den värmer mig inombords.

Nu finns en annan unge, med samma ögon, också tillfälligt boende någonstans i en svensk kommun. Ett boende som riskerar att eldhärjas när som helst.
Det är en realitet idag och den är helt outhärdlig....

Jag skriver inte det här för att diskutera flyktingsituationen eller SD eller för att få igång en debatt om svensk flyktingpolitik. Jag skriver bara för att skaka av mig ett stark känsla av obehag inför samtiden.

Inlagt 2015-10-20 14:24 | Läst 2562 ggr. | Permalink
Jag delar ditt obehag och känner ofta sorg inför den kyla som finns mitt ibland oss. Vackert porträtt och roligt att bilden har fått ett stort värde hos dig.
Svar från per-erik åström 2015-10-21 13:13
Tack Peter.
Med vänlig hälsning/per-erik
Kan bara instämma, och även i Peters kommentar.
Svar från per-erik åström 2015-10-21 13:14
Tack alla, för era kommentarer. De värmer.

Med vänlig hälsning/per-erik åström
En bild som verkligen berör. Jag undrar som du: hur gick det med henne ? M. Goods bilder från Rumänien och Bulgarien kan få mig att tänka på barnens olika villkor. Allt beror på var du är född. Har dom ätit sig mätta idag? Går dom i skolan ?
Både min fru och dotter jobbar inom skolan. Tre fyra olika maträtter, fyra olika sallader. Ändå kan eleverna gapa och skrika om hur jävla äcklig maten var och tacka för maten med en rap i ansiktet på personalen. Sedan kan man hitta samma elever på Mc Donalds, där den sämsta och onyttigaste maten finns. Dom här eleverna är bara 8 - 9 - 10 år och har ingen respekt för vuxna. När man kontaktar föräldrarna kan dom får till svar " Ni gör inget annat än gnäller på mitt barn ". Dom här eleverna vet om att dom inte kommer att få en örfil för dom känner till att då kan vi anmäla personalen. Min dotter fick uppsöka läkare när hon blev sparkad på handen av en 9:årig elev. Förmodligen en spricka och hon får ha stödskena i 14 dagar. Föräldrarna till barnet har inga funderingar på hur det gick. När jag hör hur det är har jag svårt att tro på det och det är inga tillfälliga händelser utan det händer varje dag.
Jag tror inte barnen i Bulgarien får ett mål mat om dagen, om dom ens får gå i skolan. Den enorma mängd mat som slängs i den Svenska skolan skulle gott räcka till både barnen och dom vi ser sitter och tigger på gatan.
Jag vet inte vad som flugit människorna idag. Man tål inte se fattigdommen men att direktörer som missköter sitt jobb och får sparken får 30 miljoner i avgångsvederlag, ja det bekommer dom inget. ( Sandvik )
En fin bild som utstrålar värme.
Sten
Gun-Inger Arvidsson 2015-10-20 20:26
Dessa föräldrar kan inte älska sina barn som låter dem uppträda så.
Stackars barn vad skall det bli av dessa. Vet att det är precis som du
Skriver ...här var en elev i femte klass som slog en lärare med en stol..
Eleven sprang därefter hem...då kom mamma för att fråga varför han inte fick
vara i skolan....det är så sjukt på många håll med dessa föräldrar. Som väl är de flesta
bra föräldrar.
Jag känner mig sjuk av allt ont som sker mot våra flyktingar.
Gun-Inger
Sten Björklund 2015-10-20 21:52
Jag skulle kunna skriva en följetong om alla händelser i skolan. I just den här skolan är det 5 - 6 ohanterbara elever. Föräldern till den elev som sparkade min dotter ville inte höra något mer negativt om sin son, hon fick aldrig höra något gott. Han är inblandad i slagsmål nästan varje dag. Det mest skrämmande är deras unga ålder.
I en annan skola där det var väldigt stökigt pratade läraren i mobilen under hela lektionen. Man undrar hur ska det sluta. Både föräldrar och elever borde känna uppskattning över hur bra vi har det. Nu blev det mycket skrivande på grund av Per-Eriks bild.
Sten
Som jag skrev till Sten så blir jag sjuk inom mig när
jag hör och ser allt ont som svenska medborgane gör
mot våra flyktingar...måtte de straffas på något sätt
under sin livstid.
Jag förstår att du tänker på denna lilla flicka vars blick mötte din.
Jag är tacksam fått se den.
Många med mig vill säkert ge ord på ondskan men även
på kärleken.
Gun-Inger
Jag hoppas ingen kommer gå in i debatt på din sida.
Fint porträtt.
Det som pågår i skolan är sorgligt. Känner flera lärare som hoppat av pga av bristande stöd från föräldrar.
Vuxna som inte kan eller vågar vara föräldrar och goda förebilder.
En mycket fin bild, älskar blicken, så försiktig men ändå hoppfull och kontaktsökande, ja alla dessa stackars barn som stampar i leran i kyla och regn nere i Europa och saknar alla förnödenheter, otäckt och skrämmande, och detta kanske bara är början, framtiden ser inte ljus ut för ett Europa där högervindarna blåser sig starkare för varje dag. Mvh, LO