Mina bilder och tankar för dagen

Fredagsbönen

 

Jag tog den här bilden idag fredag 2016-09-16 av en äldre man under fredagsbönen i Härnösands moske'.   Det är första gången jag besöker ett muslimsk kyrkorum. I strumplästen går jag försiktigt omkring och fotograferar diskret, men ändå helt öppet. Jag ser den gamle mannen i hörnet i den överyllda moske'n belägen i ett hamnmagasin i den lilla staden Härnösand. Han påminner mig starkt om min morfar som under sin livstid var stenhård kommunist, men som efter en djup personlig kris slutade sina dagar som djupt troende kristen bassångare i kyrkokören.

Jag möter den gamle mannens blick, han nickar och jag tar bilden. Under en 125-dels sekund hinner jag tänka;

Om det finns en Gud. Om... så är han nog allas Gud, oavsett religiös bekännelse och tillhörighet.  Resten, tolkningarna, moralen, reglerna, krigen i religionens namn och alla andra helveten på jorden får vi nog vackert rannsaka oss själva för.

Inlagt 2016-09-16 23:16 | Läst 1904 ggr. | Permalink
Mycket fint porträtt, ja det här med religion är väl ett av dom stora problemen, som på nåt sätt måste lösas, men hur? Religion för mig är brist på kunskap och dålig utbildning, i religionens namn begås dom största brotten mot mänskligheten. Mvh, LO
Svar från per-erik åström 2016-09-17 09:04
Hej. I Härnösand finns idag många asylsökande som väntar på besked om de får stanna eller inte. De flesta är från muslimska länder. Moske'n är viktig, inte minst som social samlingsplats. Det var ett par hundra samlade på den här fredagsbönen, att jämföra med det tiotal som brukar bevista högmässan i stadens domkyrka på söndagarna.
Med vänlig hälsning,/per-erik
Det var ett fint porträtt! Man får alltså fotografera inne i moskén under pågående bön?
Svar från per-erik åström 2016-09-17 08:50
Ja, jag fick det efter ett samtal med imamen som också förklarade för församlingen vem jag är och varför jag ville fotografera. Dock handlade det om att vara så diskret som möjligt. Absolut nte blixt osv.
Med vänlig hälsning,/per-erik
Just det. Väl talat.
Svar från per-erik åström 2016-09-17 09:04
Tack Stefan.
Med vänlig hälsning,/per-erik