Mina bilder och tankar för dagen

Min vän Ulf

Vissa människor har en alldeles särskild förmåga ett befolka rum. Ulf Davidson var en sådan person. Vi lärde känna varandra som mycket unga och mycket naiva.
Världen skulle erövras, men framförallt förändras.
Under några intensiva år i det tidiga 70-talet levde vi som blodsbröder på korståg genom tillvaron. Ulf var den som brände amerikanska flaggan på Sergels torg efter Vietnamdemonstrationerna och han skar sönder däcken på Säpos bilar. Vi andra snackade mest. Många i kollektivet vid Mariatorget, där vi bodde, ansåg att han var galen och socialt outhärdlig. Det var han också. Men inte bara. Han hade talets gåva, men hade svårt att skriva. Han körde bil som en galning men tog alltid kalkylerade risker. Han brukade gå klädd i en amerikansk bomber-jacka och Palestinasjal och när stormötena i kollektivet blev för påfrestande gick vi ner till Lilla Maria, åt entrecote och hinkade massor av dåligt rödvin.
Ulf var den som gick längst och ofta ställde sig i helt omöjliga situationer. Oavsett om han körde taxi på nätterna för att få råd att åka till New York, eller när han arbetade som Sveriges Televisions fotograf i flyktinglägren i Libanon, så skydde han alltid det invanda, det hemvävda och trygga. 
Han lyssnade noga på Neil Young – ”it´s better to burn out than to fade away" , och hans resor ut i världen blev också omfattande och självförbrännande.
Vi hade dessutom en särskild anledning att hålla kontakt med varandra eftersom vi var ”buksvågrar”, dvs att vi var fäder till varsitt barn med samma kvinna. Vi hade därför en naturlig gemenskap. Låt vara att han satt i baren på Hotel Commodore i Beirut och jag på ett fik i Sundsvall.
Jag minns vårt sista samtal över telefon. Han bodde då i Spanien sedan ett antal år och var allvarligt sjuk. Vi talade om framtiden och om hans dotter i Sverige. Lite förstod jag hur illa det var med hans dödliga sjukdom.
Några veckor senare avled han stilla på ett sjukhus i Madrid och askan spreds över Medelhavet.
Ulf Davidson var min allra bästa vän och jag tänker fortfarande ofta på honom.

Inlagt 2014-01-23 19:45 | Läst 1858 ggr. | Permalink
Ett helt underbart blogginlägg som berörde mig...inte många gånger jag har kunnat skriva det...
Ett blogginlägg som tar tag i en. Fin bild på din vän. Det finns vänner och så finns det riktiga vänner, förstår att Ulf följer dig i livet.
Sten
Mycket vackert skrivet
En skribent av rang här på Fotosidan;) Gillar vad jag läst i dag samt fint bildmaterial, hoppas på en fortsättning.

/Stephan