Mina bilder och tankar för dagen

Och Fridolin brer ut sig

Söndag morgon 16-03-13

Jag ligger kvar i sängen, lyssnar på gårdagens lördagsintervju i P1 med Gustav Fridolin.

"Regeringens ändrade flyktingpolitik kan få fruktansvärda konsekvenser".... "Det finns anledning att ångra en del av miljöpartiets hårda retorik i valrörelsen", osv.

Det är en märklig intervju med en minister som  både försvarar och samtidigt vänder sig emot regeringens nya hårda flyktingpolitik.

Tre saker jag skulle vilja säga till minister Fridolin:

1) Du sitter i en regering som fattar kollektiva beslut och du är därmed ansvarig för de eventuella "fruktansvärda konsekvenser" den får. Försök inte slingra dig från det ansvaret!
2) Den relativa framgång du och ditt parti hade i valet berodde på tydliga budskap till valmanskåren. Att nu ändra hållning 180 grader kan bara bädda för en intern svekdebatt och ett minskat förtroende hos dem som röstade på mp i valet.
3) Sammantaget handlar det om en hållning där maktens vidmaktshållande tydligen är viktigare för dig än de sakfrågor ni  lovade väljarna. Att vädja till nån sorts allmän förståelse för detta är patetiskt och närmast skamligt. I bästa fall lika genomskinligt som Åsa Romsons tårar vid presskonferensen när den nya restriktiva föyktingpolitiken först presenterades.

Så, nu fick jag detta sagt. Kaffebryggaren jobbar och sprider sin väldoft. Jag försöker skaka av mig det nyss hörda hyckleriet.

Och medan herr Fridolin ber ut sig i radion sitter tusentals medmänniskor bakom taggtråd eller singlar slant med drunkningsdöden.....
Några lyckas trots detta fly till ett land vars utbildningsminister lämnar en hel del övrigt att önska.

Bilden tog jag f ö i ett flyktingläger i norra Irak. En mamma med sitt barn. Medmänniskor på flykt.

Inlagt 2016-03-13 09:39 | Läst 2064 ggr. | Permalink
Mycket stark bild
Svar från per-erik åström 2016-03-13 10:05
Tack Ingemar.
En gripande bild.
När det gäller Miljöpartiet försöker de lyckas med att både sitta i regeringen och samtidigt vara i opposition.
Vilket nog blir svårt i längden.
/Krister
Håller helt med om din tolkning att det är hyckleri- så går det när makten är viktigare än kärnvärdena. Undrar vad som skulle hända med Vänsterpartiet om de lyckas sitta med i regeringen någon gång efter framtida val (det lutar dock mer åt brunt än rött tyvärr), något säger mig att idealister bör vara i opposition/stödparti för att inte kompromissa för mycket...

Många partier har bytt riktning och skrämmer livet ur en (eller kanske snarare medmänniskorna på flykt) i det förändrade debattklimatet.

Stark bild för övrigt, barnet griper tag i ens medvetande. Så många barn som bara vill ha trygghet men istället möter fördomar och förakt.
Svar från per-erik åström 2016-03-13 19:48
Tack Hanna. Du formulerar väl vad jag också känner.
Med vänlig hälsning,/per-erik
Är det nån av er som lever i verkligheten? Välkomna till Lessebo kommun annars! Jag ska gärna guida er till kommunens skolor, till socialförvaltningen och och till daghemmen. Och visa er barackerna, de provisoriska lokalerna, hur personalen går på knäna och arbetar hårt med alla flyktingar vi tar hand om. Har vi tur kanske vi kan få komma in i en av de lägenheter där det uppskattningsvis kan bo upp mot 20 personer i en trerummare (enligt vårt kommunalråd). Dessa är såna som fått uppehållstillstånd och där man alltså väljer fritt att bo, kommunen eller myndigheterna har ingen kontroll på dom. Vi kan även åka runt på de privata flyktingboendena, HVB-hemmen mm. Vi har 4 st såna med ca 400 personer totalt. Utöver migrationsverkets egna boende i Lessebo med ensamkommande pojkar. Där är några till. T.om Göteborgs kommun har förlagt ett HVB-hem här i kommunen, då de inte fick plats på närmare håll. Alla dessa människor är kommunen skyldig att serva med förskoleplatser, skolplatser, vuxenutbildning med SFI, socialservice etc. Kommunen planerar även att öppna ett eget HVB-hem då det kommer nya ungdomar hit hela tiden. Och detta är i en liten kommun med bara lite mer än 8000 invånare. Visst, det är bra för handeln som får uppsving med de nyanlända och de som bosätter sig här efter de fått uppehållstillstånd. Och vi välkomna dom som kommer hit, vi har en låmng tradition att ta emot männiksor från andra länder. Men kommunen är nu överbelastad och vi måste få vila lite. Många andrakommuner är i nästan samma situation. Att tro att det ska gå att ta emot fler på att bra sätt är bara sköna drömmar. Det måste vara ett humant mottagande, annars blir det problem, som det ju redan varit i en del fall med oroligheter på boenden t.ex.

Sen undrar jag vilket parti som klarar att sitta i en regering utan att kompromissa? Inte som det ser ut idag med röstetalen. Alla måste ge avkall och de som är små (som miljöpartiet, måste ge mycket avkall). Annars skulle ingen kunna styra landet. Tänk på det istället för att skälla på dom som gör det möjligt att driva en regering i landet. Inget parti kan få igenom hela sin politik, och de små kan bara få lite. Om man vill ha och gapar efter allt kan ingen regera. Det gäller oavsett block, det är precis samma för partierna i alliansen.
Svar från per-erik åström 2016-03-13 22:19
Jodå Nils, jag lever i verkligheten och är via min dotter väl införstådd med det du beskriver. Min dotter arbetar med just ensamkommande föyktingbarn på ett HVB-hem. Det är sannerligen ingen dans pårosor. Men det var inte det som var min poäng. Det handlade om det hyckleri Fridolin gav uttryck för. Alltså att säga en sak och göra en annan.
Med vänlig hälsning,/per-erik
Nils Bergqvist 2016-03-14 19:48
Men man kan ju få uppfattningen att du vill att vi skulle ha samma flyktingpolitik som i höstas? Då i princip inga begränsningar fanns, tills det blev för mycket. Du är väl medveten om att det saknas behöriga förskolärare, lärare, utbildade socionomer/socialassistenter som kan arbeta med att ta hand om de som kommer hit på ett värdigt och bra sätt. Dessutom är bostadsbristen enorm i landet, vilket bl.a medfört det jag skrev om, att de som fått uppehållstillstånd bor alldeles för många i små lägenheter. I Lessebo tog vi ialla fall emot flyktingar förra året i en omfattning som motsvarar att Stockholms stad/kommun skulle ta emot ca 65.000 asylsökande. Jag tro de fick endast en bråkdel av det. Jag ser i alla fall att de planerar för att ta emot 2.800 under 2016.

Fridolins uttalande kan ju verka ologiskt, men han är i alla fall ärlig. Han säger vad han tycker och tror (även om jag tror han har fel att Sveriges nuvarande hållning kan få fruktansvärda konsekvenser). Jag tror tvärtom motsatsen, att det kan få fruktansvärda konsekvenser (både av det ena ocvh det andra slaget) om vi nu inte får ro att göra livet bra för de 163.000 (och förmodligen ännu fler i år) som vi redan tagit emot. Visst, de kan lämna regeringen, med följden att det kan bli nyval och em massas kaos och politiskt spel/elände/etc. Vad är bäst för Sverige, och för flyktingarna?
Det är en mycket bra bild, och jag håller med om det du skriver.