Mina bilder och tankar för dagen

Om kriget kommer

Lördagnatt.

Jag sover oroligt. Skumma bilder från barndomens landskap, knappt skönjbara, drar som tunga moln genom drömmarna. 

Vaknar halv sex. Jag får tag i sista bilden innan den  ohjälpligt tonar ut i verklighetens söndag morgon. Då först förstår jag var drömmarna kom ifrån.

Om kriget kommer var en skrift ursprungligen utarbetad av Försvarsstaben  som delades ut från 1943 till alla svenska hushåll. Utarbetandet av första upplagan leddes av arvprinsen Gustav Adolf, chef för arméavdelningen. Om kriget kommer innehöll anvisningar och råd till civilbefolkningen i Sverige i händelse av krigsliknande tillstånd. Den var rikt illustrerad.

Det var bilderna från den gamla boken jag hade drömt om. I min barndoms tidiga 50-tal fanns boken i  bokhyllan i den lilla tvåa där jag och mamma bodde efter pappas hastiga död. Det var på kvällarna jag tittade i den, kvällarna när mamma satt i kassan på Folkans biograf däruppe i Örnsköldsvik. Läsa kunde jag ännu inte, det var bilderna jag upplevde och fantiserade kring. Beskrivningarna av hur och var man skulle gömma sig när fienden kom. Och fienden som var alltid utan ansikte, alltid en mörk figur vars skugga kastade sig in i det svenska 50-talets folkhem. Ända in i mammas om min lilla lägenhet. Där jag låg under John Blund-lampan och fantiserade om kriget och knappt vågade vända blad eftersom vi alla skulle dö när som helst.

Det var definitivt ingen nyttig kvällslektyr för en femåring. Bara slutklämmen - "Bevara skriften bland Dina värdehandlingar - en dag kan Du behöva den", borde ha barnförbjudits.

Senare -  långt långt senare, i ett flyktingläger i södra Kroatien fotograferar jag barn på flykt undan krigets vansinne i forna Jugoslavien. Det handlade om barn som skådat krigets avgrunder. Ungar som reagerade på olika sätt. Några starkt utagerande, andra som inneslutna i sig själva. 

Söndag förmiddag.

Jag följer utvecklingen i Ukraina noga.

Media, svenska och internationella, bombar med spekulationer om och när kriget kommer. Ryska elitsoldater är på plats på Krim. Högsta möjliga militära beredskap råder samtidigt som FN har krismöte, ett krismöte som alla vet tjänar föga till. Carl Bildts allmänna uppblåsthet och tveklösa fördömanden av Putins agerande blir närmast parodiska. Nato sitter i ett annat krismöte. Ukraina mobiliserar och Obama håller presskonferenser. Extremt låsta positioner. Det är i värsta fall frågan om timmar, möjligen dygn, innan det smäller av. Om kriget kommer, nej snarare en fråga om NÄR kriget kommer.

Jag tittar omväxlande på mina bilder av ungarna i flyktinglägret och på nyhetssändningarna. Minns min barndoms ångest när jag bläddrade i "Om kriget kommer".

Det kan låta hur naivt som helst;  men snälla, lägg ner nu innan det är förr sent.

För ungarnas skull...

Inlagt 2014-03-02 14:57 | Läst 4562 ggr. | Permalink
Håller med!!! För ungarnas skull! Om det är naivt så kanske världen behöver lite mer av det och lite mindre av annat som gör att man taggar upp istället för ned
Starkt och mycket läsvärt inlägg. Följer utvecklingen med en växnade "klump i magen".
Krig är politik och det är politiker som startar dessa krig. Undrar om dessa politiker har varit barn, naturligtvis har dom det, men dom har glömt hur det var...
Du har varit med om det jag inte varit likafullt har jag så mycket hemska drömmar om krig tortyr.
Vaknar ofta våt av rädsla allting plask i sängen min.
Allt du skriver är läsvärt och bra tänkt.
Jag tänkte något liknande tidigare i dag.
Det är i sådana stunder jag kan tänka men Gud rädda alla barn
än jag inte tror på honom.
Han kan inte finnas så mycket ont i världen som det är.
Kom tänka på detta nu vet inte varför
vet aldrig vad för tankar som dyker upp i hjärnan min.
Fan att vi alla skall vara så maktlösa.
Tack för ditt inlägg denna dag.
Gun-Inger
Tror inte du behöver oroa dig för ukrainakrisen. Ryssland har vetorätt i säkerhetsrådet och Nato har inga inga intressen i Ukraina. Där finns inga intressanta råvarutillgångar och är inte stratiegiskt intressant. Så väst kommer att låta Ryssland/Putin hållas bäst det/han vill utan militär inblandning. Det kommer att förbli en lokal konflikt att jämföra med Tjeckoslovakien, Ungern, Jugoslavien.
Det är skrämmande med det som pågår just nu
Inte bara Ukraina som är så nära oss, utan även Syrien, Libanon, Irak...
Listan är lång och man hoppas ju att några förnuftiga kommer till tals också.