Fotografiska erfarenheter och upplevelser, synpunkter och funderingar.

Furillen - och TV-reklam som inspiration

När jag såg TV-reklamen från H&M och deras sommarkollektion fick jag inspiration att göra en djupdykning i arkivet med gamla negativ. Anledningen var att jag kände igen miljön, i bakgrunden på reklamen syns en lång pir med en kran längst ut. Miljön är Furillen (på kartor kallas ön oftast Furilden), en ö med ett gammalt kalkbrott på nordöstra Gotland. Jag besökte området första gången för ungefär 30 år sedan (då var det fortfarande stängt med bom vid stora vägen och det krävdes en promenad på någon kilometer för att nå området). Området köptes senare av en fotograf för att användas som studio och miljö för reklamfotograferingar (numera drivs det även som hotell).

På området finns (eller fanns) gott om spår av kalkindustrin, med många spännande detaljer.

Dessa båda bilder är tagna från toppen av den mast som fanns framför den stora verkstadsbyggnaden. Numera finns det mindre krävande sätt att få lite fågelperspektiv.

Vid ett senare besök (troligen på 90-talet) blev det bilder i färg med en Hasselbladare. Då var vägen öppnad så att det gick att köra nästan hela vägen fram.

Om jag inte sett TV-reklamen hade dessa bilder antagligen blivit liggande i arkivet, men nu blev det ett tillfälle att bläddra bland negativen (och några diabilder) och att arrangera en avfotografering digitalt.

Inlagt 2017-05-28 10:29 | Läst 993 ggr. | Permalink
Intressanta historiska bilder!

Mycket finns kvar och har tagits tillvara i renoveringar som gärna sparat råa detaljer. Samtidigt finns ett mått av gentrifiering, det är inte direkt billigt att hänga där eller köpa fritidshus jämte Håkan Nesser.