Fotografiska erfarenheter och upplevelser, synpunkter och funderingar.

Minimalistisk studioövning

Omgiven av studioblixtar och diverse ljusformare bestämde jag mig för att testa en minimal utrustning, bestående av sådant som kan följa med i ryggsäcken. Det är tre små skivor (får plats i facket som egentligen är avsett för en surfplatta) och en videolampa. dessutom några plastklossar som varit skydd i någon förpackning (det hade fungerat lika bra med engångsmuggar eller liknande). Plastskivorna kommer från en presentationsmapp (som företag brukar ha till offerter och liknande) där den halvgenomskinliga varit framsida och den blanka vita varit baksida. Den svarta är från ett pärmregister.

Om man bara ska plåta ganska små saker, som smycken, räcker detta för att bygga en ministudio genom att använda klossarna som stöd för att kunna lägga videolampan ovanpå (lampan har en diffussionsskärm framför som hjälper till att mjuka upp ljuset.

Först ut blev den svarta bakgrunden och med något stegs underexponering blev det ganska bra resultat. Visserligen inte den klassiska speglingen som man får med en skiva i plexiglas (se exempel på slutet). Men mycket mer lugnande intryck (en spegling kan distrahera).

Nästa försök blev med den vita blanka skivan. Och här finns det en spegling som är lagom diskret. Tittar man noga kan man se raderna av LED-lampor i speglingen, det kan alltså löna sig att ha lite mer avstånd mellan lamporna och diffussionsskivan (den som tillhör videolampan hålls fast med magneter direkt på lampan).

Jag testade också att använda den halvgenomskinliga skivan som underlag och att belysa underifrån (en decimeter under skivan) och att använda den vita skivan direkt ovanför armbandet för att spegla tillbaka ljus på ovansidan av pärlorna. Resultatet blev lite tveksamt.

Slutligen provade jag också som jämförelse att använda en klassisk svart skiva av plexiglas som underlag för att få en ordentlig spegling. Bortsett från att det är en mardröm att hålla svart plexiglas rent från damm tycker jag att varianten med vanlig svart plast från ett pärmregister blev bättre.

Experimentet visar att man egentligen klarar sig med väldigt enkla medel så länge det handlar om ganska små föremål och att det är lätt att ha med sig detta i ryggsäcken för att alltid vara beredd.

/Sigge

 

Inlagt 2016-02-08 12:44 | Läst 1837 ggr. | Permalink
Det blev toppen!
Intressant; tack för detta!
- hawk
Kul och inspirerande. Svårigheten med små saker är väl om man ska framhäva en liten detalj. Har sett en del jobba med små speglar, typ tandläkarspeglar.