Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

På Entoto för att samla ved

Salamno!

Håller fortfarande på med bilder från Etiopien. Idag blir det lite mer bilder från Addis Abeba. Gert tar mig runt i staden, nu skall vi åka upp på Entoto. Det är ett berg 3000 meter över havet. Det är en fin utsikt över Addis längst upp(inte på mina bilder dock).

Det är en rejäl stigning, bilen får jobba lite grann. Det bor folk även här upp och vägen fortsätter ut på landet. Det är lite skog här uppe som ni sett. 

Högt här uppe växer Eukalyptus träd, en inplanterad art som är snabbväxande och ger bra ved. Att den sedan kräver mycket vatten och att jorden eroderar är ett problem som nog borde tas på allvar.

På väg upp möter vi kvinnor som är på väg ner med stora bördor på ryggen, de släpar på grenar, kvistar ihopbuntade, vikten är mellan 50-60 kilo.

Hon ser ut att vara mellan 50-60 år gammal och får slita med sin börda.

Gert som bott i Addis i många år säger att många av kvinnorna väljer detta hårda arbete i stället för att prostituera sig. De går upp för berget medan det fortfarande är mörkt och nu på eftermiddagen är de klara och skall gå ner i flera timmar. 

På olika sidor på nätet har jag också läst om hur unga flickor tvingats till att göra detta, att de "sålts" av sina föräldrar på landet. Föräldrarna får 70-100 kr per år om flickan jobbar i stan, de lovar utbildning mm men det är få som fått detta. Som unga flickor utsätts de även för sexuellt våld, deras kroppar förstörs och de får svårt att få barn. Vet att det jobbats för att motverka detta och kan säga att alla vi mötte på väg ner för berget var vuxna kvinnor, såg ingen som var under 25 år. 

Kvinnorna vilar ofta och låter lasten hänga på "muren".

Tungt! Du som fjällvandrat vet hur typ 20 kg på ryggen känns, tänk dig det tre dubbla på ryggen.

Det är en bit kvar...

Nere i stan bär man också på något:)

Det var allt för i dag, ha en riktigt skön helg! 

Daniel

Inlagt 2015-01-31 16:48 | Läst 4145 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vilka enorma bördor och tungt liv! Svårt att klaga på något i vårt välfärdssamhälle när man sätter det i förhållande till andra delar av världen och hur människor får ha det. Fina och talande bilder! MVH Yvonne