Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

De etiopiska judarna i krukmakeriet

Salomno!

Fortsätter min bildresa i Addis Abeba. Nu skall det handlas, lergods från krukmakeriet som drivs av etiopiska judar. 

Det står om drottningen av Saba i gamla testamentet. Enligt traditionen här i Etiopien fick hon en son(Menelik) med Salomo, kungen av Israel. Enligt den ortodoxa traditionen härstammar i stort sett alla etiopiska härskare från Menelik ända till kejsaren Haile Selassie som störtades i en cup 1974.

Enligt traditionen här är de etiopiska judarna ättlingar till den eskort som förde Menelik till Etiopien. Det finns mycket att läsa om detta på internet. Kan säga att de etiopiska judarna erkändes av Israel som judar 1975. Tre stora räddningsaktioner har gjorts för att föra hem de judar som var på flykt i Sudan och från Etiopien. Idag lever ca 85.000 judar i Israel med etiopiskt ursprung men det finns i alla fall några kvar...

Nu skall jag inte skriva så mycket mer utan visa lite bilder.

Hittade dessa fåglar ute i trädgården.

En lera med goda egenskaper. Kommer inte ihåg var den kommer ifrån tyvärr.

Givetvis ville de bjuda på kaffe(bonna).

Mr Gert njuter av sitt kaffe. Jag skulle kunna åka dit bara för det goda kaffets skull.

Det satt kvinnor lite överallt och jobbade. Bakom kvinnan ser ni bränslet till ugnen, torkad kodynga.

Kan säga att frugan blev väldigt nöjd med mina inköp från krukmakeriet. Har ingen bild nu på dem tyvärr. Nu räcker det för i natt...Superbowl har börjat:)

Daniel

Inlagt 2015-02-02 00:34 | Läst 3451 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?