Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Hemma hos Mustafa i Gudele Juba South Sudan

Hej!

De sista dagarna i Sydsudan tillbringade jag och Johannes i Juba. Vi fick bo hos min vän Mustafa och hans familj. En ganska stor familj då Mustafa tagit sig an sin systers barn när hon dog.

Johannes utanför huset.

Med Sydsudanesiska mått har Mustafa det bra ställt, hus och bil samt att barnen kan gå i skola.

Alla barnen fick hjälpa till i hushållet men visst fick flickorna slita lite mer kändes det som.

Rena serveringsfat.

Barnen fick tvätta och stryka all sin egen tvätt. De brukade vara en hel dags arbete att tvätta och sedan stryka kläderna...kan jag förstå när jag ser strykjärnet.

Du lägger i glödande träkol, inga vridknappar här för att anpassa värmen.

Blivande middag?

Eller de här duvorna kanske?

Bägge två arterna fick passa sig för de ständigt närvarande bruna gladorna. En mycket vanlig fågel i Sydsudan.

Mustafa är precis som jag när det gäller tandborstning, han gör något annat samtidigt, här dammas bilen av. Min fru klagar alltid på mig hur jag borstar mina tänder, de kan inte vara effektivt säger hon...och visst har jag lite hål då och då.

David borstar sina skor och...tänderna?

Det var rätt lustigt hur de sköter sin tandborstning, vi borstar typ morgon och kväll för att få tänderna fräscha länge. Här borstar de en gång, före frukost...så tänderna är rena i typ 5-10 minuter, å andra sidan så äter de knappt några sötsaker så deras tänder var bättre än mina i alla fall.

Här en del av familjen. Margreat Mustafas fru gjorde det helt klart första kvällen vi var där, att så länge vi bodde hos henne skulle vi se henne som vår mamma. Var det något så ropa på Mama Margreat!

På kvällarna samlades familjen och sammanfattade dagen, alla berättade något om hur den varit samt lite om morgondagen. De är kristna så dagen avslutades med en aftonbön. Vi hade många goa samtal med barnen om våra liv, våra olika förhållanden/hur vi levde, våra drömmar och mål. Vi kände oss verkligen välkomna och älskade.

Jag och Mustafa.

Jag träffade Mustafa första gången för ca 4 år sedan, han och några andra var på besök i Jönköping. De kom upp till mitt jobb på ambulansen och fick bl.a. åka med på en tur. Sedan har vi träffats i Kenya och nu hemma hos han.

Får en massa tankar när jag ser texten på hans tröja; Hope for a New Nation.

Bara någon vecka efter jag lämnat Sydsudan startade oroligheterna och dödandet. I stadsdelen Gudele där han bor var det en massaker på Nuer ca 250 personer slaktades. Tack o lov inte mina vänner. Nu är det lugnare i landet men inte fred, något som verkligen behövs för att det skall finnas något hopp för Sydsudan.

På söndag kommer två av Mustafas vänner till Jönköping, de är ledare för ett utbildningsprojekt vi stöttar(Pingstkyrkan Jönköping) med hjälp av PMU. Det skall bli kul att få färska nyheter om Mustafa mfl.  Under två veckor skall de göra studiebesök på skolor i trakten.

Det var kanske inte mycket till bilder men lite vardag från min resa.

Ha de gott!

Daniel

 

 

Inlagt 2014-09-18 00:00 | Läst 4407 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver