Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Kreta del 8: Morgon bland fåglar, insekter och växter

Hej!

Detta blir min sista blogg om semestern på Kreta. Jag hoppas få tillfälle att utforska ön lite mer i framtiden.

Mina sista morgonvandringar gick från Agia Apostoli, längs stranden gick jag mot Chania.

En liten insekt vid stor och hög utblommad växt.

En elenorafalk patrullerar stranden efter byten. Hade ett par några mornar. De häckar på en ö strax intill som heter Theodori. Ingen bra bild men det gick snabbt och var ganska mörkt.

En vanlig turkduva, ett tänkbart byte för elenorafalkarna. De har senarelagt sin häckning och kläcker sina ungar lagom till att fågelflyttningen från våra trakter når medelhavet. På många små öar i Medelhavet möts flyttfåglarna av en armada falkar som tar 100.000-tals  trötta småfåglar ute över havet.

Det känns mer okej än t.ex nöjesjakten som pågår på öar som Malta.

En av de vanligare fåglarna, en sammetshätta. En mycket skulkig fågel(svår att få syn på). Här en hane.

En honfärgad fågel, troligen en ungfågel.

På italienska heter fågeln Occiocotto, vilket betyder det kokta ögat. Fångade ganska många för ringmärkning på ön Capri i början av 90-talet.

Det fanns lite "mysiga"spindlar med håriga ben bland snåren.

En fin gräshoppa, orädd. På Capri fångade vi ibland en art som hette Egyptisk vandringsgräshoppa(om jag minns rätt). Rätt imponerande att de hade flygit minst 30 mil över Medelhavet, givetvis med hjälp av vinden men rätt coolt ändå.

En uttorkad blomma kan vara vacker!

En sista bild på Kreta....suck jag vill tillbaka!!

Tack för alla kommentarer jag fått under resans gång!

Väl mött i nästa blogg!

Daniel

 

 

Postat 2011-11-03 23:06 | Läst 6443 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kreta del 7: På hotellet

Hej!

Grrr! Fått börja om, hade bara en bild kvar när jag strulade till det och blogginlägget försvann.

Nog om det. Vårt hotell låg 400 meter från havet så vi fick ta en liten promenad var dag. För att folk(vi turister) skulle hitta hotellet igen fanns det skyltar som visade vägen.

Här fanns även några kaktusar som blommade fint.

Vackert!

Ville vi använda våra grå hjärnceller kunde vi spela lite schack.

Stora pjäser.

Fågel och fotonörd som jag är kunde jag inte lämna kameran eller kikaren på hotellrummet utan de var med i ryggsäcken vid poolen. Det kunde ju komma någon rolig fågel förbiflygande. Nu var det rätt tunnt på den fronten men såg bl.a några rostgumpsvalor, lite ormvråkar samt de här hägrarna som var snälla nog att ta två varv över poolområdet.

Natthägrar, det var sex stycken men bara två med här på bild.

Hotellen brukar alltid anordna lite kvällsaktiviteter för att underhålla turisterna, så även här. Vi höll oss på avstånd under dansen och karoken men en kväll med lite clowner/artister kan väl inte vara farligt?

Visst snurrar jorden allt snabbare, här ett bildbevis.

Helt plötsligt fann jag mig i centrum för allas uppmärksamhet. Jag och tre andra pappor hade blivit framdragna för att medverka i en aktivitet(detta till mina grabbars skadeglädje).

Jag har blå tröja och någon slags grön potta på huvudet. Tack o lov gick det ganska snabbt och sedan tog clownerna över igen.

Förvånad?

Han var faktiskt rätt skicklig måste jag säga. Visst finns det mer att visa men besparar er alla badbilder, matbilder mm. Nu är det nog bara en morgon kvar att visa lite bilder ifrån.

Daniel

 

Postat 2011-11-02 10:51 | Läst 3174 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kreta del 6: Längs gatorna i Agia Apostoli

Hej!

Hotellet vi bodde på var centralt beläget så det var en del trafik i området. Inget störande dock.

Inte ens ambulansen lät något, sirenerna kanske var sönder. Hade varit kul och fått följa med och se hur mina grekiska kolleger jobbar.

Ett riktigt lass med schyssta meloner. Lägg märke till megafonen på taket, tyst för tillfället men kunde säkert låta en del.

Min morgonrutin var ju upp i ottan och ut och promenera, kamera, kikare och vatten medföljde. Oftast gick promenaden ner mot havet men inte idag. Nu ville jag se vad som fanns bortom backen vid hotellet.

Riktigt så långt som till bergen hade jag inte tänkt och gå. The white mountains, kallades de för att det nästan såg ut som snö på topparna. Så var det ju inte nu på sommaren men vintertid finns det snö där.

Gick förbi en kyrkogård. Gick inte in då det var lite folk där.

Oftast en bild på den/de döda, något ljus och en helgonbild av något slag.

Kyrkogården låg fint på en kulle med utsikt mot bergen. Fullt med blommor, inga äkta då det snabbt skulle vissna.

Längre bort från centrum blev det mer och mer odlingar, här fikon(tror jag) och senare olivodlingar med mängder av olivträd.

Enligt uppgift skulle det finnas 30 miljoner träd på ön.

Vid skörden lägger man ut de svarta finmaskiga näten under träden och sedan skakas oliverna ner och samlas ihop.

Vindruvor för att ätas eller till vintillverkning?

Jag känner inte till om det tillverkas något gott vin på Kreta, har i alla fall inte hört Carl-Jan nämna något om vin från Kreta på radion hos Lotta Bromé.

När jag var ute och gick ville jag också se lite fågel men de var få till antalet arter och väldigt skygga, lite lättare att se vid strändernas buskmarker så jag återkommer kanske snart med några bilder.

Daniel

Postat 2011-11-01 15:48 | Läst 4173 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera