Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Bland fåglar och minor i Sydsudan

Hej!

Någon gång då och då tog jag mig ut från compoundet på en liten foto och fågelskådnings promenad.

På vägen var det en ständig trafik av ffa människor, inte så mycket bilar som jag är van vid hemmifrån eller andra afrikanska länder jag besökt.

Ofta något på huvudet.

Jag hade fått stränga föreskrifter att inte fota människor, hur folk bodde etc. Det gällde ffa i städerna men även i byarna. På landsbygden skulle det kanske gå bättre tänkte jag.

Nu utmärkte jag mig ju dels genom att vara vit men även på att jag hade en kikare runt halsen men även kameran med tele på väckte uppmärksamhet. Bestämde tidigt att koncentrera mig på fåglarna men även då kom folk fram till mig och sa "it´s forbidden to take photos", no no sa jag " it´s okey to take pictures of birds". De var allt lite skeptiska men lät mig hållas. Kände mig inte helt tillfreds men tog lite fågelbilder.

En annan viktigt sak att tänka på var att bara gå där man ser att andra gått eller åkt bil. Sydsudan är nedlusat av minor och ingen vet riktigt var de finns så här gäller det att vara försiktig. Ibland efter regn förflyttas minor vilket gör att platser som tidigare var safe inte längre är det. Såg många skyltar om minor, även personal som röjde minor bl.a. på en skolgård. Hemma klagar vi på trasiga gungställningar!

Nu lite fåglar!

Vitvingad tärna, inte i sin vackra häckningsdräkt dock.

Kohäger.

Tog mig in på compoundet där jag kunde gå mer fritt. Termithög.

Någon som vet vilken växt? En del av växten är ätbar.

I trädet ovanför sitter en bekant från Europa, en trädpiplärka. Frågan är om detta är vinterkvarteret eller om den skall ännu längre ner i Afrika.

Buskskvättan var den vanligaste europieska fågeln jag såg, de sjöng till och med.

En fågel som liknade en vanlig och folkkär art hemmavid.

Den afrikanska sädesärlan, lät likt vår ärla. Här lite mat till...

...ungarna.

Vad tittar du på då undrar en red-eyed dove.

En kungsfiskare mitt oppe på land.

En slags bishop, red?

Tre arter tillsammans. Överst en brun glada, sedan en afrikansk klätterhök och till sist en Wahlbergs eagle.

 Till sist en bulbyl...vars namn jag nu glömt bort. Väldigt vanlig och ganska orädd som synes. Satt på tvättlinan utanför min hydda.

 

 

Postat 2014-09-07 14:40 | Läst 3897 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ambulansförare!? Ni kör ju bara döda människor...

Hej!

När jag var i Sydsudan i höstas så besökte jag en del olika sjukvårdsinrättningar och så fort jag såg en ambulans försökte jag ta kort på den, om möjligt prata med de som körde den.

Det hände faktiskt då och då att vi stötte på ambulanser under våra strapatsrika resor. Givetvis var kameran uppe och någon bild togs. Tänkte ibland,  vad folk det var i en del av ambulanserna, de var ofta också prydda med gröna kvistar och blommor. Glömde bort detta tills jag i Juba träffade några unga pojkar.

Jag och Johannes bodde i området Godele i Juba hemma hos Mustafa. Mustafa hade förvarnat kvarterets byråd att två svenskar skulle bo och synas i området ett tag.

Kanske tur att han gjort det...när Johannes och tog oss en löprunda hade vi en svans med ungar med oss, de ville hålla handen, göra "give me five" hälsningen mm medans de äldre bara skrattade åt oss och nog tyckte vi var galna. Ute och springa när det är 30 grader varmt!!

Nåväl medan vi stretchade efter löpningen samlades en massa ungar kring oss och vi kom att prata om olika jobb med dem. Vi frågade vad de hade för planer, drömmar och vi berättade vad vi gjorde för något. Hemma i Sverige är ju vi som jobbar på ambulansen ändå ganska högt respekterade, folk tycker vi ändå gör ett ganska bra jobb.

Alla ungarna ville bli piloter, läkare eller lärare(Johannes är pilot) men ingen kunde tänka sig att köra/jobba med ambulansen...varför det frågade jag?

Ni kör ju bara döda människor var svaret!

De berättade att ambulanserna används vid begravningar, därför också många i dem och smyckade med kvistar.

När jag senare granskade "ambulansen" på denna bilden kunde jag läsa på sidan av bilen:

Alfa and Omega Funeral Services!!

Kan dock säga att det fanns ambulanser som körde levande patienter...för jag har åkt ambulans med "rödljus" och sirener i Juba!

Den storyn kommer om ett tag.

Ha nu en trevlig helg!

Daniel

 

 

 

 

Postat 2014-09-05 12:21 | Läst 4157 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

the New Nation South Sudan

Hej!

Det är en av landets tidningar, the New Nation. Tänkte visa en framsida, visa rubrikerna. Många av Sydsudans problem kommer fram i denna framsida och jag skall försöka kommentera några av dem. Jag är absolut ingen expert men har i alla fall varit i landet och pratat med en del Sydsudaneser. Syftet är inte att ge en negativ bild av landet men visa lite vad de kämpar med, detta nyaste landet i världen

Vi måste tänka på att de har nu tre års erfarenhet av någon slags demokrati, varit i krig/inbördeskrig nästan oavbrutet i 50 år...det sätter sina spår.

Landet är ungt så även befolkningen, 46% är under 14 år, 66% är under 25 år. De unga är landets framtid och hopp!!

Under mina veckor i landet fick jag ta emot så mycket värme och kärlek, fick träffa många som såg på framtiden med ljusa ögon och hyste ett stort hopp om att landet skulle utvecklas positivt. Nu är det tyvärr oroligt i landet vilket givetvis gjort backen/berget de måste bestiga högre.

Mässlingen dödar barn, i vissa områden är det bara 20% som vaccineras, för att få ett skydd i befolkningen måste minst 80% vaccinera sina barn.

Child abduction/kidnappning av barn, något så fruktansvärt. Ibland för att de skall bli soldater eller tvingas till sex/slaveri. Det finns stammar som blivit infertila pga sitt leverne och inte kan få barn, vad gör man då?? Jo man kidnappar små barn från ett annat område och fostrar dem som sina egna.

LRA(Lord´s resistence army) gör räder i landet och dödar. Skrev om jakten på Joseph Kony i ett tidigare inlägg. Han härjar även i grannländerna.

Abyei i norra Sydsudan, ett distrikt som är oljerikt och gränsar till Sudan. Området är omtvistat och både Sudan och Sydsudan vill ha det pga oljan. En folkomröstning av de boende i området skulle hållas redan 2011. Den har förhalats flera år då länderna inte kan komma överens om vilka som skall få rösta. Sudan ville att en folkgrupp som är nomader med boskap och utnyttjar området för bete också skulle få rösta då de vistas i landet men se det ville inte Sydsudan. Nu har de boende med största gruppen, Dinkas gjort en egen omröstning där över 90% ville tillhöra Sydsudan. Ingen har ännu godtagit resultatet officiellt.

Översvämningar stoppar lastbilarna vid Ugandas gräns. Sydsudan har ingen egen kustremsa eller hamn vilket gör att allt som skall in i och ut ur landet måste fraktas med lastbil...och med vägar som de i Sydsudan går det illa vid häftiga regn. När jag var där började diesel/bensin och andra förnödenheter ta slut i Juba men efter några dagar kom lastbilarna iväg.

Att driva företag/göra affärer i Sydsudan är inte lätt.

Sydsudan rankades på plats 186 av 189 länder i världen i hur lätt/svårt det är att göra "business", ju lägre siffra desto bättre.

 Några exempel, att importera en vara/sak tar i snitt 130 dagar, kräver att man fyller i 12 dokument och en container kostar 9.285 dollar att ta in, typ 65.000 kr. Att exportera tar bara 60 dagar och kostar då bara 5.335 dollar per container. 

Vad kostar ett kilo potatis eller en säck bönor på marknaden i Juba? Jo det kan man läsa om i tidningen.

För att ge er ett hum om priserna så är ett pund cirka 2,4 kr(1ssp x 2,4kr).

Ett kilo potatis blir ca 14 kr och en säck a 50 kg bönor blir ca 575 kr. Kolla  listan, det bör funka att läsa. Nu har jag ingen koll på hur mycket priserna ökat pga oroligheterna i landet. Nu som då är det i alla fall billigare att handla på landsbygden, vilket vi gjorde när vi lämnade Yei och åkte till Juba.

Okej, kanske lite mycket text och lite deprimerande läsning faktiskt men nu vet ni lite mer hur de har det. De, vilka de? Jo människorna, sådana som du och jag.

Jag vill i alla fall göra något, jag använder mig av mina kontakter i kyrkan, du kan säkert göra något sådant också eller varför inte ge en peng till Läkare utan gränser som gör ett fantastiskt jobb i landet eller PMU, Erikshjälpen mfl.

Just nu behöver de min/din hjälp!

Ha de gott!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2014-09-03 23:52 | Läst 2424 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Emmanuel Christian Training Center South Sudan

Hej!

Dagens tur tar oss till en bibelskola i Maridi någon timmas bilresa från Yei. Det är alltid svårt att säga hur länge en resa tar, allt beror på vägens kvalité. Regnar det dagen innan kan vägen bli i stort sett ofarbar. Nu gick det bra denna gången även om vi passerade stora vattenhinder.

Vi skall besöka en internatskola som ffa funkar som bibelskola.

Tyckte bilden blev lite cool. John Garang till vänster om Jesus(Garang var en av Sydsudans mest kända rebelledare i 20 år, blev vicepresident i Sudan från den 9 juli 2005, han omkom i en helikopterkrasch den 30 juli 2005. Olycka???).

Till höger om Jesus, Salva Kiir den sittande presidenten i Sydsudan, just nu i konflikt med förre vice presidenten Riek Machar. Här om veckan skrevs ett nytt eldupphör avtal mellan de stridande parterna, hoppas den håller och freden åter kan få råda i  landet.

 Som kuriosa kan nämnas att Salva Kiir har goda förbindelser med den förra fienden, presidenten i Sudan Omar al-Bashir. En riktig soppa som ni förstår...tur e la att the most excellent Jesus inte har några bindningar till någon av dem, han vill nog bara mäkla fred.

På schemat fanns även ämnen som engelska och datorkunskap.

Biblioteket här var bättre utrustat än det på universitetet i Juba, bättre datasalar med.

En vårdcentral för elever och de som arbetade på området, folk i byarna runt omkring kom hit också.

Fina ändamålsenliga byggnader för lärande och boendet, har för mig att skolan levde på bidrag från utlandet och på försäljning av kor, getter, höns mm.

Palle i samspråk med metallarbetare.

Palle, han hittade alltid någon att prata med, höra hur man hade det etc.

Vem bor här då?

Jo Nasse.

Palle i farten igen:)

Frigående höns?

På väggen står det skrivet när det är dags för...

Under vårt besök serverades en helt underbar kyckling, inte seg som tuggummi, med mkt kött på, en fröjd mot de kycklingar vi tidigare försökt äta. I samband med måltiden fick vi lyssna till berättelser från inbördeskriget av våra sydsudanesiska vänner. Kan inte återge dem helt här men det var verkligen ett Guds under att de överlevde belägringen av Juba. Ett år tror de sa 1988 var livet otroligt tufft för de belägrade i Juba, då gav mangoträden frukt året om, något de vanligen inte gör. Detta gav dem i alla fall något att äta.

Det är dags att åka hemåt, jag går i förväg så kan jag spana lite fågel och fota lite. Jag hann så långt att de hann bli lite oroliga om jag gått vilse...men de hade jag ju inte.

Barn i skoluniformer ser man överallt. Härligt men tyvärr är det en mycket stor dropout från skolan, alltså det är få som fullföljer skolan till examen. Detta gäller som vanligt ffa flickorna. De gifts bort eller så måste de hjälpa till i hemmen.

Träkol säljs överallt. 98% av alla hushåll använder sig av träkol till matlagning...tyvärr planteras det nästan inga nya träd, ett stort problem framöver.

Behövs den här skylten? I så fall måste de stå varje hundrade meter, vägnätet är en katastrof i landet. Endast en väg från Uganda till huvudstaden Juba är asfalterad!! Detta i ett land större än Sverige.

Här kommer skjutsen:)

Ha de gott!

Daniel

 

 

 

 

Postat 2014-09-03 00:01 | Läst 2426 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lite smådjur från Sydsudan

Hej!

Det blir en kortis idag. Ni som läser min blogg mer regelbundet vet att jag är en vandrare, gillar att strosa omkring med min kikare och kamera.

Bilderna här är tagna på compoundet i Yei, med mitt 400/5,6.

Ödlor är bra grannar och rumskompisar... de äter bl.a. spindlar.

Färgen på denna indikerar fara, rör mig inte.

Några turskott!

Det var allt för idag.

Vid fyra i natt blir det uppstigning, skall ut till Landsjön för att ringmärka fåglar.

Ha de!

Daniel

Postat 2014-09-01 23:06 | Läst 2130 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera