Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Upp på väggarna i Nanyangachor Health Clinic

Hej!

Väntan...behöver inte alltid var något negativt. Vi som grupp väntade på att få åka vidare mot Lotimor men fick vänta länge på beslutet. Vi från från sjukvårdsteamet passade därför på att besöka Renato på kliniken i byn.

Renato, in charge!

Ansvarig för sjukvården i området, han jobbade inte själv utan hade hjälp av en sjuksköterska från Kenya. Renato visade oss runt, här utanför sitt kontor.

Joakim, vår läkare framför kliniken.

Välkomna in!

Kliniken var enkel, en avdelning för inneliggande, ett förlossningsrum, några kontor, förråd, ett laboratorium något rum för mottagning mm. Just idag skulle det inte vara några patienter för det skulle hållas ett viktigt politiskt möte i byn. Alla skulle närvara där.

Överallt hängde det planscher, notislappar provisoriskt upptejpade. Vi har det så på våra sjukhus med, kanske lite snyggare planscher och flödesscheman.

Guinea Worm

I ett land med mycket låg läskunnighet måste man hitta andra sätt att kommunicera/informera, då kan planscher vara ett sätt. 

The Carter Center(Jimmy Carter ex president) har sedan 1986 jobbat tillsammans med lokala myndigheter/sjukvården för att utrota Guinea Worm. Vid starten 1986 var ca 3,5 miljoner personer drabbade i Asien och Afrika, nu 2016 hittades bra 25 fall. Guinea Worm tros bli den andra sjukdomen som utrotas i världen efter smittkoppor. Människan drabbas genom att dricka kontaminerat vatten. Maskarna tränger sig så småningom ut genom huden, mycket smärtsamt. Man brukar rulla upp masken på en tändsticka som ligger mot huden, kan ta lång tid innan hela är ute. Masken kan bli 1 meter lång.

Fler planscher:)

Instruktioner för läkemedelshanteringen...om det nu finns några.

Här fanns det läkemedel just nu.

Behandlingsschema

Krucifix ovanför dörren till de inneliggande.

Hur skall du agera vid en förlossning, ja det behövs. Mödradödligheten är den högsta i hela världen i Sydsudan:(

Vaccinera mera!

Personallistan

Renato, ca 60 år? Har nog gråstarr och skulle behöva få en operation. Använder ett par gamla, söndriga solglasögon för att skydda sina ögon. Han ville gärna ha hjälp med glasögon till sig och andra i området.

Karta över området, vi skall till det nedre högra området, finns faktiskt en health care unit där:)

Vi måste skriva i klinikens gästbok innan vi åker vidare men...

medan vi går runt på kliniken kommer det en man som är sjuk och söker vår hjälp...

Var är ni?

Han blev sedan vår första patient på resan men mer om det en annan gång.

Det blev många bilder idag:)

Today the photos are from the clinic in Nanyangachor, a lot of photos. We went there while we where waiting for a permit to travel to Lotimor.

Det pågår en svältkatastrof i Sydsudan, jag såg det med egna ögon om du vill kan du stödja arbetet med att ge just detta området jag berättar om med mat. Pg 290776-4 eller swisha till 123 667 2174 skriv svält. Radiohjälpen och många andra organisationer satsar mycket nu med, om det känns bättre att ge till dem.

Klicka på bilderna för bättre upplevelse.

Hälsningar,

Daniel

Postat 2017-04-06 14:22 | Läst 4201 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nanyangachor and Carter Center

Hej igen!

Väl hemma från Neapel är det dags att fortsätta bloggen om vår resa i Sydsudan(bilder mm från Neapel kommer senare).

Nanyangachor är sista anhalten innan Lotimor, efter detta är det i stort sett väglöst land. Här i Nanyangachor fanns även en del viktiga personer att lära känna och knyta kontakter med. 

Vi söker upp byns äldste och ledare för att berätta om oss och våra planer. Vi har försökt kommunicera i förväg om vår ankomst men det är inte alltid kommunikationen funkar.

Vi fick sätta oss i en stor ring och berätta om oss. Mannen i vitt var högsta "hönset" på plats, han i lila ledare på Carter Center(jobbar för att utrota Guinea Worm) och mannen i svartrandig tröja sjuksköterskan på den lokala kliniken. Efter mötet erbjöd Carter Center att vi kunde tälta på deras område och använda lokaliteterna som en skön dusch:)

When we came to Nanyangachor we had a meeting with the village elders and met with some important persons and connected nice with them. The people from Carter Center Nanyangachor invited us very kindly to their compound. Thanks!!

Efter en tältuppsättning i ljuset av våra pannlampor var det dags för kvällsmat.

Bengt fixar med lök och tomater.

Väldigt höga ISO i bilderna men tycker det funkar ok ändå.

Dessa torkade små fiskar kallas "Daga" på swahili, har andra namn också. Luktar inte så gott...

En viktig och ganska billig proteinkälla för de som har det knapert. Man kan mala ner dem i maten till små barn för att minska risken för undernäring.

Linus och Bengt fixar kvällsmaten. Vatten kokas för att göra gröten vi skall ha till fiskröran.

Gröten kallas lite olika i länderna i Afrika. Vi kallade den för Ugali. Vi gör den på majsmjöl, ibland görs den på andra blandningar typ kasawamjöl.

Dags att äta, ner med näven i grytan. Ta först lite Ugali forma en liten grop och sedan doppar du den i grytan med fisken och försöker få med så mycket som möjligt. Smaken på fiskröran var ingen höjdare men var kul att ha testat den. 

Efter maten var det gott att lägga sig i tältet, utan yttertält pga värmen. Härligt att ligga och lyssna på nattens ljud(inte snarkningarna från de andra) och se på stjärnhimlen, en spännande resdag i morgon. Lotimor snart är vi där!

Ha de gott!

Daniel

Postat 2017-04-05 13:13 | Läst 2130 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4