Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Orientvadarsvala exotiskt eller hur?

Hej igen!

Nu är det en intensiv tid, det är alltid så på våren. Jag har inte hunnit vara så aktiv här på FS som jag skulle vilja. Vill gärna skriva av mig och visa än mer från min resa i Sydsudan. Det är som ett dagboks skrivande att blogga om det här på FS.

Jag har nu varit på Öland i 5 dagar och fågelskådat från gryningen kl 04 tills solen går ner. Intensivt men härligt! Dagen innan jag åkte ner till Öland hittades en Orientvadarsvala strax söder om Kalmar, i Bottorp. Det endast andra gången en sådan ses i Sverige, alltså en megararitet!

Anländer i gryningen, lite morgondis, knappt ljust. 

Nio ägretthägrar. En art som ökar i Sverige och häckar troligtvis här i Bottorp. 

Lite längre fram på morgonen är två av dem på lite närmare håll och "fiskar".

Jag letar och letar men ingen vadarsvala, än så länge misströstar jag inte utan hoppas den skall dyka upp när det blir lite varmare och alla insekter börjar flyga omkring.

Mitt i en kisspaus ser jag en falk snabbt närma sig och flyger precis över mitt huvud, en aftonfalk, en fin hane. Typiskt att jag inte håller i en kamera...

Jag går åt det håll falken flög och hoppas att den stannat upp och sitter kvar i närheten.

Långt där borta på en telefonstolpe ser jag den:) skulle jag inte få syn på orientvadarsvalan har denna falk i alla fall räddat morgonen.

Aftonfalken är kvar i området och jagar en stund.

Efter en kvart tycker den att det är dags att flyga vidare mot norr. Detta var första gången jag själv upptäcker en aftonfalk.

Jag strosar omkring, letar vidare efter orientvadarsvalan men inget napp, det börjar bli dags att åka mot Öland. Bara en macka och en kopp kaffe tänker jag sedan drar jag.

Tänk vad gott det är med kaffe, tack vare fikatiden var jag kvar när vadarsvalan helt plötsligt kommer flygande:) här några få av många bilder.

Med en insekt i näbben.

Sista bilden. Vilken lyckad morgon jag fick. En hel del fåglar, nya vårarter samt upptäcka en aftonfalk samt att jag fick se orientvadarsvalan. Nu kan jag nöjd åka mot norra Öland och Ölands norra udde där jag kommer att vara i fem dagar. Mer om det framöver hoppas jag.

Daniel

Inlagt 2017-05-21 15:27 | Läst 4445 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Wow, jättekul att få ta del av ! Jag är ju inte en "fågelkryssare" av den mest hängivna sorten men jag kan absolut förstå din förtjusning och vill gärna se mer av vad som hände under dessa dagar och ser verkligen fram emot fler rapporter från din resa. Fina bilder på orientvadarsvalan som är helt okänd för mej. Ägretthäger har jag sett en hel del i USA men än så länge inte här hemma.
Hälsningar Lena
Ja, det var väl ingen dålig morgon.. Har själv aldrig sett någon vadarsvala, känns verkligen exklusivt! Aftonfalk har jag nog sett 4 gånger, upptäckte en hona själv vid Beijershamn en gång, tror jag har en del analoga foton på den.. Alla obsarna av Aftonfalk har varit just på Öland! Minns en gång när det satt 2 hanar med 50 meters lucka på en 'telefontråd' utefter vägen ner mot Ottenby.. Ja, visa lite bilder från Öland det är alltid så fint!
Hälsn!
Mycket trevliga bilder, kul med 2 rariteter på samma ställe.
Orientvadarsvala har jag aldrig hört talas om men det var ju en väldigt fin fågel :)
Aftonfalk ser man inte så ofta heller, har endast sett 1 hane förra året och fick se en hona först gången igår :)
Mvh
Fredrik
Hej på er!

Tack för era fina kommentarer. Haft en del att göra och inte hunnit med FS så som jag vill.

Ha en skön dag!

Daniel