Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Tornseglaren, ständigt i luften

Hej!

En favoritfågel för mig, kanske även för dig som läser detta. Gillar när tornseglarna i små eller stora flockar ilar genom luftrummet, skriande, ett underbart sommarläte. 

En vän till mig har forskat på tornseglare i flera år och har nu visat att tornseglaren tillbringar i stort sätt hela livet i luften. Under häckningen måste ju äggen ruvas och ungarna värmas, matas.

Tiden går fort och snart är de här igen:)

Önskar er en skön helg!

Daniel

Inlagt 2016-12-10 11:18 | Läst 5003 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
De är svåra att fånga på bild. Jag har försökt många gånger. Det här var väldigt snyggt. Jag tror att de parar sej i luften. Då går det undan kan man anta :-)
Hälsningar Lena
Ja, dom gillar man.. För mig är det mitt stora sommarnöje varje år att få se deras hiskeliga förbiflygningar här varje kväll, några meter från min balkong mot en solnedgång.. Dom är extremt punktliga med att komma hit, det verkar vara exakt 20:e maj som dom dyker upp här varje år! Och försvinner lite olika datum, men under första halvan av augusti i alla fall! Så det är nästan tre månader med kvällsföreställningar här, varje kväll.. Fin svartvit bild på den fågeln!
Hälsn!
Mycket intressanta fåglar! Fantastiskt fint fångat, de är då inte lätta att få på bild i flykten. Typ icke-hovrande trollsländor. Vi hade tornseglare som bodde i huset tidigare, tyvärr är de borta sedan några år.
Ja, det är en härlig fågel. De far runt huset på låg höjd om sommaren, hela familjer. Farten är svindlande, det svischar kraftigt i luften. En av sommarens bästa upplevelser. Bilder har jag tagit många av dem, helt otroligt svårt är det.
Jag har sett många färgbilder på tornseglaren men den här är helt rätt att visa den i svartvitt. Mycket bra bild. Har provat ta bilder på den men aldrig lyckats. Det märks verkligen när den kommer på våren. Den häckar med ganska många par i husen där jag bor.
Sten
Hej Daniel!

Vilken fantastiskt vacker bild du har fångat på tornseglaren. Verkligen skickligt gjort!

Spännande och intressant om din väns forskning. Jag kom att tänka på en sak när du nämnde tornseglarnas häckning. Jag har hört och läst att de har fått svårare att finna häckningsplatser i takt med att storkupiga tegelpannor på våra tak har blivit allt mer sällsynt. Tror du att din vän vet i hur stor omfattning tornseglarna har missgynnats av det? Det har jag funderat över. För här hemma i Östergötland tycker jag spontant att de bara blir färre och färre med åren, tyvärr.

Mvh Lisa
Tack tack för alla glada tillrop om min tornseglare!

Bilden är gjord svartvit i det numera gratis programmet SilverEfex. Precis börjat använda det och tycker det verkar riktigt bra.

Tornseglaren är verkligen en kul fågel, gör i stort sett allt i luften. Sover, parar sig mm. Om ni vill veta mer m tornseglaren, Googla tornseglare och Anders Hedenström(Lunds Universitet) så får ni fram mer fakta.

Daniel