The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2784 / En riktig fotograf skall ha en riktig kamera! Å då går nog en M Leica bra!

.


Tror yttre attribut e viktiga för många människor, det stärker självförtroendet! För tjugo år sedan va jag på en båtresa med ett antal bankledare, det va en liten båt, c:a tjugo meter, båten va ett återtag som det kallas! Stämningen var lågmäld och trevlig och artig! Men blev bättre efter några timmar! :)  Till saken, jag hade såklart min M Leica med mig, litet diskret, och vid något tillfälle så såg en av de här männen kameran och sade, "aha du har en Leica!" Mannen ifråga va så långt ifrån att vara fotograf som det går att vara, men en Leica det visste han vad det var! Och då kände jag mig litet trygg! ;)
En annan grej, som kan vara en skröna, men jag tror faktiskt att det finns en del sanning också! En fotograf som raggade jobb bjöd upp en kund till ateljén! I ena hörnan av ateljén stod en soffgrupp, annars va det bara en enda stor ateljé! Och mitt på golvet i ateljén på ett stativ stod en Hasselbladare! Den Bladaren gav ofta jobb, enligt sagesmannen!

Ok, vad vill jag säga med det här då?

Jag tror det här med attributet finns bland oss fotografer här också, på Fotosidan alltså! ;) 
Men nu va det inte kameravalet på en fotosida det skulle handla om!

Så vad gör en "fotograf" för att känna sig trygg när man fotar med en mobiltelefon?  Jo, han har ofta en Leica M6 hängande runt halsen eller alldeles innanför jackan, halvsynlig! ;) Visserligen e det en äldre Leica, men kameran har en röd prick framtill i alla fall, och så står det Leica på kameran!
Att fota med en mobiltelefon går utmärkt då, det känns tryggt och bra! Jag kan slappna av liksom! Känna mig säker under armarna, så kan man nog jämföra det med! ;) :)

.

Och kan i minikamerasammanhanget inte låta bli att imponeras av spetz-tekniken i de här små fotoapparaterna! Fotade i går kväll med "kameran", och den försökte inte göra dag av natten, som min Fuji X100 ständigt försöker göra!

Har numera även hyffsad koll på vilka tider och annat som "kameran" använder. Bländaren e alltid 2,4, tiden varierar mellan 1/15-del och dryga 1/2000-delen, ISO't är mellan 50 och 800! Och brännvidden e 4 mm! Och så har den här lilla tunna grejen även autofocus! Respekt liksom!

Jag fortsätter nog att upptäcka världen ett tag till med den här lilla "kameran" (iPhone 4 S)  Och även om den kanske inte uppfattas som en riktig kamera bland de riktiga fotograferna, så känner jag mig ändå trygg med den! Ni fattar va?  ;) :)

/Bengan

Inlagt 2015-04-20 07:34 | Läst 1841 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det spelar väl ingen roll med autofokus på en så liten sensor, eller? Skärpedjupet blir väl nog stort ändå...
Svar från Benganbus 2015-04-20 12:39
Närbilder på en M Leica Thomas! Då behövs det autofokus! ;)
/B
Alltså: jag har kommit fram till att det faktiskt är en riktig kamera. Mer eller lika riktig i så fall än Holga/Diana. Fast fortfarande känns min direkt obekväm att fota med. Följer dina mödor med intresse.

Hälsningar//GöranR
Svar från Benganbus 2015-04-20 17:20
Allt handlar om gamla vanor som måste brytas! Prylvanor!
Men märker man att den här gamla vanegrejen (med en röd prick) ger viss status i fotokretsar,
fortfarande faktiskt, då blir det ännu svårare att lämna vanan.... suck..
Snacka om kameranalle att hålla i handen! ;)
Men ibland har jag den faktiskt liggande på botten av ryggan när jag fotar med den nya tekniken! :)
Alltid nå't! ;)
/B