The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4464 / Att fota i jpg! Åtta bra anledningar till det! :)

Kaffebaren


Som sagt, varför fota i jpg!  Åtta bra anledningar till det! :)

"..shooting JPEG is somewhat similar to shooting film. I like how when you shoot JPEGs your images have a consistent “look”, and you are more dependent on good compositions and emotion in images, rather than trying to post process the crap out of your photos to make them look “interesting”.
(Eric Kim)


Nu kanske det här blir en aning upphetsande läsning i sommarvärmen, istället för lugna och fina bilder på tex soluppgångar och solnedgångar! Å andra sidan, litet upphetsning kan ibland hjälpa till att skapa tips på utvägar eller flyktvägar från nå't eller till nå't! :)

/Bengan





Inlagt 2016-07-23 15:08 | Läst 2885 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
JPEG är snabbare och tillräckligt bra. Det blir mer tid över till att ta bilder i st f att sitta framför datorn och pula med RAW-filer. Jag har testat Fujifilms JPEG och försökt att göra vassare bilder från RAW-filer, men sällan eller aldrig lyckats trots flera seriösa försök. Numera håller jag mig till JPEG och struntar i RAW helt o hållet.
Skönt, då kan man lugnt jpegga vidare...var dianörd på forntiden och drar gärna liknelsen med att plåta dia..
Mv/G
Jag går emot strömmen och RAWAR vidare för att kunna göra "intressanta" bilder!
Peter Säflund 2016-07-23 16:55
Jag är helt enig med dig.
alf109 2016-07-23 17:26
JPG, det är väl ungefär samma sak som att kasta neggen och bara behålla kontaktkartorna? :)
Mattia 2016-07-23 17:54
Lite som att köpa en Ferrari och hålla sig runt 90 :)
BÅS 2016-07-23 19:30
Eller som köpa en cab och aldrig cabba ner

BÅS
Jpg ur fuji e som kall rose' i värmen :)
Om man inte förstår skillnaden mellan jpeg och raw så bör man nog hålla sig till jpeg. Om man sedan föredrar svartvitt så missar man inte mycket.
Fast för den som vill ha det mesta ur sin kamera och kunna även få ur det mesta ur en gammal bild så är raw ett klart bättre alternativ.
De bilder jag tog med en Olympus E-10 runt år 2000-talet hade ingen vidare jpeg-processor. De bilder jag idag kan plocka ur de raw-bilderna idag är klart mycket bättre.
De flesta som läst på vet varför man fotar i raw. De som inte har läst på förstår inte skillnaden.
Majoriteten nöjer sig med att ta bilder med en telefon. En del har högre ambitioner och använder en kamera.
Vill man sedan ha det bästa ur kameran så fotar man raw. Det dynamiska omfånget är 1-2 steg större. Det ger en möjlighet att använda bättre logaritmer för att framkalla gamla bilder bättre när tekniken förbättras. Som i fallet med min gamla E-10 som LR fortfarande stödjer fast nu med ett mycket bättre resultat.
JPEG är en gammal kvarleva från internet. Det var inte ens tänkt att användas för kameror. Det skapades för att kunna ladda ner bilder snabbare när vi fortfarande använde långsamma modem.
Så kör ni gärna vidare med JPEG. Det är inte uselt, bara sämre.
En riktigt bra kamera idag som en från Göteborg har 16-bitars färg och 14 i DR.
Varför skall man snöpa den ner till 8-bitars färg och ett par steg lägre i DR och en förstörande komprimering.
Efter omfattande experiment för flera år sedan bestämde jag mig för att bara fotografer i jpg. Om jag var ute efter material för meterförstoringar skulle jag förmodligen använda RAW. Men så som jag använder mina bilder kan jag göra allt jag vill med dem när de är i jpg. Även t ex A4-förstoringar. Trevlig cafébild!
Flash Gordon 2016-07-23 17:53
Tycker var och en skall få använda vad de vill. Om det sedan är att ta bilder med telefonen eller fota i jpeg är upp till var och en. I bästa fall är det ett medveter val där man förstår vad man väljer mellan.
Det beror förstås på den som håller i kameran! Men nog en del på densamma också. Fuji är berömd för fina jpg-bilder.

Min lilla kamera, Canon S110, kan ta bra bilder i RAW men i mina händer blir jpg-bilderna sämre. Med systemaren kör jag RAW för att kunna ta fram tryckbara bilder även då jag klantat till det vid tagningen. Soluppgångar är inget för mig, morronsömnig, men solnedgångar det är fint det. Solen närmar sig horisonten, sjunker under horisonten, Venus bälte skimrar rosa, jordskuggan drar mörkret upp över himlen.
Flash Gordon 2016-07-23 19:19
Jag har haft X-PRO1 och har nu X-PRO-2. Fantastiska kameror. Fast jag kör enbart raw. Varför. Jo i normal jpeg så drar kameran på vädligt mycket brusreducering. Det får huden vid porträtt att se plastaktig ut.Det begränsar kamerans Dr med cirka 1-2 steg. DEt begränsar också kamerans färgrymd. Eftersom jag skriver ut bilder vil jag att den skall ge mig soå mycket som den kan. En del av dem ligger utanför Adobe RGB. Eftersom en bra skrivare idag klarar Adobe Rgb och i vissa nyanser lite till finns det ingen anledningn att avstå från de den delen. Fotograferar man dessutom med jpg från kameran så avstår man direkt frå även fler detaljer.
Fujis nya svartvita Acros är riktigtt bra. Fast det är den också i LR om man kör raw .Vilket är en simulering av vad kameran gör och egentligen inte har ett dugg med vad kameran gör.


Nu tror jag Bengt visste vad han gjorde när han drog upp detta. Att dra igång en diskussion i sommartorkan. När inte så mycket annat händer.
Det enda som skan slå det är väl om man skall fota spegelöst eller fortsäta meddSLR. Eller kanske om man skall bildheandla i Mac eller PC.
Så jag lägger ner diskussionen i en omöjlig debatt.
Att säga att man skjuter jpeg idag är att sticka ut hakan. Fortsätt sticka ut hakan Bengan!
Svar från Benganbus 2016-07-24 21:45
Tack för stödet Jörgen! :)
/B