The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3530 / Vapenlarm i Trosa, med stor polisinsats! Tipsa via facebook ifall du upplever nå't!

Time Bandit...

Läste i SN i morse om en stor polisinsats! Det kom ett larm om en gevärsbeväpnad man som hade setts utanför en skola Trosa! Flera polispatruller kom från Nyköping, med insatskläder, dörrarna till skolan låstes, övriga skolor kontaktades, bussar kördes fram, krisgrupp sammankallades i Kommunhuset, vid 14-tiden påträffade Polisen en man med ett paraply som stämde in på beskrivningen!

Man håller koll på konstigheter i vår kommun också! Via facebook! De e viktigt att ha facebook igång hela tiden så man kan bli varnad! Både i skolan och i hemmet! IS kan vara närmare än du tror tack vara facebook!

Men i vår kommun så va en vit skåpbil som körde litet konstigt mitt på dagen ute på landet för ett tag sedan! Varning i facebook såklart! Efter nå'n dag så sa några hantverkare, dom hade läst varningen i facebook, "att det va nog vår bil, för vi hittade inte rätt väg dit vi skulle just den dagen!"

Å snart skall alla ha elbilar för miljön! Å var kommer då elen ifrån?
Ok, va dum jag är,
den kommer ju från två hål i väggen såklart! :)

I dag Tårtan i alla fall!

/Bengan

Inlagt 2016-12-07 08:24 | Läst 1436 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
...och hur tillverkas dessa elbilar?
Svar från Benganbus 2016-12-07 08:57
Bristen på sällsynta jordartsmetaller kan bli ett hinder för drömmen om elbilar. Kina införde exportförbud för vissa metaller som är beståndsdelar i energisnåla elmotorer som används i hybrid- och elbilar. Används också i vindkraftverk och i industrins elmotorer. Tur att vi inte köper nå'ra grejer från Kina! :)
Margareta Cortés 2016-12-07 09:15
"Tesla Model S släpper ut lika mycket koldioxid som en Audi S7 Sportback – åtminstone enligt myndigheterna i Singapore. En Model S-ägare tvingas nämligen betala straffavgift eftersom bilens utsläpp motsvarar 222 gram koldioxid per kilometer."
Då jag var ute och plåtade med ett Novoflex 400mm, kultobjektivet som ser ut som en svartmålad kpist med axelstöd, blev jag stoppad av polisen. Nån hade trott att det var ett vapen. Då sålde jag det till en samlare.

Elbilar här i Sverige går på ström som tillverkas av vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och ibland lite solpaneler. Så nära klimat- och miljövänligt det går.

Även i länder där strömmen tillverkas i fossileldade kraftverk har elbilarna något lite mindre miljöpåverkan än bensinare och dieslar eftersom elbilarnas verkningsgrad är bra. 1,5-2 kWh per mil motsvarar i runda slängar 0,15 - 0,2 liter bensin per mil. Och kraftverken har bättre verkningsgrad än vanliga bilar. Men det är klart att strömmen borde tillverkas med vattenkraft, vindkraft och solpaneler.

Två hål i väggen var en dum slogan som osade förakt för kunderna.
Margareta Cortés 2016-12-07 10:36
Fast när vår miljövänliga el inte räcker till här i Sverige så köper vi in el från Tyskland som tillverkas på brunkol. Inte så miljövänligt, men det talas det tyst om.
Svar från Benganbus 2016-12-07 11:25
Å det här vill vi nog inte läsa och fundera på heller! ;)
"Hur ser då utsläppssiffrorna ut för en bil som verkligen är byggd för att vara miljövänlig? Som exempel tar vi laddhybriden Golf GTE som enligt Volkswagen endast släpper ut 37 gram per kilometer. Men på grund av att den använder batterier och den teknik som krävs för att bygga bilen blir dess koldioxidutsläpp högre än för en konventionell bil. Endast under tillverkningen blir det hela 22,56 ton koldioxid, plus 2,22 ton utsläpp under de fem första åren.

En ren elbil som e-Golf är inte mycket bättre den. Även om vi bortser från hur elen den laddas med produceras och endast ser till tillverkningsprocessen, släpper den ut cirka 23,4 ton koldioxid innan den ens nått kunden.

Till och med om du skulle köpa en tio år gammal Volvo XC90 V8 som släpper ut hela 317 gram per kilometer skulle du komma undan med lägre utsläpp. På fem år, eller 6 000 mil, blir siffran 19 ton koldioxid."

Det här påstår i alla fall en skribent Teknikens Värld!
http://teknikensvarld.se/ny-elbil-smutsigare-an-gammal-bensinbil-303747/
Måns H 2016-12-07 12:00
@ Maggan: Det är nog inte mycket att tala om heller. Förr importerades lite dansk och tysk kolkraftel hela tiden. Det händer nu också, men är marginellt i förhållande till helheten. Sverige har nettoexport av el och Norden som helhet nettoexporterar numera el söderut.

Den som vill ha full koll kan titta på Energiläget 2015 hos energimyndigheten.se.
Måns H 2016-12-07 12:17
@Bengan: Hela tillverkningskedjan från gruvan till graven behöver reformeras i grunden. Det klarar man ju inte själv. Så att behålla din snåldiesel (och inte köra i onödan) är nog det minst klimatskadliga alternativet på kort och medellång sikt. Jag bytte själv från liten SUV som drog 0.95 till snåldiesel. Den var då miljöklassad och drar hälften. Men har sämre framkomlighet där det inte är plogat.
Svar från Benganbus 2016-12-07 13:23
Försöker nog behålla snåldieseln,
men jag e inte ensam ägare! ;)
/B
"Å snart skall alla ha elbilar för miljön! Å elen kommer då ifrån?
Ok, va dum jag är, den kommer ju från två hål i väggen såklart! :) "

Du har fattat det hela helt rätt! Vem eller vilka har råd med en Tesla för runt en miljon?
Alf-Magnus 2016-12-07 11:09
Tja hur stor del av en arbetarlön tog en ny bil på 20-talet, eller en kamera med dagens standardupplösning för fem år sedan
Det var intressant det där med volvon, som verkar ha en helt koldioxidfri tillverkningsprocess. Borde inte alla bilar tillverkas på det sättet då?

Det är också intressant med debatter, som verkar hämta bränsle från alla möjliga håll. Det orsakar också koldioxidutsläpp faktiskt. Håll andan och rädda miljön istället! :)

Ha det gott! /Thomas
Svar från Benganbus 2016-12-07 12:07
Det här problemet uppstod långt tidigare, redan 1766!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckfrihetsf%C3%B6rordningen
Tror länder som Ryssland, Turkiet med flera har tidigt insett det här onödiga och tidsödande debattproblemet, och har gjort nå't åt det! ;)

Ha det gott du med!
/Bengan
Om hålen I väggen:

Povel Ramel: var är hålen broder?

https://youtu.be/BFlMcTLo2ts