The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3587 / Det var en gång för länge sedan när Leican va mindre! Så nu väntar vi på Leica M10!

En liten och behändig kamera som man kunde ha i fickan! I alla fall om man hade ett inskjutbart objektiv! ;) För er som kommer ihåg alltså!  Sedan utvecklades kameran, och blev större, typ Leica M3 och M6 typ, och ännu större som Leica M5, och nu e M Leican ganska tjock som digital!

Det tycker jag e synd! Elektronikkameror borde man kunna göras små! Nu vet jag varför det är så här, M Leica måste ha ett visst avstånd mellan optik och filmplan, och så baktill så kommer en del av elektroniken och displayen som gör kameran tjockare! Ok, jag fattar! Men tjockt blir det!

Och har man inte fotat med nå't annat än en digital M Leica, så fattar man nog inte vad jag talar om! ;)  Man har inget att jämföra med! (Även objektiven har ju blivit större)

.



Men varför inte vända på hela tänket! Och flytta ut optiken en aning i stället för att göra hela kamerahuset tjockt baktill! Om optiken sätts på en speciell objektivring frampå kamerahuset, som sticker ut nå'n centimeter, så behöver inte kamerahuset vara så tjockt! Inte tjockare än den analoga M Leican i alla fall!

Alltså, jag tycker det vore bättre att flytta ut en liten del, typ där själva optiken sitter, istället för att tjocka upp hela kamerahuset för att få rätt avstånd mellan optik och bildplan!

.

Nu e det här bara ett xempel med en analog M Leica som tjockleksreferens med en utstickande objektivfattning! Och den digitala M Leican borde då inte behöva vara tjockare än så här, om man har en utstickande objektivfattning!

Och kolla vilka små fin objektiv det fanns förr! Det här som sitter på den kragen e en Nikon Rf-glugg! En liten skarptecknande Tessar!

/Bengan

Ps. Det här har jag bloggat om tidigare, jag vet! :)

Inlagt 2017-01-16 11:47 | Läst 1681 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag kan ju notera att en Canon F1 är i princip bara ca 20 mm bredare än en Fuji X-T1, men ser vi på deras FF eller t.o.m. en APS-C så är det ju uppenbart att nått gått rejält snett..


-J!
Hej,

Det ryktas att M10 blir smalare med en utstickande objektivfattning.

http://leicarumors.com/2017/01/11/leica-m10-camera-rumors-the-big-recap.aspx/

"The new M10 should be 3.8mm thinner than the M 240 (should be as thin as analog Leica M camera)"
Svar från Benganbus 2017-01-17 09:10
Tack för länken Markus!
Det verkar vara intressant med ett tunnare hus också! :)
De e nog fler som har klagat under åren! ;)
/B
Digitala Leica M är ju trots allt den MINSTA digitala småbildskameran (!) på marknaden - inklusive Sony A7 som är kantigare och inte lika platt. Det var en viktig anledning till att köpte en förutom att jag hade en del M-objektiv liggande.

Jag tror att Leitz försökt göra M-kamerorna så små som möjligt, men det är ju en massa elektronik som ska få plats. Det fanns mer tomrum i en gammal M2:a.
/Tomas
Svar från Benganbus 2017-01-17 09:11
Leica kan ju utvecklas, och även elektroniken!
/B
Bra idé tycker jag. Det där utskjutande kunde kanske t o m vara avtagbart (som en adapter) för att kunna ersättas med andra adaptrar för både Leica och vad eftermarknaden kan hitta på.