The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3590 / Det e mycket retro på 24 megapixel just nu!


Både Leica och Fuji har kommit med två liknande kameror på 24 megapixel! Digitala Mätsökarkameror, kanske man kan kalla dom! Nya Leica M10 påminner ju mer och mer om de analoga husen, så man anar kundgruppen man flirtar med! Tidigare analogister! ;)

Och Fuji påminner, eller liknar mycket en M Leica! Och här e såklart också mot en kundgrupp! Fast kanske mer modernare kundgrupp! ;)

Som sagt, de e såklart mycket nostalgi i en M Leica, kanske mera nostalgi än fotografi! För om man skall leva på sin fotografi, så inte köper man en Leica M10! Om man nu inte e fotokonstnär och Leica ingår i det konstnärliga konceptet!

Å vad e då Fuji X100F? Ett modernare M leica? Och jag tror i alla fall att de flesta inte skulle se någon större skillnad på bildkvaliten mellan den nya X100 F och Leica M10! Och ger man sig f-n på att se skillnad, så e det nog teknisk fotografi man eftersträvar!

Men jag undrar, ursäkta, om inte Leica ändå hade önskat att det va dom som gjort Fuji X100? I alla fall istället för tex Leica X och liknande saker! Fuji är nog den mest Leica M liknande kamera på marknaden från en annan tillverkare, det känns nästan som ett patentintrång på Leicas utseende, men med ett modernt digitaltänk, och modellen säljer mycket, mycket bra! Mao, smart jobbat Fuji! ;)


Fast på M Leican kan du byta objektiv! De e måste intressant för äldre fotografer som har en del objektiv från den analoga tiden liggande i kameraskåpet! ;)

Så det här e nog två generationskameror med liknande utseende! Vi får se hur länge det håller för Leica! Men visst e det supergrejer! Om man nu behöver det!

/Bengan

Inlagt 2017-01-19 07:52 | Läst 1466 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snarare flirtar man väl med tidigare Leica M-ägare. Men det är intressant att man lyssnat på kritiken om M9.
Fuji X100F har jag missat helt, får jag kolla upp. Det man kan önska sig av Fuji, är väl en Fuji 100FF, dvs en fullformatare, och gärna med avtagbart objektiv? En Leica M10 lär man ändå aldrig ha råd med ;)
Nu är det så att många av amatörerna här på fotosidan skulle ramla baklänges och gapa som småfåglar i fall de viste hur många fotografer som har inkomster från fotografin som använder Leica i alla des former
Anders F. Eriksson 2017-01-19 21:11
De flesta av fotosidans medlemmar är amatörer, och så också du väl? Jag har mycket svårt att tro att Leicas marknadsandel hos de som jobbar med fotografi är speciellt hög nu för tiden, även om det förstås finns många som använder deras kameror.
Vet du om den har mätsökare som de klassiska mätsökarleicorna. Och i så fall, är det i princip samma mekaniska system eller nån sorts fly-by-wire med elektrisk spegelvridning?
matlep 2017-01-19 16:11
Det är samma mätsökare som i de senaste generationerna av Leica M. Det är en mekanisk konstruktion.
Jag tror att det kan hålla ett tag till för Leica och att man är inne på rätt spår.

Förra räkenskapsåret ökade Leica Cameras omsättning med 12% till 365 miljoner euro och man har 1200 anställda. I slutet på den analoga eran (2004) var man nästan bankrutt så just nu verkar det gå bättre än på länge för Leica. (sifferuppgifterna kommer från tyska Handelsblatt)

Nu avser de här sifforna hela företaget och inte bara M-kamerorna men jag tror att M-linjen bidragit ganska mycket till tillväxten både direkt genom fösäljning och indirekt som imagebyggare. Läste också att Leicas huvudägare (Andreas Kaufmann) nämner samarbetet med Huawei som viktigt och långsiktigt. Det tror jag att han har helt rätt i.

Leica M10 är säkert en fin kamera men jag gillade faktiskt uttrycket i bilderna från M9 riktigt mycket (sista modellen med CCD-sensor) även om man fick betala med dålig dynamik m.m.

F