The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3681 / SMHI slipper bli bättre i sina prognoser!



Träffsäkerheten i SMHI:s prognoser blev inte bättre än knappa 85%  trots inköp av en större dator! Men så e det, alla måste uppfinna sitt eget hjul i en historielös tid! ;) Hade man Läst Edward Lorenz, och fjärilarna, så hade man såklart fattat det här utan att köpa en ny dator! ;) Men kan såklart mata in alla uppgifter i hela jordatmosfären i realtid, men det som händer e att svaret man får ut, de e det som man får när man tittar ut genom fönstret i samma ögonblick! :)

Nåja, nu skall jag inte vara helt orättvis, visst går det att göra säkrare prognoser, märk väl, prognoser! Så med erfarenhet och en större räknesnurra, så kanske 80-85% ändå e ganska bra!
Se'n kan litet sunt förnuft hos den som ger sig ut på sjön typ, göra resten! :)

Och, även om man skulle kunna mäta läget på alla ingående atomer i jordens vädersystem, så e det inte säkert att man får ett speciellt bra svar på hur de här atomerna fungerar ihop i stora hopar! Mao, bara för att man har kunskap om naturens alla minsta delar, så betyder det inte att man får veta hur dom funkar exakt i större sammanhang! Dom kan funka mer än annorlunda, och plötsligt också! ;)
/Bengan

Inlagt 2017-03-24 09:59 | Läst 2041 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Jag tycker 80 % är en bra träffsäkerhet. Vem kan hålla reda på alla fjärilar i sydamerika.
Roffe kan nog nosa fram resterande procent
Ha en bra helg
Bob
Visom seglar långt är väldigt beroende av bra prognoser. När man skall korsa Biscaya eller Korsa från Sicilien till Sardinen är man på väg några dagar. Då räcker det inte att se sig om innan man startar sin seglats.
Då gäller det att ladda ner grin-filer och noga hålla koll på eventuella oväder som är långt bortom horisonten när man lägger ut.

Vi som bor på västkusten litar sällan på SMHI. De är inte särskilt duktiga på att förutsäga vädret på framsidan.
Så vi använder oftast DMI som brukar vara mycket bättre på att prognostisera oväder här.
Det där med fjärilen i Amazonas tror jag inte på. Slumpen spelar in redan på kvantmekaniknivå och sen uppåt.

Själv kollar jag finska vädertjänsten då vi ska åka färja till Gotland. Deras vågprognos brukar stämma rätt bra. Kompletterat med SMHI för Grankullavik blir det tämligen pålitligt.

http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/vagprognosen#middle
Jag läste någonstans att sannolikheten för att vädret blir detsamma i morgon som idag är ungefär 2/3, d.v.s. nästan som 85%. Långtidsprognoser är ju en annan grej förstås.

/Tomas