The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3845 / Jag tycker i alla fall att det e bra gjort!

Ok, en bild på en bil e väl inte så speciell, det kan jag hålla med om! Men ändå, motljus och stora kontraster brukar i alla fall vara en liten utmaning för ett objektiv! I alla fall om objektivet e från 1930-talet, och utan antireflexbehandling! Om det här varit en triplett på 3,5, typ Tessar eller Elmarobjektiv från den här tiden, så hade det varit aningen annorlunda, och kanske inte så märkvärdigt!

.



Men den här Sonnaren är ett sjulinsigt objektiv på ljusstyrkan 1,5 och som sagt, inte antireflex-behandlad! Kan väl lägga till, att när Sonnar 1,5:an kom på tidigt 1930-tal, så såldes den nästan inte alls, det va ingen som trodde på att man kunde göra ett bra objektiv med ljusstyrkan 1,5! Utan Contax 1 levererades nästan bara med Tessar 3,5/5 cm! Men efter några år så vaknade man, även Leicaägare!

.

Å inomhus på bländare 1,5 så funkar det såklart fint!

Leica hade ju sitt ljustarka Xenon 1,5/ 50 mm också på 1930-talet, men det objektivet skulle nog inte klara den här ljussituationen med bilen lika bra, å det är jag nästan övertygad om! Xenon hade en helt annan optisk uppbyggnad med fler fristående linser!
(Skall nog försöka få tag i ett Xenon för en jämförande test vid senare tillfälle)

Ok, nog om detta just nu!

/Bengan

Inlagt 2017-06-24 22:52 | Läst 5100 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?