The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4155 / Dogma 07, En kamera, ett objektiv, en film!



"Inspirerade av fotografins pionjärer söker vi fotografins rötter. Genom att avsäga oss all onödig teknisk barlast vill vi nå fram till motivet – bilden – fotografiet. Vårt fokus är på bilden – inte tekniken. När vi minskar antalet tekniska valmöjligheter inför motivet genom att låsa oss vid en brännvidd och en film/kamerainställning vill vi frigöra kreativiteten och seendet till att upptäcka motivet."

Det va så här Johan Ericson och jag tänkte oss poolen Dogma 07 år 2007. Och det va en hel del medlemmar under några år, men se'n kom det digitala som en lavin och förstörde allt! ;)

Men tanken, om det enkla, e nog ändå inte så dum i Teknikens Värld! För det mesta som fotografi handlar om idag är teknik och bildbehandling! Inget konstigt i det, för marknaden har fattat vad det finns pengar att tjäna! Att sälja en kameramodell vart femte år och resten av tiden prata om bilder, och bildkomposition, det blir ingen kameratillverkare eller bildprogramtillverkare rik på!

Så för att spetsa till det, Pictorialismen lever, för jag misstänker att de flesta lägger mer tid i dag på att sitta bakom bildskärmen än att vara ute och fota!

Men nu har det dykt upp intressanta kameror för Dogma, även digitala! ;) Tänker mest på Fuji X100, som nog de flesta anar! Fuji X100 är nog den digitala Dogma-kameran!
(Å så e den väldigt lik en M Leica! :)

En kamera, ett objektiv, visst låter det som Fuji X100 för en partisk! Och så kan man ju fota svartvitt också, bara för att reta dom som säger, "Men hallå, världen e ju i färg!" ;)
Men om jpeg eller RAW det vill jag inte prata om här, det tar jag i enrum! :)

Men det här litet udda konceptet, Dogma med en kamera, ett objektiv och svartvitt, borde väl locka någon som tycker bilden är mer intressant än bara kamerateknik och bildbehandling! Å man kan ju lägga sina bilder i bloggen, och även där visa att man e långsiktig! Tex fota ett projekt, eller bok med en kamera! För det e de som också e vitsen med Dogma, att inte hålla på att byta kamera hela tiden, det tar ofta en massa tid från bildtänket och fotograferandet!
Dogma 18 liksom! :)

/Bengan

Ps. Men det här e inget tvingande, bara en fundering i Teknikens Värld! ;)



Inlagt 2018-03-20 16:15 | Läst 1813 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jo så är det, jag lägger in många udda bilder, men Andbilderna får fler kommentar, hur and-efattiga dom än är, god helg, LO
Hej Bengt.
Jag var medlem i Dogma 07 och lockades till filosofin. Det kan påminna lite om hur man/jag fotograferade. DIAS/slide. Jag kan inte komma ihåg reglerna exakt, men jag kan komma ihåg en kamera och en lins s/v eller färger. Var det tillåtet att beskära - nej jag tror inte. Med min nästan nya kamera har tanken dykt upp igen. Och då vill jag påpeka att de ursprungliga dogmerreglerna är danska. De är mycket specifika och omfattande och är avsedda för inspelningar av filmspel. Bland de största skillnaderna mellan Dogme07 och Dogme 95 är att det måste vara i färg enligt Dogme95-reglerna. Detta kan man sedan bara bortse från. Det viktigaste är en kamera och lins och komposition i kameran.
Hälsningar. Erik.

http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/dogmereglerne-dogme-95-1995/?no_cache=1
Dubbelolle 2018-03-20 17:10
Regler är till för att brytas! LO
För snart tretton år sedan kände jag inte till ordet dogma, men jag hade en fundering över beteendet. https://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=41883

Vet inte om jag blev något klokare då, men jag tycker fortfarande att det är kul att fotografera som tur är.

Ha det gott! /Thomas
Alltid kul att kommentera Hr Björkbom, han svarar aldrig, men så är det kanske när man vet....? LO
Svar från Benganbus 2018-03-20 19:34
Herr Björkbom e en upptagen pensionär! ;) ;)Dagen går åt med att gå ut med Roffe, svara i telefon från södertälje, handla, laga mat åt en förvärvsarbetande fru, mao, hitta på intressanta maträtter också! Hålla igång pelletsmaskinen i pannrummet, dammsuga, leta efter fotografer till Gnesta-Planket, prata med kommunen så dom inte river Godsmagasinet innan Planket! ;) ;) Å leta efter vilken e den rätta proppen som går till fläkten i badrummet för det blixtrade då jag va där med skruvmejseln, och en del annat, och trodde väl att bloggen skulle klara sig själv ett tag! ;)
Bloggen e ju snart vuxen, den har varit med sen 2007! ;) :)

(Nu fick jag fem minuter över för att skriva det här) ;)
Å jJag tror inte så många fattar vidden av att vara pensionär! Det e inte att bara sitta vid bloggen hela dagen! ;) Nästa gång jag kommer in i bloggen skall jag läsa kommentarerna litet bättre och försöka kommentera, för nu måste jag ut med Roffe! Men passa gärna på och läs andra bloggar under tiden! ;) ;) För det kan kanske dröja inna jag e tillbaka, för jag hittade nyss en intressant bok!:)
/B
Ps. Jag fattar inte att folk skall läsa den här bloggen....!?;) Måste finnas annat viktigare att göra.. ;) ;)
Om man vill ha diskussion om bilder och fotografering så tycker jag att man får prioritera det lite mer än så när man får kommentarer i bloggen. Sarkasm och ironi finns att hitta med mycket bättre kvalitet på annat håll än i den här bloggen, så det är inte därför jag klickar här.

"Bloggen e ju snart vuxen" -Nä, den är fortfarande barnslig efter alla år, och eftersom den nu benämns som egen person kan man alltså diagnostisera den med något nedsättande utan risk att bli stämd för personangrepp, eller hur?

Skärpning Bengan! /Thomas
Svar från Benganbus 2018-03-21 20:27
Ok, jag får väl väl lägga till några fler ;) nästa gång, för det här var menat så! ;) ;)
B)
Ps. Och så va det inte adresserat till dig! :)
Lite extrem bildvinkel på den där kameran, något ting runt 45 graders vinkel att var smutt
Konstigt att man verkar bli så provocerad av just detta??
För egen del tycker jag inte att resonemanget är så mycket att förundras över. Jag plåtar ju inte på samma sätt och med samma allvar som förr längre. Men när jag var mer aktiv i speciellt gatufoto hjälpte mig förfaringssättet att köra endast med en brännvin under ganska lång tid (minst ett par månader i stöten) ganska mycket. Nu plåtade jag ju på det viset redan innan dogmapoolens födelse men ändå. Det beror också på vilken typ av fotografi man ägnar sig åt till viss del. Men för att fotograferandet skall bli en del av att åskådliggöra eller berätta om det man ser är det ofta nyttigt att man blir så "integrerad" med sin utrustning att man mer eller mindre kan glömma den. Detta blir svårare ju fler parametrar man har att hålla reda på vid själva fotograferingen, det är i alla fall min erfarenhet. Oavsett om man håller med eller inte är det väl inte så mycket att hänga upp sig på?
/Affe
Regler, regler och återigen regler. Jag avskyr regler! Det kokar ändå alltid ner till bilderna. Skit samma hur dom kommit till. Vill man plåta med en fuji x100 så gör det. Eller storformat eller vad sjutton som helst, men låt oss snacka bilder, visualiseringen, närheten och avsikterna med vad vi håller på med. Vad man vill ha sagt med sitt bildberättande, vad bilden, om den är bra, också lyckas berätta.
Detta slog mig efter att vi precis avslutat Fyra Fotografers senaste utställning på Gelleri Korn i Stpckholm.; Var fanns bildsnacket bland alla herrar med allsköns kameror på magen? Tyckte det mest pratades kamermärken, jpeg eller raw och annat ditten eller datten. Tvärtemot ”vanliga” besökares reaktioner, alltså folk som undrade varför bilderna såg ut som de gjorde. Besökare som lät sig gripas av Alf Johansons underbart lågmälda svartvita serie om sin mammas och pappas ålderdom och ouvikliga avsked till livet. Eller som fick en inblick i den moderna iranska vardagen via Göran Tonströms fina svit från en nyligen genpmförd resa. Eller dom som fascinerat betraktade Stockholms tatuerare i Krister Klereus färgsprakade porträttserie.
Det jag särskilt minns var när - ställd inför en av mina bilder, ett närgånget svartvitt porträtt av ett döende aidssmittat barn på ett barhem i Rumänien, jag hörde en ”fotograf” undra hur jag fått till kornet i bilden. Det fick mig att undra hur faan det står till i ”fotografkollektivet”. Det är alltså en av de bilder jag håller högst i min egen bildvärld, som var svårast att exponera (inte teknikt men mentalt) och som betyder allra mest för mig. Så visa mig inte din kamera, dina gluggar eller senaste tekniska bla bla bla. Fråga framförallt inte om korn.... Men visa mig dina bilder, visa mig vad du såg
och avsåg, hur du tänkte, hur tog dig dit och hur du kom hem. och visa mig i dina bilder vem du är!
Sen kan vi möjligen jämföra verktygen. Men kom inte med regler! Jag är för gammal för sånt trams.
TomasKronberg 2018-03-21 18:48
Jag kan också bli lite trött på "tekniksnacket", men kan det vara så att det är mycket enklare att tala om teknik, kameror och upplösning än vad det är att försöka få kläm på vad en bra bild är?

Jag har själv svårt att kommentera bilder, svårt att sätt fingret på vad som är bra. Men jag vet när jag tycker det är bra.
/T
Alf-Magnus 2018-03-21 20:14
Jo jag försökte ett tag med böcker tala om utställningar bilder fotografer mm, men alla satt där med sina kameror som laddade vapen
Svar från Benganbus 2018-03-23 14:39
Alj Jagnell! Det blir litet som om alla andra gör fel, det e bara du som tänker rätt!
Eller gör rätt!
Att ingen förstår att det e bilder som gäller... ;)
Vill inte säga mer, du fatta fortsättningen! :)
/B
Alf-Magnus 2018-03-24 12:10
Intressant med alla din smiles Bengt, det ger än känsla av en massa åsikter som du inte vill stå för