The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 58/ Om Kurt Bergengren

Kurt Bergengren....vem är det?
Så svarar säkert en del nytillkomna "fotografer" ;)
Därför skriver jag några rader om honom.

Och en av anledningarna till denna text om Kurt Bergengren är att en bild med honom presenteras i samband med fotoutställningen Planket 2007.
Men bara som en bild på en man som står och betraktar en bild på Planket,
ingen kommentar under bilden vem mannen är!

http://www.tidningenfoto.se/Sites/Foto/Default____23524.aspx?DataID=33374

Är det nödvändigt att veta vem den mannen är då?
Jag tycker det! Om man utger sig för att vara en någorlunda allmänbildad fotograf i Sverige!


Jag upptäckte själv Kurt Bergengren 1961 via några artiklar i Fotografisk Årsbok 1961. "Dr Emersons Recept, eller den nödvändiga konsten att fotografera" samt "Det är nödvändigt att fotografera". (Med bilder av Sune Jonson, Lennart Olson och Sten Didrik Bellander)

Det jag då läste har varit avgörande för min egen fotografi under åren!

Kurt Bergengren skrev saker som vi fotografer har användning för!
"Det som avgör om en bild fångar blicken och fastnar i minnet är återigen:
Att väsentligt innehåll får en skärpt form".

Och dessa ord gäller fortfarande som ett pukslag för alla intressanta bilder,
vare sig det är landskap, djurfoto, sportfoto, gatufoto eller familjefoto,  
"att väsentligt innehåll, får en skärpt form" i bilden alltså!
Enklare än så kan man inte förklara det!

Kurt Bergengren var journalist på Aftonbladet, började som volontär 1939, och arbetade på Aftonbladet till sin bortgång 1985. Han började skriva på kultursidan på 1950-talet och det blev sedan mer och mer om fotografi.
Har även författat ett flertal böcker, även om ämnen utanför fotografin.

Kurt Bergengren var en av Sveriges viktigaste fotoskribenter/kritiker från 1960 till 1980-talet, därför är han så tydligt avbildad på en bild vid Planket!
För DEN fotografen som DÅ tog bilden, han visste VEM han fotograferade!!

Och känner mig undrande, och ibland orolig över hur lätt kunskap försvinner i dagens samhälle, även vad gäller fotografi....
Flera sk. "webbfototidningar" har den här bilden på sin nyhetssida i samband med presentationen av "nya" Planket 2007, men ingen av dessa tidningar tycks ha funderat över varför bilden helt domineras av en enda person, 
och att Planket som syns i bakgrunden verkar bara vara en bisak!

Ok, nu är det nya tider, men jag vill nog igen i sammanhanget fortfarande påstå med en dåres envishet, att det inte kommit något speciellt nytt vad gäller intressanta bilder trots den nya tekniken! ;)
Det är bara nya fotografer som tillkommit, som tror sig ha upptäckt något nytt! ;)

Och anledningen är sannolikt att våra "nya fotografer" inte känner till vad som gjorts tidigare, inte sett något liknande tidigare, eller vad som skrivits tidigare, utan tror han upptäcker en "ny bildvärld"!  ;)

Å det här gäller såklart även våra "nya fotokritiker" och "nya bildredaktörer" som också är nya i verksamheten! 

Men jag tror att framåtskridande, utveckling, vad det än gäller, alltid behöver sina tidigare plattformar att stå på, kunskapsplattformar, som människor tidigare byggt upp i sammanhanget, för på den kunskapsplatån där kan man som nybliven fotograf börja bygga sin egen platå.....!

Och det är här som bla Kurt Bergengren kommer in i bilden.

Kurt har skrivit om nästan samtliga av vår tids kända fotografer, och analyserat deras arbeten. Och han har funderat på vad som gör en bra bild, "den bilden som förstås på ett ögonblick, och tål att betraktas i evighet!"

Och vad gäller ny teknik, så skriver Kurt Bergengren om det i boken "Fotografera är nödvändigt" om sin resa i Flauberts fotspår. (Flaubert reste i Egypten 1849)
Och en av funderingarna som Kurt har är: "Har fotograferna bara utvecklats rent tekniskt se'n han (Flaubert) reste här?"

Och frågan kvarstår nog!


Så jag tror kunskap är bra! Ökad bildkunskap alltså, inte bara tekniskt kunskap, och då är boken "Fotografera är nödvändigt!" av Kurt Bergengren en mycket bra läsning!  :)

/Bengan

Ps. 
Och viktiga ord som Nils Bergqvist (här nedan i en kommentar) förmedlar från Christer Strömholm...
"Det är inget märkligt att fotografera, läs bara bruksanvisningen, utmaningen består i att berätta något väsentligt, och med bildspråkets grammatik verkligen få det sagt."

Mao "att väsentligt innehåll, får en skärpt form"!!!

 

 

Inlagt 2007-06-27 10:27 | Läst 14836 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket väl skrivet Bengan, det behövs verkligen en ny Bergengren, och framför allt ett större intresse för fotografisk allmänbildning! Och där drar du ditt strå tll stacken på ett föredömligt sätt tycker jag. Det gamla talesättet "köp ett piano och du är ägare till ett piano, köp en kamera och du är fotograf" är aktuellare än någonsin.
/Affe
En mycket intressant och tankevärd läsning, tack Bengt. Och tack för tipset på böcker.

Nyss läste jag en artikel om hur illa arkiverat fotona på många av våra tidningar är, många år de negativ som helt enkelt kastats bort, då särskilt på våra landsortstidningar.

Bilderna var ju inte så viktiga och fotografer sågs som underklass på tidningarna där skribenterna, oftast välutbildade, var helt övertygade om ordets förträfflighet.

Nåja, tiderna har minst sagt ändrats. Nu läser folk bara rubrikerna och tidningarna är fulla av foton. Synd bara att fotograferna försvinner från våra tidningar. Mvh/Morgan
Kul! Jag upptäckte Kurt Bergengren av en slump för ett tag sedan (hittade bok på en loppis) och fick verkligen ett slags uppvaknande genom att läsa hans texter. Han skrev om foto precis som jag känner för det.

Tidlös. En stor inspirationskälla.