Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2391 / Det här med fungus, eller svamptillväxt på äldre objektivs linser!

 

I äldre objektiv så cementerades linserna ofta ihop med Kanadabalsam, ett "lim" gjord av hartset från Balsamgran (Abies balsamea). Kanadabalsam användes på grund av sin höga optiska kvalitet och likheten med brytningsindexet på kronglas, och användes under första hälften av nittonhundratalet just för att "limma" ihop linser/glaselement. Men det här "klistret" avvecklades efter andra världskriget till förmån för tex polyester, epoxi och uretanlim.

Då Kanadabalsam är ett organiskt material så ger det en viss risk för svamptillväxt när man lagrar objektivet litet fel. Värme och fukt gynnar svamp! Fungus/svamptillväxt är vanligtvis inte så bra på ett objektivs linser, och har det gått långt, så kräver det komplicerade och dyra processer för att åtgärda, som tex isärplockning av optiken, skiljandet av linselementen, rengöring och sedan limma ihop linserna igen. Och det här blir såklart dyrt! Och så'n här rengöring kan bara göras om svamptillväxten inte etsas sig in i glaset.

 

Kan man fota med ett objektiv med fungus då? Beror nog helt på hur mycket fungus det är, det är min erfarenhet. Litet lätt fungus går bra, man tappar litet kontrast bara, som kan fixas i tex PS! Men är det mycket fungus, då kan objektivet bara användas som prydnad eller till extrem konstnärlig fotografering! ;)

Orsak till de här fungusfunderingarna är att jag tittat i några LP-fotoauktionskataloger,
och på äldre auktionsobjektiv där anger man om det finns slöja eller fungus.

(Sedan kan oljan i objektivet också läcka ut på tex bländarlamellerna och ge en slags slöja på linser när oljan avdunstar)

De va de om de!  :)

/Bengan

 

 

 

Postat 2014-08-04 09:51 | Läst 4084 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2390 / Kajakpaddling i trånga vatten, men ganska högt i tak mot det normala!

 

För nå'n dag sedan paddlade vi kajak, och vi valde mellan Stendörren eller en litet mer näraliggande sjö! (Stendörren ligger i Östersjön) Det blev en mer näraliggande sjö, eller sjösystem, Marvikarna.

Å det blir en del trånga passager mellan marvikarna och även lyft, och då det e lågt vattenstånd så va det grundkänning ibland, men det va ofta bara en sandbank eller sjunket träd som tog emot!

Å andra sidan, när det e normalt vattenstånd, då blir det väldigt lågt i tak här i röret, då väljer många att lyfta över kanoten/kajaken över vägbanken i stället! Ni ser normalvattenlinjen! Det blir mindre klaustrofobiskt då man lyfter över flytetyget! :)

 

Här e det en "tunnelvakt" som flyttar på en kanot som spärrade utloppet!

Det blev en liten korttur, bara åtta timmar! Men det va skönt att va på sjön när det är så här varmt! Det fläktar mer över vatten!

/Bengan

 

Ps. Men det va inte bara tunnlar! De va litet kanaler också! Som här nedan!

 

 

 

 

Postat 2014-08-03 11:59 | Läst 3016 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2389 / Apropå Affes fotografering på fiket med Sonnar 1,5:an i veckan.

 

Sonnar 1,5 full öppning!

Det känns som en liten anledning att skriva om Sonnar 1,5:an igen! De flesta äldre fotografer känner säkert till dem här optiken, Sonnar 1,5 /5 cm, men sonnarkonceptet användes även på flera brännvidder!

Nu tar jag inte hela historien om Ludwig Bertele och Contax I, utan bara litet om den här ljusstarka normaloptiken som gjordes just för Contax I. Och den va så nydanade, så trots att optiken fanns att tillgå,  så såldes Contax I mest med Tessar 1:3,5/5 cm som normaloptik de första åren på 1930-talet! Man trodde inte att en så'n här ljustark optik kunde fungera även i dagsljus!

 

Sonnar i Leica-gänga

Men efter några år så ändrades det hela, man såg bilder tagna med Sonnaren både i kvällsljus och i dagsljus! Zeiss fick nu förfrågningar från Leica-ägare om att få Sonnar 1,5/5 cm i Leica-gänga. Å så kom T-behandlingen 1936, mao antireflexbehandlingen, men den kom inte ut på den civila marknaden hos Zeiss förrän på tidigt 1940-tal. Antireflexbehandlingen va ett Zeiss-patent, så det va bara Zeiss som kunde antireflexbehandla sina objektiv. Så det va knepigt, minst sagt, för de andra objektivtillverkarna av ljusstarka objektiv. Leica hade ju tex sitt Xenon-objektiv på 1,5/5 cm, men det fungerade någorlunda i kvällsljus/lampljus med sina fem linsgrupper som gav en hel del interna reflexer.

Se'n ändrade krigsslutet på det här och alla, även japanerna, fick tillgång till antireflexbehandlingen.

 

Sonnar 1,5 på Mässan

Och nu tillbaka till den här Sonnaren som Affe fotade med. Just den här optiken va klar 1945 i Jena! Den är T-behandlad, och går alldeles utmärkt att fota med 2014 som ni märker! Nu finns det såklart en del objektivfel kvar att korrigera då man fick göra en kompromiss på 1920/1930-talet, just genom att man inte hade tillgång till de optiska glassorter som finns i dag, och objektivuträkningarna fick göras mest med en mekanisk räknesnurra! Utan datorhjälp alltså!
Men skärpan finns på den här optiken från 1945, och den har en mycket bra motljusförmåga!

 

Jupiter-3

Ni som vill känna på litet av vad det här objektivet kan prestera, och inte har ett Sonnar 1,5/5cm, försök att få tag på ett Jupiter-3 objektiv! (1,5/5cm) Även om det här är ryska replikor eller kopior, så är Jupiter-3 mycket bra kopierade OCH efterkontrollerade! Jupiter-3 gjordes även bara på specialbeställning!

Nu gäller det här tyvärr inte de andra Jupiter-objektiven, de tillverkades i mycket stora serier,
och ofta utan någon större slutkontroll, så där kan det vara mycket ojämt mellan objektiven!
Men med Jupiter-3 är det något helt annat som sagt.

 

Postat 2014-08-02 22:22 | Läst 3114 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7