Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3242 / Russar 20 mm på Gotland! Och Caffé coretto!

Åter i Gnesta efter några dagar på Gotland, mest i Visby! Starten va som vanligt på Bakfickan! Stekt strömming med potatismos! En Brutal Bulldog Double IPA till det! Som aperitif en Gotlands Bittar! Inga nyheter här inte!

Vi testade även en relativt nyöppnad Italiensk restaurang, men den va ingen höjdare, man visste tex inte vad en Caffé corretto va!  (Caffé corretto, ”korrigerad kaffe” – en kopp kaffe som har rättats till med lite alkohol! Oftast grappa) Så nu vet vi det om restaurangen!

.

Vädret va litet blandat! 

.

Vi drabbades av litet regn under en halvtimme, å då va det dags för en fika, så det gjorde inget!

.

Å i Visby fanns det saker att titta på som vanligt!

.

Å optiken va som sagt Russar 20 mm! Funkade bra!

.

Å det va en trevlig och skön minisemester!

/Bengan

Postat 2016-04-25 20:25 | Läst 1858 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3241 / Tårtan, fotoutställning på Biblioteket i Hornstull och Kemikazepilot på Hornsgatan!

På Tårtan va det som vanligt, man pratade politik, religion, tittade i fotoböcker, diskuterade vårdvalet samt tittade på en gammal kamera som Ulf hade med sig! Det va det hela mycket kort!

.

Bernt tog upp beställningar på Tårtantröjan!

.

Sedan gick jag ned till Hornstull för att titta på bilder! Intressant!

.

Kemikazepilot utan knäskydd och handskar!

.

Mot ljuset!

.

På E4:an va det som vanligt!

Å nu e det läggdags!
Godnatt!
/Bengan

Postat 2016-04-20 22:48 | Läst 2139 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3240 / Brödrosten Elva och Vårdupproret i Sörmland!

Min fru och jag har litet olika uppfattningar ibland, och det är väl bra! Som det här med brödrosten! (Nu skall jag säga att det e mest jag som gillar rostat bröd) Hur som helst så har vi en bra brödrost! Det e väl där som åsikterna går isär! Min fru säger att jag skall köpa en ny brödrost! Jag förstår det inte, för den här funkar ju bra! Å så e det en klassisk brödrost, och det här att köpa nytt hela tiden i ett samhälle som förespråkar miljötänk, hur miljövänligt e det på en skala?

.

Visst kan det bli litet ojämt rostat ibland! Eller ofta! Men jag e van vid hårdare tag än att få allt levererat på ett silverfat! Så den här brödrosten funkar bra! Även om nå'n i familjen suckar....

Vad gäller annat i Sverige, den svenska sjukvården!
De flesta av oss får ett bra och vänligt bemötande inom vården, och det e väl bra! Men jag tycker också att de som jobbar inom vården bör ha bra löner och bra arbetsförhållanden i den här viktiga arbetsuppgiften! Även om dom ler och gör sitt bästa av situationen när man kommer in i ett akutärende!

.

Här e några rubriker från Sörmland på morgontidningsbordet!
Nyköping lasarett e litet skakigt just nu, har varit det länge, även om ledningen och landstinget inte riktigt uppfattar det så! Förmågan att fatta eller förstå villkoren för människor nere på "verkstadsgolvet" avtar ju längre upp i samhällsbyggnaden man sitter! Men det e nog inte så konstigt, hur kunna förstå det här om man själv aldrig jobbat, höll jag på att säga, jag menar, jobbat på akuten! 

/Bengan

Ps! :) http://www.styleroom.se/inredning/elva-br%C3%B6drost

Postat 2016-04-20 08:15 | Läst 2595 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3239 / Indra och så Tårtan i morgon!

"Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsbakgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. - Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas. Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag"

Så skriver Strindberg i förordet till sitt Drömspel, men jag undrar om texten på bilden här har något med Strindbergs drömspel eller Indras dotter att göra, de e nog bara Indra som avses!

Och som sagt, Tårtan i morgon!

/Bengan

Ps. Och om jag hinner så skall jag titta på en fotoutställning på Hornstulls bibliotek!

Postat 2016-04-19 21:40 | Läst 1730 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3238 / Bra gatufotografer kör med hyperfokal! I alla fall då och då!

In passing 1964

Typisk höftskottshyperfokal!

Vissa fototekniker faller i glömska mycket beroende på ny teknik och nya fotografer! Tex hyperfokalfotande, som är en teknik som många gatufotografer använt och några använder det fortfarande! Med hyperfokal är du alltid beredd, vare sig du tar upp kameran till ögat när du fotograferar, eller "skjuter" höftskott!

När man bländar ned ett objektiv, så ökar skärpedjupet, så man får en "skarp" bild inom ett större område än det inställda! Och för en gatufotograf (med en vidvinkel) så är det här ett värdefullt hjälpmedel!

.

Man kan väl fundera på när kunskapen om hyperfokal försvann! Kan tänka mig att det va när spegelreflexkameran kom i allmänt bruk och man började komponera bilden mer i sökaren! Visserligen fanns det hyperfokalhjälpmedel kvar utvändigt på många SLR-objektiv, men litet förenklade! Som här på OM-1, alla bländarvärden är tex inte utsatta!

.

Å visst har min X100 ett hjälpmedel i displayen, men det hade varit bättre att ha det hela utvändigt på optiken! Då hade man snabbare kunnat komma åt det med blicken, speciellt i solljus!

.

Jag kör mycket hyperfokal på min Fuji X-E1 med Summicron 35:an! Här e avståndet ställt på 5 meter, och jag har en "skarp" bild mellan 2,5 meter och oändligt! Men märk väl, det kräver en exakt adapter att köra hyperfokal, och det är det tyvärr litet si och så med! Men visst e adaptrarna billiga! ;) 

/Bengan

Ps. Å kör man med en kortare brännvidd, tex 20 mm, så ställer man avståndet på 2 meter på morgonen, å det räcker hela dagen! För optikens största öppning e 5,6!  Skarpt mellan 1 meter och oändligt! :)

Postat 2016-04-18 07:36 | Läst 2662 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 674 675 676 ... 1322 Nästa