Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3188 / Summicron 35:an är på kameran igen! Och gatufoto efter Tårtan!


Jag har haft ett Jupiter-12 objektiv från 1951 på Fujin ett tag, och det har varit både kul och utmanande! Optisk va det inga problem, utan problemet var att optiken gick aningen trögt att fokusera! I kväll hade jag satt Summicron 35:an på Fujin igen, där går fokuseringen mycket lättare! Jag tog några bilder då vi va på väg från dagens Tårta till Gerts Fotografiska! Här är en av bilderna.

.

Jag hade kopplat bort auto-ISO! Ställde tid och bländare manuellt! 
1/125, Bl 2,8 och ISO 3200!

God natt!
/Bengan

Ps. Tårtan är så bra redovisad så där kan jag inte tillföra något!

Postat 2016-03-09 23:11 | Läst 1412 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3187 / Man får inget eller mycket litet betalt för fotografering numera, hänger det ihop med nå't?

Tidningar säger upp fotografer, låter skribenter fotografera i stället, eller använder läsarbilder!
Kommuner vill inte betala för bilder man använder! Och många fotografer bidrar gratis till det här, bara man får med sitt namn i tidningen!

Så om man tänker på marknadskrafterna, som de flesta av oss ofta gillar, så e det här inte så konstig! Det finns ett stort utbud av fotografer, då blir priset såklart lågt! Utbud och efterfrågan styr liksom!

Men säger nå'n, det blir ingen kvalitet på bilderna, om inte fotografen har nå'n form av utbildning och ett bra bildtänk som fotograf!

Men hallå, vad gäller bilder i tidningar eller i kommuninformation, så verkar ingen klaga! Läsarna verkar vara nöjda! Och som sagt, läsarna sänder ju också in egna bilder! Jag menar, om kunderna tycker varan e Ok, så vad e då problemet?

.

Pingisspelare!

/Bengan

Ps. Man skall väl inte behöva utbilda kunder i kvalitetstänk!   ;) 

Postat 2016-03-09 08:51 | Läst 1693 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3186 / Var inte så förtvivlat noga med skärpan. Den betyder minst för bildens uttrycksfullhet.

Kafe Gustavsvik i Gnesta.

Och det e väl så, att vi amatörfotografer klamrar oss fast med allt vi hittar för att bli bra fotografer! Å vad ligger närmast, jo skärpa såklart! Å här hjälper oss tillverkarna hela tiden! "Det här ännu nyare objektivet e super, superskarpt!" 
Va bra, då kommer jag såklart att bli en bättre fotograf om jag köper det superskarpa objektivet!

Nu kan man väl skämta till det, men en hel del sanning ligger det i rubriken! Å för att inte gå på det här med skärpa hela tiden, så krävs det nog självständighet, och att man har en egen trygghet i sitt fotograferande!

.

Å ni som undrar mer om det här med skärpa, och över rubriken, så citerade jag bara texten i en bok jag hittade på Kafe Gustavsvik i Gnesta! Den som sa det här är en av mina fotografiska favoriter, Berndt Klyvare!

.

De e här bredvid bilden som det står det där med skärpa!

Å vad gäller skärpa, vi amatörer jagar skärpa, men en vinnande pressbild behöver inte ha skärpa! För det beror nog på vem som tagit bilden?
Fast man kan säkert hitta på andra förklaringar till det här också! ;)

.

Hyperfokal!

För övrigt så halkade jag tidigare under dagen runt på ett motionspår i Björnlunda. Min fru hade varit där i helgen och sagt att det va nästan snöfritt i spåret, nåja, inte överallt upptäckte jag snart! Men det blir träning det med, att halka på varannat steg! Roffe undrade vad jag höll på med! Halkar ibland, sa jag! Jaha, då har jag lärt mig nå't! Skulle vara kul att pröva på att halka!  
(Jag skall nog hitta bra svallis nå'n gång!)

Och som vanlig, det kanske jag inte behöver säga, så e bilderna tagna med en gammal oskarp rysk nördoptik från 1951! Hade det varit på medeltiden hade nog objektivtillverkarna gått samman och bannlyst användare av gammal optik! Det kanske några läsare på Fotosidan också gillat! Om Fotosidan funnits då! ;) :)

Å glöm inte Tårtan i morgon!

Ursäkta,
måste passa potatisen som står på spisen!!!
/Bengan

Postat 2016-03-08 16:41 | Läst 1148 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3185 / Att se helheten! E det så konstigt det? Och en objektivtest!


Såg en kommentar på en bild, en fantastisk bild tycker jag, där någon tyckte att om man hade bländade ned litet till, så skulle hörnen på bilden blivit bättre! Jag kanske ser dåligt, men jag såg inte de här hörnen!? Kan vara att jag va fullt upptagen med att betrakta bilden! ;)
Men man e såklart olika, somliga uppfattar detaljer, andra ser dom sällan!

Vad gäller detaljer, så uppfattar jag nog inte hörnen så ofta, eller så vill jag inte se hörnen, så kan det såklart vara! Därför fortsätter med Jupiter-optiken från 1951 på min Fuju X-E1.

Tycker det e kul med äldre grejer! Som funkar så bra! Som min Fuji X-E1, som e flera år gammal, å det e mycket vad gäller kameror idag! Tre år idag, kanske e som trettio år förr!?

Försökte nyss pressa Jupiter-12 i motljus på frukostbordet, bland tidningar och annat, men det blev inget bra! Jag menar, det blev inga motljusblaffor eller liknande! Tog några bilder med Fuji X100 för jämförelse, och X100 klarade sig mycket bra mot Jupitern från 1951! 

.

Så det fick bli några äldre inomhusbilder från badrummet i stället! Skärpetest! Full öppning på fri hand!  Äldre = igår kväll!

.

Här e bilden litet beskuren!

.

Här e den mycket beskuren! Tycker skärpan på den här ryska optiken från 1951 räcker! Eller för att tala olikheter, skärpan räcker för mig!
Bländare 2,8  (det är full öppning)  1/110, ISO 3200.

De va det om det, och ute skiner solen,  och Roffe vill gå ut säger han! ;)
Jag får väl sluta då! 

/Bengan

Postat 2016-03-08 09:19 | Läst 1107 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3184 / Det e ju en nästan omöjlig kombination av kamera och optik! Varför hålla på så där då?

De e Roffe som ligger och tänker högt alltså!
"En del skall krångla till det hela tiden! Hitta på eller pröva egna lösningar! Lösningar som fabrikanten varnar för! Lösningar som inte e speciellt bra heller! Och inte blir det den bästa skärpan heller! Och hur vet du att optiken inte bottnar i kameran? Och optikkonstruktionen  e ju från 1930-talet! Och det är även svårt att ställa skärpan vad jag sett!
Suck...man undrar även som hund!
Å tänk om alla höll på så där!? Det skulle bli en f-b oreda! Och även oro bland befolkningen! I alla fall hos kameraordningsmännen! Hör du på mej? Hallå, varför gör du så där?"

- Svårt att svara på liksom, men jag tycker det e intressant och kul!
Å optiken bottnar inte, jag har mätt med en tändsticka!
Å jag tycker det blir bra Bilder! :)

Roffe suckar..

Å på onsdag e det Tårtan!
Å de e också kul! :)

/Bengan

Postat 2016-03-07 09:00 | Läst 1508 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 685 686 687 ... 1322 Nästa