The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2874 / När Muren runt DDR föll, kom det fram mängder av spännande information...

.

Det e ju över tjugofem år sedan muren föll, och vi som varit med vet att det kom fram mängder av information från det forna DDR! Bla så hann Stasi inte förstöra så mycket som dom själva önskade, och det dom började förstöra har ofta gått att återskapa! Nu va det inte bara information från Stasi man hittade, utan mängder av annan information, tex teknisk information, som kunde förklara en annan historia bättre, tex kamerahistorien hos Zeiss efter 1945!

.

Sovjet och senare DDR fick ju en del av Zeiss kvar i den östra delen av Tyskland, och när muren föll så kunde man komma åt Zeissarkivet! Zeiss Historica Society och bla. Peter Hennig gick igenom en del av materialet från arkivet och hittade bla. bilder från den återupptagna Contax-tillverkningen i Jena någon gång under 1946 till 1947!

Kan väl lägga till, att de här kamerorna på bilden är inga Dresden-Contax II, utan kameran kallas för Jena-Contax! Ritningarna till Contax II blev förstörda under bombningarna av Dresden, så Zeiss i Jena plockade isär några Contax II, mätte upp delarna och gjorde nya ritningar och provtillverkade sedan ett antal kameror, de kamerorna blev Jena- Contax.  Sedan tog ryssarna över ritningarna och sände tillverkningsbanden till Kiev i Ukrania, där sedan Kiev-kameran tillverkades!

.


Och för att inte göra historien för lång, här är en del av en produktbild, eller en fabriksbild från Jena-fabriken! Notera ett av objektiven! Och notera objektivnumret på objektivet som står på bilden !

Jag har köpt objektivet av en samlare innan muren föll, det är först senare som objektivet blev mycket intressantare! :)

/Bengan

Inlagt 2015-07-03 16:32 | Läst 1530 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vi har absolut olika syn på fotografering. För mig är kameran ett verktyg för att få till en bild.
Du verkar snarare dyrka verktyget och känslan.
Ungefär som de som älskar veteranmotorcyklar älskar att ta hand om sina telningar och skruva på dem. Köra gör de bara för att bevisa att det fortfarande går.
Jag tar min moderna MC ut på äventyr. Nästa resa blir Turkiet runt. Då skall bara grejorna fungera.
Skulle jag köra en veteranmc på en sådan resa skulle det vara att köra en timme för att skruva två. Vem har tid med det? Det skulle innebära cirka 1,5 år i bara skruvande.
Med på resan är givetvis ett par kameror. Jag har samma krav på dem. De skall bara fungera och ta bra bilder.
För mig är bilden det viktiga. Inte kameran. Kameranummer är bara intressant när jag registret kameran på CPS. Så vi har olika syn på det hela Bengt. Det kan vi väl leva med? Var och en får bli salig på sin tro.
Svar från Benganbus 2015-07-03 18:23
Nja, det har kanske med andra saker att göra också, att jag e litet äldre, och varit med några år i kamerasvängen! ;)
Kanske...
Men mina samlarkompisar ser ofta med viss oro på att jag använder mina turligt ihopsamlade samlarobjekt! :) Att jag sliter på samlargrejer alltså!
Men det e väl som att köra en gammal 1950-tals bil tycker jag,
jag åker bil som de flesta andra gör, men kanske inte så fort! ;)
Ha det bra i sommarvärmen Mats!
/B