The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2876 / Att utvecklas, och att kanske lyssna på synpunkter! Även i gatufoto!

J.S.Bach...

J. S. Bach

Nu skall jag inte hårddra det här alltför mycket, för fotosidor och liknande på nätet, e ofta kul sidor där vi amatörer träffas! Och de här sidorna e ju främst socialt träffpunkter men kan ju vara annat också!

Men läste nyss några bloggar på Fotosidan, en från Göran Tonström och så en fortsättning på samma ämne från Affe Johansson och Anders. F. Eriksson! Om gatufoto alltså! 

Alltså, som nybörjare, känns det nog som ett stort första steg att att bara våga lyfta kameran mot en okänd människa på gatan! De e nog så som de flesta gatufotografer börjar, man lyfter upp kameran och fotar av nästan vad som helst! 
Men om gatufoto bara är att klämma av en bild på gatan, då blir i stort sett alla våra turistbilder gatufoton!  Men man borde väl kunna utveckla det sk. gatufotot en liten aning över det här? 

Kanske plocka in något subtilt, eller humoristiskt eller tankeväckande eller något unikt mänskligt i bilden! Förmedla en känsla kanske! Göra bilden litet unik alltså!

Jag tror också att en del av det "nutida problemet", om man nu tycker det är ett problem, kan vara att det är så "himla lätt att fotografera"! Man kan gå på sta'n och bara hålla "knappen intryckt", för att sedan kolla om det blev nå't i bilderna när man kommer hem! ;)

De kanske kan vara värt att pröva ett långsammare tempo på sta'n? Och om man inte kommer hem med någon bild, så kan det bero på att man inte hittade nå'n bra bild! Men det blev en trevligt promenad ändå!  ;) 

Och visst har jag sett "berömda gatufotografer i internationella städer" som smäller av blixtbilder mitt i ansiktet på folk, men känner att de e inte riktigt min stil vad gäller gatufoto... 

Hur som helst, jag tycker i alla fall att det här med gatufoto e värt att fundera på!
Hur man skall fota gatufoto alltså! :)

Ha det bra i värmen!
För värmen e snart slut!
/Bengan

På spaning...

Inlagt 2015-07-05 10:15 | Läst 1628 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mitt inlägg i debatten valde du alltså att helt ignorera? ;)
Anders F. Eriksson 2015-07-05 12:55
Apropå det där med att våga lyssna på (eller läsa synpunkter) alltså - lättare att hålla med andra gubbar och le lite överseende mot oss ynlingar (i 50-årsåldern) :)
Svar från Benganbus 2015-07-05 16:59
Ursäkta Anders!
Såg inte din blogg förrän i eftermiddag!
De e nog värmen! ;)
/Bengan
Hej,
Det fins ju ingen definition av gatufoto. Jag tror inte H C-B kallade så själv gatuplåtare.
De flesta opponerar sig ju mot gatufotografer som sticker upp kameran i ansiktet på oförberedda gångtrafikanter. Samtidigt kan man ju fundera över att det finns en berömd Magnumfotograf som livnär sig på detta förfarande.
Personligen är jag allergisk mot auktoritära pekpinnar från de som vet. Låt det vara frihet med ansvar för amatörer och konstfotografer. Låt betraktaren bestämma vad han tycker om. Låt samtidigt alla som tycker det mesta i gatufoto på FS är "hot air" skriva det. För ordet är fritt i vårt land.
Själv tycker jag om bilder med humor, och det händer en del kul ute på gatan. Tycker jag! Kan jag fånga det så är,jag nöjd. Mitt ideal är Elliott Erwitt och Martin Parr, samt mästaren Lars Tunbjörk.
Nu är det touren som gäller, och då förstår man att Picassos tavla med styre och sadel är en stort konstverk.

Ha det bra i värmen
Bob
Anders F. Eriksson 2015-07-05 12:52
Väl talat, Bob! :)
Tycker ungefär som du, dessutom uttrycker du det på ett lagom trevligt och lättsamt sätt för att inte i onödan såra någon. Ser att del en del trycker på att man ska kunna publicera vilka bilder man vill på bloggen och det håller jag också med om (så länge man inte sårar eller gör någon illa) men det vore ju illa om vi därför inte skulle kunna diskutera olika förhållningssätt eller tala om vad vi gillar och inte gillar. Njuter just av den sista värmen här ute på landet!/ Björn T
PS Är någon noga borde det stått "...på ett trevligt och lagom lättsamt sätt"