The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3273 / Fler bilder tagna av den åttioåringe Biogon 2,8/3,5 cm!

Nåja, nästan åttio år är i alla fall Biogonen! Och optiken hade nog även fungerat på nå'n annan digitalkamera också, det enda va den udda objektivfattningen som behövde en ovanlig adapter! Se'n måste man också våga att sätta in det här objektivet i en digitalkamera, när man vet att objektivkroppen kommer väldigt djupt i kameran! (Optiken är från 1937, i en serie på 300 objektiv, och har Contax yttre fattning och optiken är inte antireflexbehandlad)

.



Och att fota med Biogonen då! Det går utmärkt! Det tar bara litet längre tid att ställa in bländare/avstånd!

.

Och att man måste tänka sig för i vissa ljussituationer när man fotar icke antireflexbehandlat! Här va det rakt mot solen!

.

Men håller man handen över objektivet som ett litet skärmskydd, så blir det ändå bra!

.

Slutsats om det här då!
Jag tycker det e intressant, och även litet utmanande att pröva äldre objektiv och inse att skillnaden mellan ett objektiv från 1937 och 2016 ändå inte e så stor! Inte för en amatör i alla fall! (Nu e nog risken ganska liten att amatörer i nå'n större mängd prövar det här)

/Bengan


Inlagt 2016-10-29 20:41 | Läst 5182 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
De gamla objektiven var ofta lite "mjuktecknande", som man sa förr. Inte onödigt skarpa :-) Det är en bildkvalitet som det inte är så lätt att skapa med konstgjorda metoder. När jag var grabb fick jag nogsamt lära mig att undvika för hårt motljus. Så jag är fortfarande försiktig med det. Men jag har märkt att det ofta funkar med en modern kamera att fotografera i rätt hårt motljus, till min förvåning.
Svar från Benganbus 2016-10-30 10:30
Det va litet mer kunskap och påhittighet man behövde ha förr när man fotade.
/B
Det är ändå imponerande att det matematiska arbetet för dessa gamla gluggar har gjorts av människor! Och utan miniräknare!
Svar från Benganbus 2016-10-30 10:28
Det e det jag har i bakhuvudet när jag fotograferar med de här objektiven, å speciellt med Zeissobjektiv!
Men visst kan ett datoruträknat nutida objektiv också vara spännande! ;)
/B