The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4546 / Det va enklare förr på nå't sätt, fast ändå inte!

Men det fanns exponeringshjälpmedel vid fotandet, så det gick ofta bra!

.

Å när inte exponeringsstickan räckte, så fick man chansa litet! Och kameran va en svart M Leica :) med Summicron 35 mm! Höfskott, för här fick man inte fota! Full öppning och kanske en 1/15-del med Tri-X!

.

Men här va det lättgissat, typ bl. 2,8, 1/30 på 400 ASA!  Å jag kommer faktiskt ihåg vilken optik jag använde här! :) Å här e litet mer modrnt gatufotostuk, bild bakifrån alltså! ;) Vad gäller utrustning, så va det en Leica M2, OCH en Biogon 2.8/35 mm i M39! Men bilden e bara 15-20 år gammal!

Å i dag fotofika på Viksängen!
/Bengan

Inlagt 2019-03-20 09:40 | Läst 1171 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Undrar vad det kan vara för en glugg? I all okunnighet.

Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-03-20 12:57
Jag har skrivit info under bilderna!
B)
Kul att se den lille hjälpen, något så enkelt som ett litet papper. Effektivt sa Grodan Boll. Jag gjorde små komihåg lappar för skärpedjup per objektiv men i takt med att ögonen blev sämre behövde lapparna bli större...så vitsen försvann. Plus att jag tappade bort lapparna.Men klart inspirerande att se en sån lapp igen. Kanske ska jag tänka om, jag behöver komihåghjälp. På damen är det ett fantastiskt fint ljus och grabbens baksida ....uppenbarligen ska det vara sådär...så det är väl bara att sucka och acceptera :)
Svar från Benganbus 2019-03-20 13:01
Den här lilla hjälpredan fick man med i Tri-X kartongen! Tror den satt på det tunna informationsbladet som låg med filmrullen inne i kartongen!
/B
Man lär sig ganska fort att läsa ljuset =)
Svar från Benganbus 2019-03-20 13:06
Jovisst, men se'n gäller det att hålla på med det här fotandet också! Det e väl där det brister för mig numera! Det finns för mycket kul att välja på, typ det digitala!
Å se'n står man där igen nästa gång, osäker, och "man har tappat sitt ord och sin papperslapp" ;)
/B
Jag köpte min första kamera i en pantbank året 1965. Sedan gick jag till en fotoaffär och köpte en negativ färgfilm. Mitt allmänt vilsna utseende gjorde att expediten gav mig ett litet exponeringskort från Kodak med just denna information - lämplig tid och bländare för olika ljusförhållanden.
På den vägen är det...
Svar från Benganbus 2019-03-20 12:55
Jag har kvar en liten lyxgrej i sammanhanget, Exponeringsstickan Tekno från Katrineholm! En liten räknesticksliknande grej i kartong!
Totalt batterioberoende!
Funkar fortfarande! Men nu e jag mer rädd om den, tidigare hade jag den i bakfickan, därför e den litet böjd! :)
elgenper 2019-03-20 16:36
Teknos sticka köpte jag som grabb när farsans Balda Juwella (6x9 bälgkamera) blev tillåten att använda. Riktigt bra, men tog en stund att få siffror för allt och sen summera och läsa av...

Alla filmaskar innehöll väl en sån där liten exponeringslathund (kanske gör fortfarande?), men det är väl bara "sunny f/16"-regeln de återger.

Ett stort lyft när man till slut fick råd att köpa en exponeringsmätare i alla fall!