tankar i färger och ljus

Insekter

Årets november är ovanligt varm.

I trädgården kan jag fortfarande hitta många blommor och andra motiv för makro. Solen ger fina gyllene toner… Fick lust att vädra mitt makro men innan jag hann ta på mig kläder kom kraftig skur och ljuset försvann. Först tänkte jag att det kan blir spännande med regndroppar och glänsande ytor, men det blev inget. Kändes inte så lockande att gå ut.

Grävde istället bland ”corona bilder”. Har tusentals bilder tagna under pandemin som ligger och skräpar på gamla diskar. Det blev lite rensning och hittade några insekter som var värda framkallning.

Jag brukade ofta fånga olika flugor och sländor i min trädgård för några år sen. Idag är insekter sällan fotomodeller och vet faktiskt inte varför…

 Så idag bjuder jag på några små kryp.

Inlagt 2022-11-09 16:48 | Läst 611 ggr. | Permalink
Det var fina makrobilder! Myskbocken, vårtbitaren och amiralfjärilen känner jag igen, flugan på sista kan jag inte gissa. Men den första känner jag inte alls igen. En fascinerande varelse! Sådana har jag aldrig sett. Fina bilder allihop, ettan blir favorit.
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-14 09:01
Tusen tack Christer :-) På den första bilden är det en liten nymf, vårtbitaren i mellanstadiet i utvecklingen. Den "placerade" sig så passande i lupinblad så jag fick bra bakgrund. Och på den sista är det trollslända. Glad att du gillade bilder.
Hälsningar Halina
aasaboe 2022-11-15 11:32
Tack, nymfen är ny för mig, vårtbitare finns här men nymfer har jag missat. Jag får skärpa mig nästa år. Ny kunskap! Trollslända, självklart, det borde jag ha sett på en gång.
Riktigt fräcka bilder i färg och motiv, piggar upp. -Snyggt!
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-14 09:02
Tusen tack Morgan :-)
Hälsningar Halina
Ettan är ju en toppenbild både vad gäller insektens placering på växten och färgen som är så lilk bakgrunden. Verkligen läcker! Fjärilen är också vacker med de gula färgtonerna i bakgrunden och blomman den sitter på. Du har fina bilder i arkivet.
Hälsningar Lena
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-14 09:04
Tack så mycket Lena :-) Jag fotograferar lite i vågor och sen kan det hända att jag glömmer en del bilder...
Det blev en del samling under de åren jag promenerar med kameran.
Hälsningar Halina
Första bilden blev ju helt fantastisk bra..Kul att träffa på ett sådant kryp.Tror inte jag sett nåt liknande.
HaD/Gunte..
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-14 09:08
Tusen tack Gunte :-) Jag tror att du sett den, de är inte speciella, väldigt gröna små nymf som gör sig osynliga bland olika blad. Kul att du gillar bilder.
Hälsningar Halina
Väldigt vackert, gillar särskilt den första med ett sådant härligt kryp och gräshoppan, ser jag jag faller för samma färgsättning. Vackra bakgrunder också i bilderna
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-14 09:12
Tusen tack Peter :-) Ja, det blir fina bakgrunder när man fotar med kort skärpedjup. Men ibland missar jag hela bilden på jakten av det diffusa så även huvudmotiv blir blurrigt. Brukar ställa alldeles för kort skärpedjup ;-)
Hälsningar Halina
Vilka häftiga bilder, snyggt! Den första fastnar jag lite extra för.

MvH
Johnny
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-14 09:14
Tackar ödmjukast Johnny :-) Kul att du gillar min lilla nymf.
Hälsningar Halina
Fantastiskt vackra insektsbilder! Hela serien är fin och den första en toppbild! Många hälsningar/ Björn
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-14 09:19
Tack så mycket Björn :-) Det är roligt med insekter. Jag tror att jag måste väcka det intresset till liv igen. Insekter är vackra, nyttiga och behövs mer än någonsin! Märkte på sistone att även i trädgården är det enorm minskning. Men fick överflöd i mördarsniglar och fästingar.
Hälsningar Halina
Ja nog är dom bilderna värda att visas, verkligen snygga och intressanta.
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-15 09:40
Tack så mycket Per Erik :-)
Hälsningar Halina
Otroliga makrobilder - de gröna rent av mästerliga! Den första så bra att jag hajade till och fick se den om och om igen.
Svar från Halina Strandskatan 2022-11-15 09:44
Tusen tack Stefan :-) Tänk, vilken påverkan en vanlig liten nymf av vårtbitare kan ha ;-)
Hälsningar Halina