tankar i färger och ljus

Januari skaparglädje

Dimmor, solnedgångar och Maluszek fångade Olympus de få stunder han var aktiverad, det var inte många gånger alltså.

Månaden passerar i akvarellens tecken. Jag ”producerade” en hög målningar som nu måste fotograferas. Och just den delen är mindre lockande. Det är ungefär som när jag är ute med Olympus. Fotograferar och blir lycklig. Sen när är det dags att framkalla bilder då kan det vänta… Just tiden vid dator är tråkig. Det är därför jag har högar med gamla bilder och ofotade målningar, jag är lite lat att slutföra bildskapandet hela vägen… Eller kanske inte lat, för att den tiden brukar vara använd till det vardagliga, läsning, träning och annat som behövs göra eller bara dyker upp.

Dator orsakar trötta torra ögon och framkallar dålig stämning.

Jag brukar börja dagen med att kolla mail, läsa nyheter och surfa en stund på sociala medier. Det är inte många konton jag har kvar, men det tar ändå lite tid att ta emot olika kommentarer, hälsningar, lajkar och svara på de… Sen är jag trött på dator och det digitala och gärna gör något annat. Så fotografier och målningar lider och väntar. Ibland är det bra, jag får distans till bilderna och kan granska mina skapelser med kritiska ögon. Ibland är det synd när tiden har betydelse, då aktualiteten försvinner… men i mitt fall tror jag inte att det har någon betydelse. Jag utgår ändå från mina känslor och är ingen influenser som måste uppdatera flitig för cashflöde…

Dessutom, när jag scrollar på några nyhetsajter blir jag ledsen och trött. Ofta känns det som att världen runt om går fullständigt galen… Inte bara att det är så många krig och beväpnade konflikter i olika delar i världen. Även i politiken på hemmaplan undrar jag vad hände med människor när de hamnar i maktpositioner?! Det verkar som att deras hjärnor får total kortslutning. Jag ska inte uttala mig konkret för att jag vill inte skapa några politiska trådar här… Men jag tror att många av er kan känna igen sig i min frustration och kraftlöshet.

Att skapa något är lekande… Fotografering hjälpte mig enormt när jag var sjuk i cancer och under rehabilitering. Fotografering var som lugnande medel vid alla strapatser med arbetsförmedlingen och andra myndigheter på vägen tillbaka till det friska livet. Det är en härlig hobby och jag önskar att dagarna hade mer än 24 timmar och att jag inte behövt sova.

Men att få några bilder måste man klä på sig och ta Olympus ut. Det behöver jag inte göra med penslar och papper. Dessutom kan jag trolla fram soliga stämningar med Quinacridone Gold eller Raw Sienna eller glömma omvärlden och drömma om Norrsken som jag gjorde nyss med många nyanser av blått. Det blev många många försök men till slut satt den och jag gärna visar den. Mitt Norrsken i akvarell.

Det digitala är kanske inte så dåligt? Jag kan skriva om min hobby, ta del av era hobbyer och dela skaparglädje. Kanske är det just det som är viktigast just nu. Inte alla fjantar till makthavare, stridslystna psykopater och andra störda individer som orsakar kaos och meningslöst lidande, dödande om inte mord… och vi kan bara titta på kraftlösa…

Inlagt 2024-01-30 11:25 | Läst 438 ggr. | Permalink
Oj vilken norrskensbild! Jag är verkligen imponerad av ditt målande och sedan följer du upp den med en rad vackra naturbilder, helt i din stil. Gillar också sista bilden på Maluszek, han är läckert mönstrad vilket jag inte sett så här tydligt förut.
Hälsningar Lena
Svar från Halina Strandskatan 2024-02-27 17:09
Tack så mycket Lena :-) Glad att du gillar bilderna. Var lite borta från Fotosidan, därför det sena svaret. Idag är det kallare ute så jag kanske hinner ikapp det som jag missade, läsa bloggar och svara på kommentarer.
Hälsningar Halina
Snyggt, akvarellen är riktigt snygg och det är många fina foton också, björkarna, vassen och träden i dimman är de jag fastnar mest för
Svar från Halina Strandskatan 2024-02-27 17:28
Tack så mycket Peter :-) Glad att du gillar akvarellen. Kämpade ganska mycket med norrsken och nu börjar det likna något :-) Nu är det vår och trädgården tar mer tid, men jag blev beroende av akvarell och hoppas att jag hinner plantera och måla och även vädra Olympus.
Hälsningar Halina
pdahlen 2024-02-27 17:40
Det fanns en youtube hur man skulle göra en norrskens akvarell, det såg så enkelt ut och den tog nog bara 5-10min, jag tror jag gjorde tio försök och var inte i närheten att bli nöjd med någon av mina
Svar från Halina Strandskatan 2024-02-27 17:47
Jag fuktar papper en aning och efter låter färgerna rinna in i varandra, lägger valda kulörer uppe på kanten och vallar med pappret... Lycka till!
Hälsningar Halina
pdahlen 2024-02-27 17:57
Jo det var nog något liknade det skulle rinna ner och det såg så otroligt enkelt ut på filmen, tror det var denna

https://youtu.be/LoS4R3AE-PE?si=7XXTouJ1n2A-AJTl
Svar från Halina Strandskatan 2024-02-27 18:57
Ja, han är en härlig akvarellist!
Hittade en tutorial som kanske hjälper. Hon visar i början hur får man färgerna att flytta lös och mjuk - det är användbar om man vill ha fin himmel och just för norrsken. Tjock färg och vatten så den rinner... Man får färgerna rinna ut... lite fram och tillbaka.
https://www.youtube.com/watch?v=58nu2wyCDJs
Hälsningar Halina
Man blir bara mållös av flera av dina bilder, fast det gör inget, har ändå ont i halsen :)
Nåt osocialt surfande finns inte här förutom FS, så nyheter som man helst inte vill läsa blir det ju.
HaD/Gunte..
Svar från Halina Strandskatan 2024-02-27 17:19
Tack så mycket Gunte :-) Hoppas att halsen är bättre nu :-) Det blev lite ofrivillig paus, men jag bloggar och läser igen! Har även några nya bilder!
Hälsningar Halina
Vilka bilder du visar Halina! Riktigt bra, samt din akvarell likaså :)
Ja omvärlden är ju helt ur balans...
Svar från Halina Strandskatan 2024-02-27 17:42
Tack så mycket Joakim :-) När omvärlden blev orolig då är det härligt att hitta glädje här på Fotosidan bland vänner och bekanta med samma hobby och passion till bilder!
Hälsningar Halina
Oj! Blir en lång kommentar. Din målning är fin, kan inte se några misstag där. Dina foton på björkarna och trädet som bugar för ljuset är något alldeles extra. Det är inte lätt att fotografera målningar, det gäller att vara mycket neutral i framkallningen. Har själv lust att måla igen, har en duk på 1X2 meter att spänna upp, men allt dagligt hemarbete inne och ute tar all ork. Men motivet är valt, planer på en mindre också. Vad gäller världen känns den mer urspårad än någonsin, en sak är sig lik - de som verkligen har pengarna i bakgrunden finansierar dyra krig, sen vill de vinsten också, här är människoliv en obetydlig faktor.
Svar från Halina Strandskatan 2024-02-27 17:33
Tack så mycket Stefan :-) Hoppas det går bra med måleri... Det är rolig och avkopplande hobby. Jag fastnade ordentligt och älskar timmarna med pensel... Det har du rätt i att för en del makthavare människoliv är betydelselöst... det är så ledsamt och tungt...
Hälsningar Halina
Du är jätteduktig både med pensen och kamera! Så mycket fina stämningar i dessa bilder. Jag förstår att du är på väg att friskna till från sjukdomen. Hoppas verkligen att det stämmer.
Allt gott!
Bjarne
Svar från Halina Strandskatan 2024-02-27 17:39
Tack så mycket Bjarne :-) Våra hobbys och positiva inställningar hjälper att hålla sig någorlunda alert, även om jag aldrig kommer att bli fullt frisk igen.
Hälsningar Halina