En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Ny tungviktar-bibel om Cartier-Bresson

Precis när du trodde att allt var sagt och visat, så kommer den: den 2,6 kilo tunga monografin över mästerfotografen Henri Cartier-Bresson.

Praktverket, för det är ett sådant, publiceras i samband med den första stora utställningen om HCB i hemlandet Frankrike sedan hans död 2004. Den öppnade på Centre Pompidou i februari och håller på till den 9 juni.

Att döma av denna tunga kluns är det bara att packa och dra till Paris, för det här verkar vara den optimala presentationen. Jag har bara hunnit nafsa lite lätt på den ännu - boken låg och väntade på mig när jag kom hem från London - men jag har alla skäl att tro att den kommer att få ligga framme länge på mitt nattduksbord och störa nattsömnen.

Många initierade texter innehåller den och desto fler bilder. Många av dom är nya för mina ögon och viktiga pusselbitar till helhetsbilden av HCB.

Redan från början stryks det under, det som han själv alltid betonade: vikten av komposition och geometri. Eller som han sa: "I början var inte alls ordet. I början var geometrin".

Det finns otaliga exempel i boken på detta, om hur det gyllene snittet fungerar för att ögat ska kunna se med optimal balans.

En annan sak jag fastnat för är den sista perioden av Cartier-Bressons liv, den innan han la Leican på hyllan och tog upp sitt tecknande igen. Det brukar hävdas att den är tråkig och rätt betydelselös i förhållande till mästaråren på 40- och 50-talet. Det tycker inte jag. Kanske beror det på att jag själv är i samma ålder nu som han var då, när han började rikta kameran mera inåt i stället för mot världen runt omkring.

Det verkar vara så nämligen, att när man passerat 60 så får de inre värdena allt tyngre och större vikt. Visst, man kan väl fortfarande röja runt i tillvaron ibland, men annat blir mera betydelsefullt. Lågan börjar sakta skruvas ner helt enkelt.

Att hitta fram till det och sen skildra det i bild är en stor utmaning. Men också en alldeles ny drivkraft.

Inlagt 2014-04-24 06:18 | Läst 1771 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för en intressant bloggpost och ett bra tips!
Den måste helt enkelt införskaffas omgående :-)
Mvh
/Johan E
Jag kan rekommendera utställningen! Var där i början av mars. Mycket intressant att läsa om och se bilder från, HCB:s olika faser i livet.
Jörgen Karlén skrev för några dagar sedan ett bra inlägg om utställningen här på FS:
http://www.fotosidan.se/blogs/jk-blog/henri-cartier-bresson-centre-pompidou-paris.htm
/Niklas
Tack för tips! Jag har genast beställt den på BOKUS :-)
Blev tvungen att beställa jag också! LO
Man kanske skulle se till att skaffa provision...;-)