En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Auschwitz. Idag är det 70 år sedan befrielsen

Genom frånvaron av människor är döden närvarande överallt i Auschwitz. Men de tomma rummen, de stora ödsliga markytorna, ruinerna och skorstenarna berättar om dem som en gång fanns här. Det enda de lämnade kvar är personliga ägodelar, hår och aska.

I förra veckan besökte jag Auschwitz I och II, Birkenau. En önskan jag haft i decennier. Det var en sorts pilgrimsresa, en enkel hyllning med blottat huvud inför de miljontals människor som brutalt mördades och dukade under här under mänsklighetens svartaste tid.

Snart är alla överlevare borta. Då är det vår sak att föra deras berättelser vidare.

Klicka på bilderna så blir de större.

Skor från offren.

Lägerporten med den cyniska texten Arbete ska göra dig fri.

Den första gaskammaren i bårhuset i Auschwitz I.

Krematoriet i Auschwitz I.

Sju ton människohår hittades vid befrielsen av lägret den 27 januari 1945.

Fångar tog ibland sina liv genom att kasta sig mot elstängslet.

Zyklon B, kiselgur indränkt i cyanid, hälldes genom särskilda öppningar in i gaskamrarna.

Birkenau började byggas 1941. Det var det största av alla läger och hade fyra gaskammare med krematorier.

Vakttorn i Birkenau bredvid rampen där fångarna selekterades då de kommit fram till lägret.

Inlagt 2015-01-27 07:45 | Läst 6124 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag bli mållös.

Jag vet faktiskt inte om jag skulle klara av att besöka Auschwitz. Jag har varit på en del andra museer som beskriver ondska både i Berlin och Nanjing men det här är ju så väldigt påtagligt.

Du har så rätt att det här inte får glömmas bort.
Bra bilder från en hemsk plats.
Viktigt som en påminnelse om vad vi är kapabla till om bara omständigheterna är helt fel.
-affe
Vi får aldrig glömma.
Starka bilder.
/Krister
Oerhört starka bilder. Bra att du tagit dem även om de är otäcka! Vi får inte glömma det som hänt, fast det finns folk som förnekar det. Rätt val med svartvitt. Jag besökte Buchenwald för några år sedan och gjorde också bilderna i svartvitt. Färg blev för glättigt helt enkelt.
Hälsningr, Bjarne
Att föra berättelsen vidare. För all tid. En uppgift för alla oss människor.
Dina bilder bidrar verkligen till detta.
Stort Göran. Mycket stort.

Ses/per-erik
Det finns människor i dag som påstår att det aldrig har hänt. Det är ett bevis på att ondskan finns även i dag
/ Bengt.
Viktiga men skrämmande bilder du visar. Likt Tommy så vet jag inte om jag skulle klara att besöka den här platsen. Trotts alla vittnesmål och upplysning om nazismen så har inte folk lärt sig. I Sveriges riksdag sitter en nazistsympatisör som vise talman. ( Björn Söder ). För ett antal år sedan poserade han leende med en gammal nazist, Franz Schönhuber. Det är för väl att dom blir utfrysta och man kan hoppas att dom försvinner i tomma intet.
Igår visades en film om konsentrationslägren. Night will fall. Den borde visas för alla skolungdomar som lämnar högstadiet.
Sten
Ja vad ska man säga, svårt att få något grepp på vad som hände, och varför?
Dom händelserna under ondskans år går bara inte att förstå, det går bara inte, finns inget som kommer i närheten av dessa galenskaper.
Mycket starka bilder som just nu är väldigt svårt att kommentera.
Mycket bra initiativ Göran!

Kenneth
Oerhört starkt intryck man får av dina bilder och text, fastän man hört om detta flera gånger tidigare. Ett ämne värt att lyfta fram ofta, och som du skriver, se till att den inte glöms bort i och med att de som upplevde den går bort.
Mycket starka bilder!
Mycket starka bilder. Besökte själv ett koncentrationsläger när jag var ca 19 år. Ett starkt minne. Det som gjorde mig extra berörd var blommorna som anhöriga kastat in vid ugnarna. För mig blev det en stark upplevelse av att offren var människor som hade familj och vänner som älskade och saknade dem. Tyvärr minns jag inte vilket läger det var, men det låg i Västtyskland.

Jag har även haft förmånen att träffat flera överlevare vilka alla satt starka avtryck hos mig. Speciellt min gamla kollega Susanna som är en av de sista överlevare som orkar berätta ( http://www.expressen.se/nyheter/de-ar-forintelsens-sista-vittnen/ ) . Vi har alla en plikt att fortsätta berätta.
Jag vet inte om det är någon som snappat upp den film Sten Björklund tittade på igår.
Night Will Fall, Svt 1, SE DEN!
Mycket mycket starka bilder, svårt att förstå och beskriva med ord, se den!

Kenneth
Bra bilder från ett djävulskt ställe! Jag har besökt Ausxhwitz en regnig sommardag för några år sen, ett ställe som alla borde se. För att inte glömma.*
- hawk
Tack för alla fina kommentarer. Det var en tung dag igår, men värdig. Jag önskar att alla fick göra en resa till Auschwitz, inte minst de unga. För efter det är det omöjligt att förneka förintelsen.
/Göran
hej! Fasansfulla bilder, som etsar sig fast i minnet för alltid. Ingen får glömma, alla måste berätta. hälsningar, Marie