En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Att slå ner en spik

Den stora frågan som ständigt ställs och svåreligen låter sig besvaras dyker åter upp: Vad är en bra bild? Mitt enkla svar är: berättelsen.

En bra bild måste innehålla en berättelse. Tydlig och yvig eller tillbakadragen och fjär. Den här bilden innehåller en berättelse.

När jag var i Japan fick jag höra ordstävet, "en spik som sticker upp slår man ner". Det betyder i klarspråk att man ska hålla sig på sin plats och inte sticka ut. Med andra ord vara en i mängden. Inte utmärka sig. Veta sin plats. Här i norden brukar vi kalla det Jantelagen.

Men det japanska samhället är ett kollektivsamhälle i än högre grad än vårt. Här har ju all kollektivism stämplats som rester av vårt DDR-förflutna. Till och med att vara med i facket är lite suspekt, även om det bara är i den fåfänga förhoppningen om några extra sekiner i lönekuvertet.

Dom här två japanska töserna plåtade jag i Nara, som var Japans första huvudstad. Jag tycker dom förkroppsligar det där med spiken. Dom är intill förväxling lika varandra. Varandras spegelbilder. Till och med kroppsspråket är uniformt.

Ändå är jag övertygad om att dom nånstans känner sig som individer. Att dom har drömmar som inte låter sig bytas ut helt eneklt. Jag vill åtminstone tro att så är fallet. Det är det som är min berättelse i den här bilden.

Inlagt 2011-10-29 09:38 | Läst 3341 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Rent allmänt är bilder oftast subjektiva, utan att peka just på din bild . Beronde av vem som betraktar bilden så kan den vara bra, kanske skulle jag tillägga.
Med vänlig hälsning
Svar från goranton 2011-10-29 15:29
Absolut. Du har helt rätt.
/Göran
En bra bild för mig är en bild som bär på en berättelse, har djup och som engagerar mig. Det är sådana bilder som jag kan stanna upp en bra stund inför. Det är tyvärr allt för sällan som jag möter sådana bilder idag men när jag gör det så blir jag helt överväldigad :)
//Chasid
Svar från goranton 2011-10-29 15:31
Jo visst händer det. Och då klämtar verkligen klockorna.
/Göran