En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Gatufotograferingens märkliga magi

Alla bilder tas nånstans. Rätt många på gatorna. Fast ännu fler antagligen på stränder, i soffor, i skogen, på skolor och dagis, eller - varför inte? - i sängen.

Ändå finns inga specialgrupper för soffbilder. Eller dagisknäpp. Fast för sängbilder gör det förstås det.

För gatubilder finns inte bara särskilda grupper. Genren har till och med upphöjts till mytiska nivåer där kungar som Cartier-Bresson och Winogrand regerar. Och man måste vara utrustad på ett särskilt sätt för att få delta i gudstjänsterna. Får inte använda zoomar eller beskära och ska helst avbilda i svartvitt på Tri-X när man går på gatan.

Nåja, inget större fel i det i och för sig. Många skarpa kort har fötts ur det ägget. Men varför skapa sig  religioner när det finns så många att riva ner?

Nu är ju gatufoto inte särskilt nytt. Genren har väl funnits sen kameran blev portabel. Men att ta sina kort i en eller annan miljö och utifrån det bedöma deras värde känns lite smunket.

Jag har suttit i morronrock här på annandagens förmiddag och bläddrat igenom mina bildmappar. Och funnit att massor av knäpp är tagna på gatan. Vilket sannolikt beror på att jag är en stadsmänniska som inte finner nåt större nöje i naturen. Därför kan jag ju också kalla mig gatufotograf om jag vill. Men jag föredrar strövare. Ifall jag skulle hamna i nån skog nån dag. Eller i en säng.

Gatupar, Barcelona

Gatpojke, China Town, New York

Gathund, Las Palmas

Gatfågel, Kyoto

Gatsopare och gatflicka, Madrid

Gatflickor, Madrid

Baby Doll-flicka, New York

Inlagt 2011-12-26 13:02 | Läst 2896 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Blunddocka kanhända. Fina gatubilder
Svar från goranton 2011-12-27 06:36
Bugar & tackar.
/G
Riktigt bra och spännande bilder, eller kort om man nu ska använda din terminologi. Vad är förresten skillnaden mellan kort och bild?? Ett kort är dålig fotografi och bild bra dito, nja knappast...
Gillar särskilt din "gatpojke", ditt "gatupar" och dina "gatuflickor". Klassisk fotografi med en massa innehåll, tidlöst om du så vill. Ha det gött!
Svar från goranton 2011-12-27 06:38
Kort ligger nära snaps som är kortformen av snap shots. Knäpp alltså. Vilket det faktiskt handlar om i mitt fall. Låter mindre pretentiöst än bilder. Ha det gött själv.
/G
Väldigt fin och inkännande serie av människor mer eller mindre bokstavligen på gatan!
Mvh/ Catrin Engman
Tackar. Jo det är på gatan jag känner mig mest hemma.
/G
Svartvitt, tri-x och fasta gluggar är nog mest en Fotosidan-missförstånd. Många av de internationellt stora gatufotograferna fotograferar i färg, ex Martin Parr, Nik Turpin, Alex Webb osv.
Svar från goranton 2011-12-27 21:49
Jo, det är nog sant. Och en av mina första stora förebildare på 70-talet var Ernst Haas och hans New York-bilder. Vad jag är ute efter är att jag vänder mig mot alla dogmer. Jag är faktiskt bara intresserad av resultatet, inte hur det blivit till.
/G