Strövarkort 2.0

En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Nyliga kort ... 46

Jag gillar att plåta ungar.

Ja, barn är nog nästan mitt favoritmotiv. Om man nu tillåts uttrycka sig så i denna ängsliga tid. För det som var självklart för nåt årtionde sen är idag suspekt och leder lätt till fördömanden och uthängning på sociala medier.

Och ändå, om jag bläddrar i albumet som min mamma satte ihop av våra familjebilder, ser jag mig själv brunbränd och naken jaga fram över Köpingsviks vita sand på Öland på femtiotalet. Ingen skulle haft en tanke på att jag var ett presumtivt pedofiloffer.

Men nånting har hänt. Kanske på grund av att det är så mycket lättare att i denna uppkopplade värld bete sig som ett svin.

Fast det kan inte bara vara därför. Nånstans har moralpanik sipprat in och förgiftat våra sinnen så till den milda grad att det idag är omöjligt att ta en bild av en okänd unge i en lekpark. Hur inbyltad i bävernylon den än är.

Det är tur att jag har mina barnbarn som ställer upp som modeller ibland. Eller som på den här bilden av Kristofer, min äldste son, tagen nån gång i början av åttiotalet i vår hiss på Kungsholmen. Värre än så var det inte.

Postat 2023-11-03 10:53 | Läst 286 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nyliga kort ... 45

Det här är Ture Sventons pappa.

Eller Åke Holmberg, mannen som skrev de odödliga böckerna om den ibland läspande mästerdetektiven. 1989 sändes den som julkalender i SVT med Helge Skoog i titelrollen.

Jag träffade författaren i samband med att kalendern var under inspelning. Han stod i telefonkatalogen - folk gjorde sånt på den tiden - och bodde i en lägenhet på Hornsgatspuckeln i Stockholm.

Han var en mycket ämabel äldre herre som verkade uppskatta mitt besök. Han berättade gärna om Sventonböckerna vilka kommit till som en parodi på amerikanska, hårdkokta deckare. Men i stället för att pimpla whisky frossade Holmbergs hjälte på semlor inhandlade på konditori Rosa på Drottninggatan där hans kontor också låg. Där arbetade hans sekreterare fröken Jansson och där fick han besök av den milde och bildade herr Omar som också var en motbild till tidens grovmuskiga arabiska bovar. Sventons egen antagonist var den lömske Ville Vessla.

När jag berättade att jag förvisso gillade Sventon skarpt men ansåg att Holmbergs bästa bok var den spännande ungdomsboken Ett äventyr i Stockholm (1946) blev han nästan rörd till tårar.

- Menar du verkligen det? sa han. Så underbart, det är min egen favorit men ingen har en aning om den idag.

Det blev ett långt och spännande samtal i hans trivsamma lya och även några porträtt. Det här är ett av dom.

Åke Holmberg dog i september 1991.

Postat 2023-11-02 09:59 | Läst 289 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nyliga kort ... 44

Vad får man fotografera?

Allting, säger jag. Vad man sen gör med bilden är en annan sak. Det är där som det personliga ansvaret och hänsynen kommer in.

För en bild är ju ingenting innan den används till nåt. Därför kan man trycka av mot i stort sett vad som helst. Så länge ingen skadas eller far illa är det fritt fram.

Tyvärr gäller ju inte den regeln på sociala medier. Där kan vem som helst hängas ut i vilken situation som helst. Ingen avkrävs ansvar och vem som helst kan bli ett offer. Därför är det upp till oss, kamerafolket, att använda inte bara hjärnan utan också hjärtat när vi plåtar.

Men ta bilden för all del.

Postat 2023-11-01 10:44 | Läst 302 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nyliga kort ... 43

Jag använder aldrig mobilkameran.

Fast den här gången gjorde jag det. Situationen var helt enkelt sån att jag inte hade nåt annat verktyg tillgängligt.

Jag höll på att natta mitt yngsta barnbarn Tom när han helt plötsligt blev väldans tyst, mitt i Pettson-sagan. Mycket riktigt: han sov. Djupt och rofyllt. Och jag ville bara ha en bild av honom.

Så vad göra? Jo, krypa till korset och plocka fram iphonen och sen ta bilden.

Så varför gör jag det inte oftare? Därför att telefonen är en telefon för mig och kameran en kamera. Kalla mig gärna konservativ och tjurskallig men så tänker jag. Jag vet att phånen är ett utmärkt verktyg som bara blir bättre och bättre. Men det påstås ju även Leica vara och jag skaffar ändå ingen sån.

Dessutom får jag creeps när jag ser skockar av mänskor som står där som phån och filmar i stället för att uppleva.

Så antingen använder jag min gammaldags kamera eller ingen alls. Om nu inte Tom pockar på uppmärksamhet förstås.

Postat 2023-10-31 12:23 | Läst 300 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nyliga kort ... 42

Mera orange.

Vad är naturliga färger? För en färgblind kan det vara svårt att skilja på rött och grönt, men det finns också dom som är helt färgblinda och ser världen i svartvitt.

Så när vi bjäbbar och käftar om ifall vi ska plåta i färg eller svartvitt handlar det egentligen om en ickefråga. Antingen ser vi eller också inte. Eller: antingen bryr vi oss eller bryr oss inte. Det kallas för smak. Färg eller svartvitt är alltså en smakfråga. Och eftersom det i alla smaksammanhang framhålls vissa åsikter som mera rätt eller finare så kan vi lugnt strunta i alltsammans.

Precis som vi kan strunta i hur bilden, kortet, fotot kommit till. Analogt eller digitalt? Det är också en smakfråga, och visserligen kan man hävda god smak åt ena eller andra hållet men i slutändan sitter ändå svansen där bak.

Gänget på bilden är halloweenfirare i London. Eller inte.

Postat 2023-10-30 12:01 | Läst 307 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 69 Nästa