En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Paradiset är en dröm i svartvitt

Vad är det vi försöker åstadkomma med våra kameror? Vilka intryck vill vi sätta och bevara genom att rikta det kalla ögat mot det varma, veka livet?

Det varierar förstås. Vissa av oss vill bevara egna minnen. Andra vill låna av andras. Men de allra flesta vill nog bara plåta den där ekorren ute på gräsmattan för att de kan. För att de plötsligt har en telefon som inte bara går att prata i utan också att prata med.

Inte fan har bildskapandet vunnit nåt på det! Det tas fler kort än nånsin förr men inte har allt detta instagrammande gjort avbildandet bättre. 

Tabloidtidningen Chicago Sun-Times har sagt  upp alla sina fotografer och lägger ner fotoavdelningen. Bilderna ska i fortsättningen tas med iphone av tidningens journalister. Plötsligt upphöjs amatörism till professionalism genom ett penndrag av blaskans räknenissar. Och det är bara en tidsfråga innan våra svenska motsvarigheter följer efter. Redan nu använder de ju sig av "läsarbilder",  ibland så usla att man får gissa vad de föreställer.

Enda slutsatsen av detta blir: Dröm! Inte om fornstora dagar utan om dom du redan befinner dig i och har kvar. Sluta att slåss mot övermäktiga krafter och ägna dig i stället åt att förädla i det lilla. Se det som en gerillaverksamhet varenda gång du pressar ner avtryckaren och tar en bild. Och göm undan den på en säker plats.

För som författarfavoriten Haruki Murakami säger:

Svaret är drömmar. Fortsätt att drömma. Stig in i drömmarnas värld och kom aldrig ut igen. Lev i drömmar för all evig tid.

Inlagt 2013-06-05 09:01 | Läst 2109 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tidningarna tröttnar nog snart på dåliga fotografier och då är det läge för oss "bakåtsträvare" att träda fram och tjäna mänskligheten med riktig" bilder =)
Tjäna mänskligheten med riktiga bilder, är ett passande uttryck till bilderna ovan...
Misstänker att det snart inte bara e bilderna som blir lidande,
utan textinnehållet kanske också läggs ut....
Läsartext! ;)
"Har du sett nå't, skriv till oss och sänd med en bild!"
Du får ditt namn i tidningen för besväret! ;)
/B
Det är tragiskt det som sker i tidningsvärlden men det är samtidigt ganska så väntat då upplagorna sjunker och annonsintäkterna minskar. Jag tror snart att vi snart kommer in i ett skeende av tidningsdöd där ägarna väljer att överge de sjunkande mediaskutorna. Det ska bli intressant att se hur media kommer att se ut i framtiden och vilka vägar som nyheterna kommer att ta. Kanske blir det som så att vi får betala för att slippa att matas med reklam i parti och minut? I vart fall som helst är inte fotojournalist något framtidsyrke, men det kan vara bra att att lära sig yrket och hantverket för dem som vill operera som gerillafotografer bakom fronten.
/Mikael Good