En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Strövarkort 160. Den korkade nationalismen

Om några dagar är det dags igen att hissa flaggor och ta till brösttoner. Fy fan va vi ä bra! liksom. Och det är vi väl. Vi bor ju i det bästa av länder och vi är många som på olika vis försöker se till att det ska fortsätta vara det. Att vi ska få säga och tycka vad vi vill och att alla ska få vara med. Inte bara vissa.

Det finns en massa korkskallar både inom och utom våra gränser som har fått för sig att själva flaggviftandet och egenskapen att ”vara nationell” skulle göra dom till förmer än andra. Att dom bara genom att vara födda i ett land har större rätt till det än andra. Så fel dom har!

Historielöshet och bristande kunskap tycks vara det utmärkande för dessa så kallade nationella. De låtsas att de älskar flaggan och folket - vissa alltså - men i själva verket saknar de förmågan till både empati och kärlek.

Detta är en fotoblogg, javisst, men det innebär väl inte att man inte får tycka illa om eländet som dessa  individer sprider. Men fotografera deras fejs vetja, och publicera dom på nätet!

Jag mötte ett dussintal Sverigevänner på Drottninggatan i Stockholm för några veckor sen. De gick under svarta och gröna fanor med någon sorts nazze-symboler på och såg farliga ut. Signalerade att de inte skulle tveka en sekund att slå ner mig eller vem som helst.

Jag hade just sett den engelska BBC-serien om Auschwitz på Netflix och fick sådana kväljningskänslor vid blotta åsynen av denna alternativa intelligensreserv att jag var tvungen att luta mig mot en husvägg.

Det är alltså dessa figurer som vi ska tillåta besöka våra skolor. Som ska få propagera för våra barn och barnbarn. Vad tänker dom säga? Att det är lögn att 1,1 miljoner människor utrotades bara i Auschwitz? Att det aldrig hänt? 

Gud bevare oss alla. Oärlighet börjar med en knappnål och slutar med en silverskål fick vi lära oss när jag var barn. Det känns som att nåldynan börjar bli full nu och att skålarna antar sina former. Så det är hög tid att säga ifrån. 

Nej! Jag tänker inte heller älska flaggan på fredag. Jag tänker inte acceptera att nationalister tar över våra gator och torg, skolor och sjukhus. Jag vill ställa mig upp och markera mitt avstånd och min avsky. Och att göra det just den 6 juni är en perfekt start tycker jag. Så upp med kamerorna och plåta dom så att vi känner igen deras ansikten. Nazister, nationella, sverigedemokrater, svenskpartister eller vad dom nu kallar sig.


Inlagt 2014-06-02 12:54 | Läst 3983 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kan inte uttryckas på bättre sätt. Bra skrivet !
Sten
BRA! Precis så Göran.
Hörs/per-erik
Verkligen en obehaglig företeelse! Själv vägrar jag ta någon som helst befattning med den konstlade helgdag (6/6) som i min digitala almanacka heter "Punschpatridiotins Dag". Vad var det för fel på Annandag Pingst?

Tyvärr tycker jag sportjournalistiken gör allt den kan för att hålla liv i unken nationalism och kamouflera den som någon slags oskyldig lek. Det är inte "Sverige" (eller ännu mindre "vi") som vinner eller förlorar, det är en eller flera duktiga individer som bör ha hela äran, helt oberoende av födelseort eller medborgarskap.
Trodde att jag skulle slippa politiska inlägg på fotosidan.
//ALm//
Sven Blomquist 2014-06-02 16:12
Håller med! Det finns andra forum för politik.
Anders F. Eriksson 2014-06-02 18:11
Det går att låta bli att läsa de inlägg man inte är intresserad av ...
ztenlund 2014-06-02 18:30
I reglerna står det, bland annat:

"Bloggar eller blogginlägg som används mer som politiskt verktyg eller för att agitera för sin sak är också regelbrott."

Här finns det flera som jag nog tycker frå tid till annan definitivt minst är ute i gränslandets träskmarker och trampar runt.
Anders F. Eriksson 2014-06-02 18:57
Jo, det står så, men redaktionen har också tidigare klargjort att det är betydligt friare tyglar i bloggarna än i exempelvis forumen. Är det så att man störs av ett blogginlägg (eller kommentarer på ett) rekommenderar jag att man kontaktar FS redaktion så får de avgöra.
ztenlund 2014-06-02 19:08
Då kanske det skulle stå: "Vi har inga regler för bloggarna, men det står oss fritt att radera åsikter vi inte gillar.". Det låter nämligen mer representativt för det du beskriver, än de regler som nu faktiskt finns och påstås gälla just bloggarna. Visst, jag spetsar till det något, men i grund och botten är det ju vad det handlar om när reglerna tydligen inte gäller.
Peter-L 2014-06-02 21:40
Rätt Martin, precis så är det.....
Peter-L 2014-06-02 21:41
Tror du själv på det?? Vill FS ha den politiska debatten??
Peter-L 2014-06-02 23:06
Var Tänkt till @ Anders....
Förstår vad du menar, och håller med! Men, det är inte, eller borde inte vara oförenligt att vara stolt över sin hembygd och samtidigt vara öppen för mångfald och olikheter. Det är emellertid så förfärligt synd att detta, och våra nationalsymboler i övrigt blivit tagna och kidnappade av de här grupperna. Dagen som sådan är annars lätt unken i sig, och hör inte till det jag firar eller är stolt över när det gäller mitt land.
Det är inte flaggan det är fel på utan de som använder den i felaktiga syften! Jag hyllar gärna våran flagga utan att tveka på grund av extremister utan förstånd. Om de gjorde Volvo till sin symbol, skulle vi andra byta märke då?
Bra skrivet Göran!
/Krister
Att inte, älska och hylla vår flagga på Nationaldagen är ju verkligen att resignera för de hot som finns.
Jag tänker älska och hylla den, som Sveriges symbol och för vårt fina land. Men inte mer!! Och det tycker jag att även du ska göra. Använd din röst, annars använder någon annan din tystnad!!
Nationaldagen är ju vår "festdag"... att visa vår avsky, kan vi göra alla andra dagar....
Bra skrivet, behövs fler som reagerar mot detta vansinne. Konstigt att nassar med uttalad våldsideologi tillåts eller ens kan vistas sig på våra gator. Men jag undrar om det inte är samma huliganer som dyker upp i alla sammanhang, jag tror att våldet är viktigare än ideologin för de flesta i dessa grupper, men så var det även på 30-talet och vi vet ju vart det tog vägen.
-affe
Peter-L 2014-06-03 00:24
Kolla på det här avsnittet av uppdrag granskning... Det säger kanske en del.
http://www.svtplay.se/video/2010411/avsnitt-15
alf109 2014-06-03 01:52
Jag anser att beteendet är lika vidrigt och oacceptabelt oavsett vilka som står för våldet. vet inte om du fått för dig något annat? Den ena gruppen tokstollar rättfärdigar ju inte den andra, eller hur?
-affe
Peter-L 2014-06-03 08:42
Instämmer... Tokstollar kan vi va utan... //P
Bra skrivet Göran! Jag tycker att du håller dig precis inom "ramen" för Fotosidans bloggregler. Ju fler som ryter till mot brunskjortorna desto bättre! SD och SDU visade upp sitt fascistiska inkråm med all önskvärd tydlighet i valrörelsen och det borde ha fått deras väljare att förstå och inse att de inte har gjort upp med sitt mörka förflutna och fortfarande är ett parti som gärna sparkar på den mest utsatta gruppen i Europa när de får chansen. För mig blev det en väckarklocka att höja debattemperaturen ett par grader och gå i försvar för både demokrati och mänskliga rättigheter. Det här blogginlägget var dock lite för "politiskt" för Fotosidan men det har ändå nått en stor grupp läsare: http://www.chasid68.blogspot.se/2014/05/har-taget-gatt-for-europa.html
/Mikael Good, medmänniska eller vänsterextremist som Jimmie Åkesson skulle sagt
Reclaim the svenska flaggan!

Om vi som inte är nazister, fascister eller kommunister använder flaggan som en positiv symbol så minskas puckonas synlighet. Ett tag var det ju så att så fort man såg en svensk flagga så var det i ett "nationellt" (dvs halvnazistiskt) sammanhang. Jag tycker att användningen av svenska flaggan har blivit bättre under de senaste 5-10 åren.
Peter-L 2014-06-03 00:27
Klok och insiktsfull syn på det hela!! Ha en fin och glad nationaldag!!
Jag har sagt vad jag tycker,vilka mina åsikter är, och de flesta av er som kommenterat har förstått. Vill bara tillägga att vi som på ett eller annat vis kallar oss gatufotografer, som rör oss ute i verkligheten och som försöker avbilda och i viss mån påverka den, också är en del av det som händer i samhället vi lever i. Och att vi har ett ansvar för det. Jag skulle inte kalla det för ”gränslandets träskmarker”.

/Göran
Konstigt att folk går i taket för att man uttrycker sin avsky för nazism, intolerans och främlingsfientlighet?!
Men kanske har de sina sympatier åt det hållet och känner sig påhoppade, vad vet jag?

Om man inte får uttrycka några åsikter i sin blogg blir det nog ganska tråkigt, blir väl mest luncher och ren avbildning utan reflektion kvar.

När det gäller fs regler är de ganska generösa så länge man inte gör reklam för en viss politisk ståndpunkt till exempel. Men även där är det ju ganska generöst, titta bara på detta vurmande för kungligheter och royalismen som får florera fritt trotts att detta är ett kraftigt politiskt ställningstagande.

Kör på du och tyck även i fortsättningen, de som inte gillar det kan väl ge fan i att läsa, svårare är det inte.

-affe

Ps. dessutom är du ju något så ovanligt på fs som en bra fotograf som tar intressanta bilder. ;)
Anders F. Eriksson 2014-06-02 23:26
Ja, det är nog mer när man hamnar i ett läge där texten inte skulle kunna tryckas hur som helst som redaktionen sätter stopp, eller när det handlar om annonser.
ztenlund 2014-06-03 02:13
Affe, jag har fått intrycket av att du inte gillar när folk tillskriver dig åsikter som du inte har gett uttryck för. Ingenstans i de hittillsvarande kommentarerna har någon gett uttryck för sådana åsikter som du insinuerar att "folk som går i taket" skulle ha. Sedan kan man ju diskutera om det är att "gå i taket" att tycka att det finns bättre platser för blogginlägg av ovanstående typ, att påpeka vad redaktionen själv har skrivit i reglerna eller att uttrycka ogillande av "som det passar"-tillämpning av samma regler. För det måste ju vara dessa tre typer av inlägg du avser med "gå i taket" eftersom resten i huvudsak består av ryggdunk.
alf109 2014-06-03 02:47
Det jag tycker är trist är att det altid skall komma någon "ordningsman" och tillrättavisa så fort någon skriver något som inte faller dem på läppen. Inlägget ovan är väl inget annat än ett slag mot nazism och intolerans och uttryck för en oro hur samhället utvecklas?

Det är ju också ofta samma personer som skall in och klaga i tid och otid. Bättre att skicka sina klagomål till fotosidans redaktion i så fall så får de bedöma vart ribban skall läggas.

Nu tillskriver jag dig inte några egenskaper utan det jag skriver är:
"Konstigt att folk går i taket för att man uttrycker sin avsky för nazism, intolerans och främlingsfientlighet?! Men kanske har de sina sympatier åt det hållet och känner sig påhoppade, vad vet jag?"
Jag ställer en fråga alltså. Men jag har ju märkt det själv att när något kan uppfattas eller är politiskt går folk i taket. Kanske skulle det vara lättare att strunta i inlägget, de flesta som finns på fotosidan kan nog själva bedöma inläggen utan att få hjälp av ordningsmän.

För övrigt blir det gärna att kasta sten i glashus som när Peter till exempel är kritisk till att publicera en sådan här blogg på fs men själv inte ser några problem med en sådan här:
http://www.fotosidan.se/blogs/klick/lasvart-tankvart-pa-en-regnig-dag.htm
ztenlund 2014-06-03 04:19
Vad andra gör har jag inte så stort inflytande över, men det jag svarade på var afe:s svar till de som hade invändningar, eftersom det gav ett annat intryck än de skrivna regler som finns. Samtidigt konstaterade jag att det finns flera som från tid till annan författar blogginlägg som kan misstänkas vara regelstridiga, såsom reglerna är skrivna. Att man har regler som man sedan inte tillämpar är inte bra. Antingen så får man tillämpa dem eller ändra dem så att de överensstämmer med hur man faktiskt gör. Hade diskussionen om detta inte dragit igång hade jag lämnat det här blogginlägget därhän.

Nu skrev jag ju inte att du tillskriver i kommentaren utan att du insinuerar, vilket faktiskt drar åt samma håll. Att bygga in värderingar, påståenden eller liknande i frågor är ett sätt att styra tanken åt ett visst håll, och i fallet där frågan inte är retorisk få de svar man önskar.

Att folk "går i taket" när det blir tydligt politiskt är just anledningen till att man inte sällan har regler om att sådana diskussioner ska tas på annat därför särskilt avsett håll. ;)
alf109 2014-06-03 04:25
Käre vän, jag uppfattar inte det här inlägget som speciellt politiskt. Det är väl snarare något som alla från höger till vänster skriver under på?
Peter-L 2014-06-03 08:57
Det är lustigt, hur man kan tolka uttalanden på olika sätt beroende på något. Och jag reagerar precis som Martin, på inlägget och ibland dina kommentarer. Jag känner heller inte, och va faktiskt på väg att skriva det igår, att någon gått i taket. Det känns mer som din tolkning. Jag tycker att kommentarerna i bloggen hållit en god ton, om än av annan åsikt!
Och Alf, det här är ingen fråga, det är ett påstående, där du delvis frågar dig själv... ""Konstigt att folk går i taket för att man uttrycker sin avsky för nazism, intolerans och främlingsfientlighet?! Men kanske har de sina sympatier åt det hållet och känner sig påhoppade, vad vet jag?".
Jag tror inte att någon i tråden är för de företeelser som beskrivs... Och min kommentar baserades mer på att både ta avstånd från detta, men att inte förringa vår nationaldag...
Och ja, jag har skrivit några inlägg som kan ses som politiska... det behövs en klarsyn och balans i det här... Så att folk inte tror att det är gatufotografernas viktiga roll att skildra gatans vardag... :) Det vore väl ändå att ta sig själv på för stort allvar, eller att underskatta andra människors intelligens.... :) Ja jisses....
Ha nu en fin dag... //P
Hej Göran! Våld föder våld.alla dina svar på bloggen visar Sverige i nötskal,från vänster till höger,.....


Stormen har slungat den flygande
elden från stam till stam,
och i det skumma går smygande
jordeld fram,
pyr och pinar och kryper
lömskt i rot och mull.
Död åt det onda!Men bannar du
lågan,så bannar du livet.
Vem stryper
elden för vådeldens skull?

mvhRolf